Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.04.2016 15:44:12

Centrální banky i nadále v hledáčku: Fed bude pravděpodobně mít opět holubičí výstup


Během minulého týden se až do čtvrtka čekalo na jednání rady guvernérů ECB. Celotýdenní poklidné obchodování vyvrcholilo neočekávanou reakcí před a během tiskové konference M. Draghiho, když euro posílilo až procento, aby pak tento výkyv korigovalo zpět. 
Mario Draghi totiž na tiskové konferenci neřekl nic, co by k tomuto pohybu zavadalo příčinu. Po březnovém představení nových programů TLTRO II a nákupu korporátních dluhopisů se nekonala žádná změna v používaných měnověpolitických nástrojích. M. Draghi uvedl, že je potřeba dát těmto nástrojům čas. Na druhou stranu potvrdil, že rada guvernérů je ochotna udělat cokoliv potřebného, aby splnila mandát své politiky, když si to bude situace vyžadovat, což není tento případ. Jednoznačně také odpověděl kritikům, kteří v posledním době vystoupili proti ECB, že jim nehodlá ustoupit a něco v práci ECB měnit.

Trhy budou centrální banky sledovat i tento týden. Zasedá totiž jak americký Fed, tak i centrální banka Japonska. Americký výbor pro měnové otázky (FOMC) by ani tento týden neměl měnit nastavení měnové politiky. Avšak ekonomové SG očekávají, že další snižování projekce dalšího pohybu sazeb, který uvádějí jednotliví členové FOMC by v případě dalšího poklesu měl vyvolat tržní volatilitu. Tento pohyb směrem dolů se ovšem nedá vyloučit, protože od minulého jednání se nejistoty spojené s globální ekonomikou, které minule Fed intenzivně komentoval, a v podstatě stály za verbálním uvolněním měnové politiky, se neuklidnily. V USA pak tento týden bude zveřejněn velmi sledovaný ukazatel indexu PCE (deflátor spotřebitelských cen, které Fed sleduje pro svoje měnově politické rozhodování). Ten by měl v březnu dosáhnout 0,8 % y/y celkem a pouze v jádrovém vyjádření pak 1,5 % y/y. Oba ukazatele by tedy měly zpomalit. Kromě toho pak bude zveřejněn první odhad vývoje HDP za první čtvrtletí. Ekonomové SG odhadují, že by růst měl dosáhnout 0,2 % q/q (anualizovaně). Slabý výsledek je dán především malým růstem soukromé spotřeby, obchodní bilancí a pohybem stavu zásob v americké ekonomice.

Odhady vývoje HDP za první čtvrtletí budou publikovány i v Evropě. Jednotlivá čísla by měla potvrdit solidní tempo růstu. Celek eurozóny by měl vzrůst o 0,5 % q/q. Největší státy pak přidají 0,5 % q/q v případě Španělska. Francouzské hospodářství by se mělo v první čtvrtletí tohoto roku zvýšit o 0,3 % q/q. Tento týden by měl být také zveřejněn první odhad inflace za duben. Ekonomové SG očekávají, že spotřebitelská inflace by měla poklesnout o 0,1 % y/y po stagnaci v březnu. Jádrové ceny se podle jejich odhadu zvýšily o 0,8 % y/y. Je to lehké zvolnění růstového tempa.

Vzhledem k tomu, že Fed tento týden bude opět znít holubičím dojmem a výsledky evropského hospodářství by přeci jenom měly být lepší, tak euro se bude dále držet spíše na silnějších úrovních.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688