Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  21.04.2016 23:12:21

21. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy po několika drobných krůčcích směrem k letošním maximům v předchozích dnech ve čtvrtek otočily do záporu a klesly o půl procenta. Výsledky velkých firem jako Alphabet a Microsoft, které byly oznámeny po skončení obchodování, trh zklamaly, a tak lze v pátek čekat pokračování prodejního tlaku.

Index Dow ve čtvrtek odepsal 0,63 % na 17 982,52 bodu, S&P 500 klesl o 0,52 % na 2 091,48 bodu a Nasdaq Composite se snížil o 0,05 % na 4 945,89 bodu. Jako jediný zůstal v plusu sektor zdravotní péče, jemuž pomohly slušné hospodářské výsledky Biogenu, nejvíce naopak ztrácely síťové služby, producenti základních materiálů a telekomunikační firmy. Index volatility VIX stoupl o 5,05 % na 13,95 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o necelé dva bazické body na 1,861 %.

S&P 500 (21. dubna 2016)
S&P 500 (21. dubna 2016)

Index S&P 500 se v uplynulých dnech dostal do blízkosti rekordního maxima z loňského května. K jeho růstu přispěly slabší dolar a stoupající ceny ropy. Ve čtvrtek však americká lehká ropa WTI zlevnila o více než procento.

Dolů zamířily například akcie výrobce hraček Mattel, který ohlásil pokles čtvrtletních tržeb. Oslabovaly rovněž akcie operátora Verizon, jenž varoval před negativním dopadem stávky zaměstnanců na hospodářské výsledky. Akcie největší americké automobilky General Motors nicméně posilovaly, protože její čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků.

"Na index S&P 500 doléhají neuspokojivé hospodářské výsledky firem jako Travelers (-5,85 %) nebo Verizon (-3,30 %)," uvedl během obchodování JJ Kinahan, stratég z TD Ameritrade. Nedařilo se ani akciím United Continental (-10 %).

"Doteď byla výsledková sezóna celkem úspěšná, ale nemyslím si, že by to mělo vyhnat trh výrazně výše, než je nyní," doplnil Mike Bailey, hlavní analytik FRB Capital Partners. Výše ve čtvrtek vyrazily ceny akcií Biogen (+5,16 %) nebo Bank of New York Mellon (+2,47 %).

Náladu na trhu nepomohla vylepšit ani americká makrodata. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti sice nečekaně klesl, ovšem indexy aktivity výrazně zaostaly za odhady.

Euro po zasedání ECB mírně posílilo vůči americkému dolaru poté, co banka podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Pozornost investorů se nyní přesunula k zasedání americké centrální banky, které se bude konat příští týden, napsala agentura Reuters.

 

Čtvrteční výroky šéfa ECB Maria Draghiho podle analytiků nenaznačují, že banka v blízké době oslabí euro dalším uvolňováním měnové politiky. Dolar ale později vůči euru mírně získal.

Vůči dolaru ale až do konce dne lehce posiloval japonský jen, který těžil z poklesu na akciových trzích. Japonský jen je považován za bezpečné útočiště v období nejistoty a v uplynulých dnech byl pod tlakem kvůli růstu zájmu investorů o rizikovější aktiva, jako jsou například právě akcie.


Světové ceny ropy po počátečním nárůstu zamířily opět dolů. Ropa nejdříve zdražovala, když Mezinárodní agentura pro energii (IEA) oznámila, že produkce ropy v nečlenských zemích Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) klesne v letošním roce nejvíce za posledních 25 let. Dolů cena ropy zamířila poté, co dolar oživil vůči koši šesti předních světových měn.

I navzdory poklesu se ceny Brentu i WTI pohybují zhruba 70 % nad dlouhodobými minimy, na která sestoupily v lednu a v únoru. Nárůst nastal i přesto, že zásoby ropy v USA rostly a velcí světoví producenti ropy se nedokázali dohodnout na zmrazení těžby.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 15. dubna klesl na 247 tisíc z 253 tisíc v předchozím týdnu. Čekal se růst na 263 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 8. dubna klesl na 2,137 milionu z 2,171 milionu v předchozím týdnu, čekalo se nezměněných 2,171.
  • Index aktivity chicagského Fedu v březnu nečekaně klesl na -0,44 bodu o únorových -0,29 bodu. Čekalo se zlepšení na -0,13 bodu.
  • Index aktivity filadelfského Fedu v dubnu spadl na -1,6 bodu z březnových 12,4 bodu. Čekal se mírnější sestup na 9 bodů.
  • Index cen domů FHFA v únoru meziročně stoupl o 5,6 %, v lednu byl růst 6%. Meziměsíčně ceny stouply o 0,4 % po lednových +0,4 % (revidováno z +0,5 %), čekal se růst o 0,4 %.
  • Index předstihových ukazatelů v březnu vzrostl o 0,2 %, čekal se ale nárůst o 0,4 % po únorovém poklesu o 0,1 %.
  • Zásoby zemního plynu v USA se v týdnu do 15 dubna zvýšily více, než se čekalo.
  • Americký provozovatel solárních elektráren SunEdison, který se označuje za největšího dodavatele zelené energie na světě, ve čtvrtek požádal o soudní ochranu před věřiteli. Učinil tak jako jedna z největších nefinančních společností v posledních deseti letech, napsala agentura Reuters.

Výsledková sezóna

Jak vidí analytici po debaklu v Dauhá trh s ropou? Barel za 10 USD vyvolá kolaps ekonomiky, varují někteří

Jak vidí analytici po debaklu v Dauhá trh s ropou? Barel za 10 USD vyvolá kolaps ekonomiky, varují někteří

Divoké výkyvy cen ropy nejsou v poslední době žádnou výjimkou. Na dubnovém zasedání velké producentské země nedospěly k dohodě o zmrazení těžby na lednové úrovni. Ceny ropy nejdříve zareagovaly výrazným poklesem, aby většinu ztrát velice rychle smazaly. Někteří komoditní experti navzdory zatím nedostatečně koordinovaným snahám o omezení produkce varují, že bude letošní rok ve znamení dalšího poklesu cen černého zlata, a to drastického.

Deutsche Bank: Americké akcie čeká růst na 2 500 bodů indexu S&P 500, pak trhy spolkne medvědDeutsche Bank: Americké akcie čeká růst na 2 500 bodů indexu S&P 500, pak trhy spolkne medvěd

Další až tři roky růstu o zhruba čtvrtinu ze současných hodnot, ale po roce 2018 výrazný propad cen. Takový výhled vývoje amerického akciového trhu aktuálně razí David Bianco, hlavní akciový stratég Deutsche Bank. 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688