STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  26.04.2016 15:20:00

Jaké jsou důsledky rekordně nízkých cen ropy?

Autor: Bc. Marta Nevrklová

Mezinárodní měnový fond (MMF) informoval o nepříznivé situaci států Blízkého východu, které v loňském roce prodělaly v důsledku nízkých cen ropy asi 390 milionu dolarů. Levná ropa však způsobí těmto zemím další ztráty a může tak dojít ke zpomalení hospodářského růstu na Blízkém východě. Firma BP (British Petroleum), vedoucí britská energetická společnost zaměřující se především na ropné produkty a zemní plyn, zaznamenala díky nízkým cenám ropy velké ztráty. Za první čtvrtletí dosáhla firma přibližně 2,2 miliard USD ztrát, zatímco za stejné období předchozího roku vydělala 2,1 miliardy zisku.

Generální ředitel firmy BP Bob Dudley očekává globální vyrovnání nabídky a poptávky po ropě ke konci roku, což by mohlo tlačit na nárůst cen.

Ropa Brent stála průměrně v prvním čtvrtletí 34 USD za barel, přičemž v posledním čtvrtletí roku 2015 tento průměr činil 44  USD za barel a v prvním čtvrtletí minulého roku to bylo dokonce 54 USD za barel.

I přes aktuální ceny ropy společnost BP schválila výplatu dividend ve výši 10 centů na akcii, které by měly být vyplaceny v červnu.

Čtvrtletní výsledky firmy BP, jež patří mezi přední světové ropné společnosti by mohly být indikátorem toho, jak budou výkonné i ostatní společnosti. Firma Total SA by měla zveřejnit zisk za první čtvrtletí ve středu, ExxonMobil Corp a Chevron Corp oznámí výsledky 29. dubna a Royal Dutch Shell Plc 4. května.

Co se týče Blízkého východu a jeho příjmu z vývozu ropy, MMF odhaduje, že letos klesnou o 490-540 miliard USD ve srovnání s rokem 2014. Rozpočty států Blízkého východu jsou výrazně ovlivněny příjmem z exportu ropy. Například podíl příjmů z prodeje ropy na rozpočtových příjmech Saúdské Arábie činil v loňském roce asi 72 %. Letos však počítá s rozpočtovým schodkem kolem 90 miliard USD.

Hospodářský růst států jako je Kuvajt, Katar, Omán, Bahrajn či Spojené arabské emiráty letos zpomalí dle údajů MMF na 1,8 % (v minulém roce to bylo 3,3 %). Mezinárodní měnový fond zmíněným státům doporučuje učinit reformy, které by docílily snížení státních výdajů na sociální programy (omezení dotací nebo snížení mezd ve veřejném sektoru).

MMF rovněž upozornil na to, že do roku 2020 vstoupí na trh práce v zemích Blízkého východu asi 10 milionů mladých lidí. Pokud však bude pokračovat dosavadní vývojový trend, asi 3 miliony těchto lidí nebude schopna najít práci. Špatné vyhlídky vedou často k revolucím jako bylo kupříkladu arabské jaro.

Oil-rig-Middle-East

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688