Research (Conseq)
Investice  |  25.04.2016 16:14:20

ČNB: do kopce a s protivětrem


Politika ČNB posledních pár let vykazuje smíšené výsledky. Měnově-politická inflace je navzdory více než částce 19 mld. EUR, za které ČNB za dva a půl roku v rámci intervencí nakoupila, přesně na úrovni října 2013, tj. před zahájením intervencí. Je pravdou, že bez intervencí by byla níž, jak však dokazuje např. Slovensko (kde je inflace nulová či záporná 27 měsíců
) či Polsko (které je v deflaci již 20 měsíců), zničující deflační spirála, kterou ČNB vysvětlovala nutnost intervencí, se nedostavila. Růst ekonomiky ČR byl v letech 2014-15 stejný jako v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku, což nepodporuje tezi o podstatném vlivu intervencí na ekonomickou aktivitu.

Exit z intervenčního režimu se tím však nepřibližuje, právě naopak. ČNB poté, co jej v únoru 2016 definitivně odložila na „1. polovinu 2017“, v březnu vzhledem k horšímu než očekávanému inflačnímu vývoji posunula exit na „konec 1. poloviny 2017“. Když si vzpomeneme, že původním termínem pro exit byl začátek roku 2015, zkušenost a opatrnost diktují počítat spíše s alternativou, že exit přijde ještě později.  

Zveřejněná inflační data z produkční strany ekonomiky tomu nahrávají. U cen producentů se sice již zastavil pokles cen ropy, ceny zemědělských producentů však dále klesají a ani ceny tržních služeb nerostou. Vzhledem ke kolapsu rozhovorů o zmrazení produkce ropy a vzhledem k nezdolnosti amerických těžařů není lehké letos být optimistou a vsadit na růst ceny černého zlata. K tomu zveřejněné dovozní ceny indikují, že zvenčí si žádnou inflace jen tak nedovezeme. Dovozní ceny klesly v únoru nejrychleji za 6 (!) let (-5,8%), a to zdaleka nejenom kvůli komoditám - ceny dováženého spotřebního tovaru klesly o 2,5% r/r, tj. nejrychleji od léta 2011.

Síla české ekonomiky a utahující se trh práce v českých podmínkách bohužel také neznamenají automaticky vyšší inflaci. Česká ekonomika je velmi otevřená, růst mezd a kupní síly tak často znamenají (cet.par.) horší vnější bilanci než vyšší inflaci.  

Když uvážíme, že ČNB potřebuje ke klidnému exitu víru, že i případné posílení koruny po něm nesrazí inflaci o moc dolů (tj., potřebuje inflaci v horní polovině inflačního pásma), je dle mého pravděpodobnější, že exit uvidíme později, než nyní ČNB čeká, než že se tak stane dřív. ČNB totiž stále běží do inflačního kopce se silným evropským protivětrem.

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688