Research (Conseq)
Prezentace  |  25.04.2016 14:15:26

Kde hledat výnos? Odpovědí mohou být korporátní realitní dluhopisy


V poslední době mnozí investoři ve snaze nahradit skomírající výnosy na spořicích účtech hledají cenné papíry s fixním výnosem. Mnohdy si ale neuvědomují, že musí také přistoupit na řádově vyšší rizika. O těch, kteří rizika dostatečně nevyhodnotili, se pak nejčastěji dočítáme v novinách.  

V oblasti fixního výnosu na kapitálových trzích připadají v úvahu dvě nejdostupnější možnosti: dividendové akcie a korporátní dluhopisy s fixním výnosem (odhlédněme od státních dluhopisů, protože ty spolehlivé nevynesou téměř nic). V první skupině aktiv investor vždy nese riziko poklesu ceny akcií, který může být mnohonásobně vyšší než vyplacená dividenda. V druhé kategorii ho pak musí zajímat, zda emitent dluhopisu bude mít prostředky na jeho uhrazení na konci jeho splatnosti, což většinou záleží na tom, zda se mu podnikání, na které si dluhopisem půjčil, daří podle představ a dostatečně vydělává. A tady už se mnoho investorů spálilo. V době hypoteční krize nebyly výjimkou nesplacené dluhopisy, které přitom obdržely od ratingových agentur vysoké hodnocení. Z bližší historie připomeňme restrukturalizaci dluhopisů NWR. Proto by měl být investor opatrný a investice do korporátního dluhopisu by neměla přesáhnout rozumný podíl jeho úspor. Pro zachování správně diverzifikovaného portfolia by tak klient měl dbát na to, aby váha korporátního dluhopisu nepřesáhla 5 -10 % z celkového investovaného objemu.

V poslední době roste poptávka po korporátních dluhopisech z realitního odvětví - dynamicky totiž roste prodej komerčních realit. Především vzhledem k tomu, že se v dobrých lokalitách daří hledat spolehlivé nájemce. Ve střední Evropě rostl loni prodej komerčních nemovitostí o 19 % meziročně. Zároveň výnosy v tomto sektoru zůstávají na atraktivnější úrovni než v jiných oblastech.

Conseq Investment Management se na tuto poptávku rozhodl odpovědět dluhopisem společnosti GES Real (vlastněnou stejným holdingem jako TV Prima a rádio Beat). Firma emituje dluhopis, kterým bude financovat současné i budoucí projekty. Jedním z jistých je rekonstrukce diplomatické čtvrti v Praze Troji. Na druhou stranu má již GES Real dostavěnou a z 80% pronajatou budovu Crystal Prague na pražských Vinohradech.

GES Real si na tyto a následující projekty v oblasti developmentu půjčí prostřednictvím veřejné emise dluhopisů 400 mil. CZK. Svým investorům nabízí fixní výnos ve výši 5 % p.a. a šestiletou splatnost jejich investice. Dluhopis bude emitován v podobě zerobondu. Prakticky to znamená, že koupíte dluhopis pod jeho nominální hodnotou a jistina Vám bude vyplacena v okamžiku splatnosti v roce 2022. Tržní cena dluhopisu by se, za jinak neměnných podmínek, měla přibližovat k nominální s blížící se splatností.

Pokud udržujete Vaše portfolio dostatečně diverzifikované, měly by do něj patřit i korporátní dluhopisy. GES Real proto nabízí zajímavou příležitost, a to již pro investice od 10 000 CZK.

          

Tomáš Kálal, makléř Conseq Investment Management a.s.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688