Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.05.2016 17:05:18

Pražská burza se zbarvila do ruda, NWR krvácí o 30 %, ČEZ a Fortuna v zeleném


Pouze dva tituly (ČEZ a Fortuna) dnes uzavřely v kladných číslech, všechny ostatní cenné papíry ztrácely. Index PX odevzdal procento a sestoupil na 886,9 bodu. Objem obchodů byl po delší době nad svým dlouhodobým průměrem a činil 0,72 mld. .

Dnešní dění na pražské burze hned zrána ovlivnily publikované výsledky obou bankovních titulů. Svá kvartální čísla představila Erste Bank i Komerční banka.

Erste hospodařila s provozním ziskem 620,5 milionu euro (-16,3 % y/y), což je o něco horší výsledek, než trhem predikovaných 656 milionu (agentura Bloomberg). Úrokové výnosy zůstaly v 1Q16 navzdory prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb prakticky na stejné úrovni (1,09 mld. EUR) jako ve stejném období před rokem, výnosy z poplatků se mírně snížily, zejména kvůli nižším příjmům z obchodování s cennými papíry. Čistý zisk dosáhl v 1Q hodnoty 274,7 mil., což je více než konsensus trhu 223 mil. a jedná se současně o lepší výsledek, než 226 milionu před rokem. Čistá úroková marže se v 1Q nepatrně (-4 bps.) snížila na 2,51 %. Vyšší než očekávaný čistý zisk pramení téměř výhradně z nižších nákladů na riziko (-69 % y/y). Indikátor ROTE činil v 1Q 11,3 %, výhled se nezměnil. Cenné papíry Erste dnes navzdory v zásadě neutrálním výsledkům odepsaly 2,8 % a sestoupily na 649 CZK/akcie.

Čistý zisk Komerční banky poklesl v prvním kvartále roku 2016 meziročně o 16,3 procenta na 2,9 miliardy korun a to hlavně kvůli zaúčtování odhadovaných celoročních povinných příspěvků do Fondu řešení krize a Fondu pojištění vkladů. Překonal nicméně odhady trh o bezmála 8 procent a to díky lepším než očekávaným provozním nákladům a nižším než odhadovaným nákladům na riziko. Po očištění o tyto náklady potom čistý zisk klesl o 1,8 procenta. Hrubý bankovní příjem v prvních třech měsících roku 2016 zaznamenal meziroční propad o 12,8 procenta na 3815 milionů . Titul v Praze i přes solidní sadu čísel ztratil 0,9 % a podíval se na kurz 4735 .

Další mimořádně volatilní seanci mají za sebou akcie NWR. Ráno vyšla zpráva, že pražská a varšavská burza zpracovává požadavek na zastavení obchodování s akciemi společnosti. Na londýnské burze už bylo obchodování pozastaveno. Akcie NWR propadly o 30 procent na sedm haléřů.

Výraznými prodeji si prošly rovněž cenné papíry telekomunikace O2 CR (-2,5 %), Pegasu (-2,4 %) a Tabáku (-1,8 %).

ČEZ ráno oznámil, že prodlužuje o dva dny na 8. května plánovanou odstávku 4. bloku v JE Dukovany.

Zítra ráno představí 1Q16 výsledky sázková kancelář Fortuna.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688