Proč jíme pálivá jídla: 7 pádných důvodů

Chilli papričky umí vykouzlit v ústech plameny a v očích slzy. Jsou neodmyslitelnou součástí mnoha exotických kuchyní a své milovníky mají po celém světě. Pokud pikantním papričkám zrovna neholdujete, přečtěte si následující článek a možná změníte názor.

1. Imunitní systém na jedničku

Pálivé papričky obsahují vitaminy A a C, vápník i draslík. Takové pikantní thajské jídlo vám tedy může povzbudit imunitní systém. Určitě jste si někdy všimli, že třeba při rýmě vám pálivá jídla mohou pomoci uvolnit ucpaný nos. Vědci dokonce zkusili z chilli papriček vytvořit nosní sprej, který pomáhá léčit chronickou rýmu.

2. Zdravý oběhový systém

Feferonky a chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin. Právě ta vás pálí na jazyku, když ochutnáváte speciality mexické kuchyně. Kapsaicin mírně ředí krev a rozproudí krevní oběh, takže pomáhá předcházet vzniku cévních a srdečních onemocnění. K tomu ještě zabraňuje usazování tuku v tepnách a při pravidelné konzumaci dokonce i snižuje hladinu cholesterolu. Co se týče zdraví, můžete papričky s klidem zařadit mezi chia semínka a goji.

3. Jíst a přitom hubnout?

Kapsaicin má ještě další pozitivní účinky. Hned jak si dopřejete své chilli con carne, začne se vám díky němu zrychlovat metabolismus. Žaludek začne tvořit více šťáv, žlučník více žluči, a tím pádem se vám budou i tučná jídla lépe trávit. A protože metabolismus bude šlapat jako hodinky, přijaté kalorie se rychleji spálí, takže ani z velké porce tolik nepřiberete.

4. Snižuje chuť na sladké

S hubnutím souvisí i další vlastnost chilli, snižuje chuť na sladké. To se hodí nejen těm, kteří si přejí zhubnout, ale i lidem, kteří by rádi omezili cukry ve svém jídelníčku. Závislost na cukru je stejná jako třeba na cigaretách. Pokud cítíte, že by to mohl být i váš problém a chcete cukry omezit, zkuste si čas od času dopřát něco ostřejšího. Uvidíte, že chuť na sladkosti vás přejde raz dva. Případná závislost na papričkách je alespoň o něco zdravější.

5. Horko v ústech, ale ne po těle

Možná máte pocit, že z pálivého jídla se zapotíte. To je pravda, ale přesně tak se tělo ochlazuje. Otevřené póry způsobí, že teplo bude vaše tělo rychleji opouštět a budete se navzdory předpokladům cítit i v horku příjemně. Proč myslíte, že kuchyně zemí s horkým podnebím obsahují tolik chilli papriček? Vyrovnejte se s letním horkem pomocí jídla, tak jako to dělají Mexičané nebo Indové.

6. Pikantní hrátky

Láska prochází žaludkem – to je klišé, které bychom neradi vytahovali na denní světlo. Naopak to, co se děje v šeru pod peřinami, to už může se žaludkem souviset. Účinky afrodiziakálních pokrmů na milostný život jsou běžně známé a malé rudé papričky k nim rozhodně patří. Společně s krví v těle rozproudí i vášeň. U romantické večeře by tedy neměly chybět svíčky, náladová hudba a chilli papričky.

7. Zlepšují náladu

To není jen náš výmysl! Konzumace chilli vede k produkci endorfinů a serotoninu v těle – a těchto hormonů štěstí není nikdy dost. Kromě toho budete šťastní i ze všech těch skvělých ostrých jídel, která ochutnáte.


 

Článek pro vás připravila Linda Starkova z blog.restu.cz, kde získáte nejčerstvější novinky o gastronomii.

Máte rádi pálivé? Sbíhají se vám sliny na něco ostřejšího? Kam vyrazit na ty nejpikantnější dobroty? Na restu.cz najdete tipy na nejlepší thajskou, mexickou, indickou, ale i romantickou večeři či oběd v českých restauracích.

Restu.cz je zároveň nejpohodlnější způsob jak vytvořit rezervaci ve vybrané restaurace. Navíc je to celé zdarma.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky