Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.04.2016 23:22:36

26. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v úterý díky vzepětí v poslední půlhodině zakončily celkově v lehkém plusu. Trh podporovaly růst cen ropy a některé hospodářské výsledky firem. Po skončení obchodování trh netrpělivě čekal na údaje za první kalendářní kvartál od společnosti Apple.

Index Dow nakonec přidal 0,07 % na 17 990,12 bodu, S&P 500 posílil o 0,19 % na 2 091,70 bodu a Nasdaq Composite klesl o 0,15 % na 4 888,31 bodu, a je tak od začátku roku v mírné ztrátě. Zpevnily akcie v osmi z deseti hlavních odvětví, nejvíce v sektorech energetiky a základních materiálů, v mínusu zůstala odvětví technologií a zdravotní péče. Index volatility VIX klesl o 0,85 % na 13,96 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelé dva bazické body na 1,931 %.

S&P 500 (26. dubna 2016)
S&P 500 (26. dubna 2016)

"Býci a medvědi se aktuálně perou o to, kam se trh vydá v dalších dnech. Dokud ale S&P 500 vydrží nad hladinou 2 050 bodů, věřím, že nakonec navrch budou mít býci," uvedl John Caruso, stratég z RJO Futures.

Trh během dne podpořil vzestup cen ropy, který zvedl akcie ropných společnostíExxonMobil (+0,31 %) a Chevron (+0,72 %). Investoři se vedle začínajícího zasedání FOMC zaměřili na čtvrtletní zprávy velkých společností Apple (-0,69 %)AT&T (-0,31 %) nebo eBay (+1,11 %), které oznámily hospodářské výsledky po skončení obchodování na burzách.

Akciové indexy po propadu na začátku roku rostly v osmi z deseti posledních týdnů a blíží se rekordům z loňského roku. Investoři ale potřebují najít důvody k dalším nákupům v situaci, kdy firemní zisky celkově klesají a trh podkopávají vyhlídky na zvyšování úrokových sazeb.

Po skončení obchodování oznámily výsledky za první kalendářní čtvrtletí například Apple, Twitter nebo eBay (jejich přehled níže).

Ropa posiluje, dolar ztrácí

Americký dolar pokračuje v poklesu vůči předním světovým měnám. Přispěla k tomu nejnovější slabá statistika z USA, která posílila očekávání, že americká centrální banka nebude pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb.

V úterý začalo dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu. Na jeho závěr banka zveřejní prohlášení o budoucím vývoji měnové politiky. Analytici očekávají, že i vzhledem k nejnovější statistice zaujme Fed spíše umírněný postoj a s růstem úroků spěchat nebude, což je negativní pro dolar.

Úterní makroekonomické údaje z USA ukázaly, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby sice v březnu stouply, avšak zaostaly za očekáváním. Spotřebitelská důvěra za duben se naopak snížila.

 

Ke konci obchodování dolaru proti euru klesl o 0,2 % na 1,1285 USD. Americká měna oslabila rovněž proti takzvaným komoditním měnám včetně ruského rublu, které podpořil růst cen ropy. Dolarový index ke koši šesti předních světových měn se snížil o 0,3 procenta na 94,57 bodu.

Ve čtvrtek končí zasedání japonské centrální banky. Analytici očekávají, že Bank of Japan posílí stimulační opatření, napsala agentura Reuters. To by mohlo japonský jen vůči dolaru alespoň krátkodobě oslabit.

Světové ceny ropy v úterý obnovily růst a severomořská ropa Brent se vrátila nad 45 dolarů za barel. Ropný trh povzbuzují očekávání, že poptávka rychle poroste a vymaže dosavadní přebytek nabídky. Růst cen ale brzdily obavy z boje o trh mezi Saúdskou Arábií a Íránem.

Šéf britské ropné společnosti BP Bob Dudley v úterý předpověděl, že díky silné poptávce a slabému růstu produkce se globální trh s ropou do konce roku přiblíží rovnováze. Dosažení rovnováhy na trhu čekají letos i analytici některých investičních bank.

Jiní však před očekáváním brzkého ozdravení trhu varují a poukazují na riziko zvyšování produkce v Íránu a Saúdské Arábii, které by mohly vzájemně bojovat o zákazníky. "Největším rizikem pro ceny je nyní to, že Írán prudce urychlí těžbu a Saúdská Arábie udělá totéž," uvedli podle agentury Reuters analytici ze Citigroup.

Ceny ropy ožily z únorových dvanáctiletých minim už o zhruba 70 procent a jen za duben se zvýšily o 14 procent. Analytici ale doporučují opatrnost, protože nabídka je stále asi jeden milion barelů denně nad poptávkou. Ceny jsou stále asi 60 procent pod úrovní poloviny roku 2014, kdy začal klesající trend.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Obchodníci z Wall Street si vítězství Hillary Clintonové v prezidentských volbách nepřejí, přesto je podle nich takřka jisté, že to bude právě bývalá první dáma USA, kdo v příštích letech bude velet Bílému domu. Průzkum finanční televize CNBC ukázal, že si 80 % respondentů z Wall Street myslí, že volby ve Spojených státech ovládne Hillary Clintonová. Ve vítězství Donalda Trumpa věří jen 13 % dotázaných, ostatní si nedovolují vítěze prezidentského klání tipovat. Ve vítězství Bernieho Sanderse, Teda Cruze či Johna Kasicha z dotázaných nevěří nikdo.
  • Technologické společnosti Google, automobilky Ford a Volvo a provozovatelé alternativních taxislužeb Uber a Lyft vytvořily koalici, která se bude u amerických federálních úřadů zasazovat o urychlení vstupu samořízených "autonomních" vozů na trh. Skupina v úterý uvedla, že bude "spolupracovat se zákonodárci, regulačními orgány a veřejností, aby ukázala bezpečnost a společenský přínos těchto vozů". Akcie Alphabetu v úterý -2,27 %.
  • Index spotřebitelské důvěry Conference Board dubnu klesl na 94,2 bodu, čekalo se 96 bodů po březnových 96,2 bodu.
  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb v USA v dubnu podle předběžných dat vzrostl na 52,1 bodu z předchozích 51,3 bodu, očekával se růst na 52 bodů. Kompozitní index vzrostl na 51,7 bodu z předchozích 51,3 bodu.
  • USA: Index aktivity filadelfského Fedu ve službách v dubnu klesl na 13,5 bodu (březen: 13,9 bodu).
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v březnu podle předběžných dat meziměsíčně vzrostly jen o 0,8 %. Trh počítal s 1,9% růstem po předchozím propadu o 3,1 % (revidováno z -2,8 %). Po očištění o dopravu objednávky klesly 0,2 %, čekal se přitom 0,5% růst po únorovém poklesu o 1,3 % (revidováno z -1,0 %). Objednávky očištěné o vojenskou a leteckou techniku, které indikují budoucí kapitálové výdaje, v březnu stagnovaly po předchozím propadu o 2,7 % (revidováno z -1,8 %), čekalo se, že vzrostou o 0,6 %.
  • Index cen domů S&P/Case-Shiller v únoru stoupl o 5,4 % meziročně, čekal se vzestup o 5,5 % po lednovém růstu o 5,3 %.
  • Ratingová agentura Standard and Poor's snížila kreditní hodnocení společnosti ExxonMobil z nejvyššího AAA na AA+ kvůli očekávání delšího období nízkých cen ropy. Agentura udržovala nejvyšší hodnocení ropného gigantu od července 1949. Z amerických firem tak mají nyní nejvyšší známku od S&P 500 pouze Microsoft a Johnson & Johnson.
  • United Technologies zvyšuje dividendu o 2 centy na 66 centů na akcii, naposledy se s nárokem na tuto dividendu bude obchodovat 20. května. Akcie UT v úterý -0,56 %.
  • Čínské regulační úřady nepovolily partnerství Alibaby s Walt Disney na internetové službě nazvané DisneyLife. Akcie Alibaby v úterý -0,33 %, akcie Disney +0,27 %.
  • Americká automobilka Ford Motor Company investuje 1,6 miliardy USD do modernizace dvou amerických továren kvůli novým produktům. Investice budou směřovat do závodu na převodovky v Michiganu a do závodu na výrobu koster pro kabiny komerčních vozů v Ohiu. Akcie Fordu v úterý +1,33 %.

Výsledková sezóna

7 mouder o penězích, která se vyplatí si zapamatovat

7 mouder o penězích, která se vyplatí si zapamatovat

Rady ohledně peněz a investování se často podobají složitým chemickým rovnicím, které nikdo nechápe. Přitom je to tak jednoduché. Následující postřehy a doporučení ukazují, že mluvit se dá o penězích i jinak. A kreslit se to dá třeba na ubrousky, jako to dělá Carl Richards.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688