Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  26.04.2016 09:00:00REKLAMA

Tradeři vs. investoři - šok přináší příležitosti

Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

 

 

Situace na kapitálovém trhu za posledních dvanáct měsíců čím dál více nahrává traderům, tedy příznivcům obchodování krátkodobých příležitostí na úkor investorů volící strategie dlouhodobé. Důvodů je nespočet. Cena ropy, stejně tak jako ceny akcií významných evropských bank, automobilek, těžebních společností či čínské akciové indexy – ti všichni se v posledním roce propadly o více než 50 % a denní pohyby cen přes 2 % jsou zcela běžnou záležitostí. Občas jsme svědky dokonce denních pohybů o více než pět procent.

Období několik let trvajících trendů, ideálně rostoucích, je na dlouho dobu pryč. Umělá situace na trhu způsobená dodáváním likvidity – tištěním peněz – ztrácí, bez ohledu na její koňské dávky, účinnost. Úrokové míry ve většině rozvinutých ekonomik oscilují okolo nuly, což by mělo „vyhánět“ úspory z bank a podporovat spotřebu, ale neděje se tak. Přesto jsou v poslední době na pořadu dne diskuse o záporných sazbách a tedy potenciálních záporných úrokových sazbách z vkladů.

Osobně se už nemůžu dočkat, až mi bude banka platit úrok za to, že si od ní vezmu například hypotéku. Atraktivita dlouhodobého držení dluhopisů je též diskutabilní. Kromě německé a švýcarské vlády už i Česká republika vydává dluhopisy s negativním výnosem, a to i s pětiletou splatností.

Zlato, platina, dokonce ani stříbro nebylo v posledním roce ušetřeno poklesu a vzestupu o desítky procent. O měnách rozvíjejících se ekonomik a dokonce těch i rozvinutých ani nemluvě.

Platí tedy, že pevných bodů, o které by se mohl dlouhodobý investor opřít a tedy i dlouhodobé trendy, které by bylo možné využít ve vlastní prospěch, výrazně ubylo. A člověk, který chce své úspory jen někam bezpečně zaparkovat, též nenachází mnoho možností. Při této příležitosti připomínám, že německý ministr financí musel veřejně obhajovat zdraví klíčových německých bank.

Často přemýšlím nad tím, co odlišuje úspěšné lidi od těch průměrných, kterých je většina. Ať už jde o osobnosti ze světa byznysu, vědy nebo klientů Saxo Bank, našel jsem jednu společnou vlastnost, která jejich příběhy prolíná jako červená niť, bez ohledu na obor, ve kterém působí. Je to schopnost nacházet příležitosti v prostředí, kde většina ostatních lidí cítí nejistotu a strach nebo jim ruce svazuje jejich neznalost.

Pro většinu z nás je lehčí si vsugerovat, že to nezvládneme, protože tomu nerozumíme a necháme za sebe alibisticky rozhodovat jiné. A to je právě to, co odlišuje většinu od několika málo úspěšných. Ti jsou si vědomi stejných omezení, protože nikdo se nenarodil s červeným diplomem, ale zkrátka se naučili, že pokud se chtějí někam posunout, musí začít na sobě pracovat a nespoléhat na ostatní.

Pokud se podíváme na současný kapitálový trh a jeho účastníky, uvidíme úplně identický obrat. Většina lidí, která se v záplavě informací neorientuje, utvrzuje sama sebe v přesvědčení, že v současné situaci nemá žádnou šanci se vyznat a radši přenechává správu a nakládání se svými úsporami na cizích lidech, které považuje za odborníky.

Úspěšní lidé v každém oboru mají stejnou možnost, ale na rozdíl od většiny se rozhodli začít. Pro někoho byl spouštěcím momentem dlouhodobě neuspokojivé výsledky takzvaných profesionálů, pro jiné různé (a zbytečné) přirážky v podobě poplatků zaplacených bez ohledu na výsledek.

Za úvahu určitě stojí zamyšlení se nad tím, zda nezačít dělat věci sám a jinak. Vždyť kdo má tu nejlepší motivaci ochránit a ideálně i zhodnotit moje peníze? Já, nebo někdo cizí?

O autorovi

V roce 2004 začal pracovat v Citibank, kde měl na starosti celý prodej investičních nástrojů včetně spolupráce s třetími stranami. Americkou banku opustil v roce 2011 v pozici viceprezidenta a ředitele investičních produktů. Poté se věnoval wealth managementu a v čele Saxo Bank stojí od dubna 2014. Titul MBA získal na ESMA Barcelona. Nejlépe si odpočine při myslivosti, je také fanouškem rychlých lodí. Se svojí ženou má jednoho syna, kterého považuje za svou dosavadní nejlepší investici.

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688