Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.04.2016 02:11:32

20. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie v USA zahájily středeční seanci kolem nuly, zhruba po hodině a půl ale definitivně přešly do plusu. Investoři sledovali pokračující růst cen ropy a dílčí data z nemovitostního trhu. Akcie světově největšího výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola odepsaly téměř pět procent poté, co společnost zveřejnila slabé kvartální výsledky ovlivněné silným dolarem. Trhy nyní čekají, jakým výsledkem skončí čtvrteční zasedání ECB.

Dow zpevnil o 0,24 % na 18 096,27 bodu, širší S&P 500 připsal 0,08 % na 2 102,40 bodu a Nasdaq Composite seanci zakončil se ziskem 0,16 % na 4 948,13 bodu. Index volatility VIX stoupl o 0,3 % na 13,28 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o šest bazických bodů na 1,845 %.

V plusu nicméně skončila jen polovina z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru základních materiálů, finančnímu odvětví a energetickému sektoru. Výrazně naopak klesl sektor veřejných služeb.

"Trh se veze na vlně úlevy," řekl podle agentury Reuters analytik Alan Gayle z RidgeWorth Investments v Atlantě. "Dobré zprávy ale musejí přicházet i nadále, aby se trh mohl dále pohybovat směrem nahoru," dodal.

Americké akcie (20. dubna 2016)
Americké akcie (20. dubna 2016)Zdroj: Google

Před začátkem středečního obchodování zveřejnil hospodářské výsledky za první čtvrtletí výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (-4,79 %). Společnosti se v prvních třech měsících roku snížil zisk o 4,5 % na 1,48 miliardy USD. Přispěl k tomu pokles příjmů způsobený hlavně silným dolarem, který má negativní dopad na tržby firmy mimo Spojené státy. Zisk na akcii bez zahrnutí mimořádných položek činil 45 centů, a mírně tak překonal prognózy analytiků oslovených agenturou Thomson Reuters, kteří čekali výsledek 44 centů.

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie banky Goldman Sachs (+2,66 %), zdravotnické skupiny UnitedHeatlh Group (+2,63 %) a vydavatele platebních karet American Express (+2,28 %). Nedařilo se naopak vedle cenných papírů Coca-Coly ani akciím výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-2,08 %), výrobce letadel Boeing (-1,59 %) či chemické firmy DuPont (-1,45 %).

Technologická společnost Apple (v řádném obchodování +0,21 %) večer oznámila, že posouvá zveřejnění kvartálních hospodářských výsledků o jeden den na úterý 26. dubna. Firma na svých webových stránkách uvedla, že zveřejnění výsledků posouvá kvůli úmrtí dřívějšího dlouhodobého člena představenstva Billa Campbella. V pondělí 24. dubna, kdy měly být výsledky původně zveřejněny, bude za Campbella sloužena zádušní mše. Členem představenstva Applu byl Campbell, který podlehl rakovině, 17 let, z postu odstoupil v roce 2014.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Prodeje starších domů ve Spojených státech v březnu meziměsíčně vzrostly o 5,1 % na celoročně přepočítané tempo 5,33 milionu jednotek. Čekal se růst o 3,5 % na 5,26 milionu jednotek. V únoru se prodeje propadly o 7,3 % a dosáhly celoročně přepočítaného tempa 5,07 milionu jednotek (revidováno z 5,08 milionu). Mediánová cena domu meziročně vzrostla o 5,7 % na 222 700 dolarů.
  • Evropská komise došla k předběžnému závěru, že společnost Google porušuje evropská antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu v souvislosti s mobilním operačním systémem Android. Komise ve středu v prohlášení uvedla, že Google omezuje výrobce, kteří systém využívají, a také operátory mobilních sítí mimo jiné požadavkem, aby na zařízeních byl předinstalován vyhledávač Google Search. Google obvinění komise odmítá.
  • Po konci čtvrtečního obchodování budou mít investoři napilno, s výsledky před ně předstoupí holdingová společnost Alphabet, která od loňského roku zastřešuje aktivity Googlu a dalších firem, které byly z Googlu v rámci restrukturalizace vyčleněny jako samostatné podniky. Analytici čekají, že Alphabet opět vykáže solidní čísla, zároveň ale upozorňují na spíše slabší pozici společnosti v oblasti atraktivních cloudových služeb.
  • Německá automobilka Volkswagen odmítá požadavek, aby byla její emisní aféra ve Spojených státech řešena soudním procesem namísto dohody s regulátory.Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních dokumentů. O soudní proces žádají právní zástupci majitelů naftových aut umožňujících falšování testů emisí v případě, že Volkswagen se na způsobu nápravy situace do čtvrtka nedokáže s regulátory dohodnout.
  • Japonský konglomerát Toshiba chystá odpisy hodnoty americké dceřiné společnosti Westinghouse, která působí v oblasti jaderné energie, ve výši až 200 miliard jenů (43,7 miliardy ). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Podle jednoho ze zdrojů současný generální ředitel Masaši Muromači rezignuje na svoji funkci.
  • Americký softwarový gigant Microsoft po více než deseti letech ukončí výrobu herní konzole Xbox 360. Informoval o tom ve středu šéf divize Xbox Phil Spencer. Firma již na podzim roku 2013 uvedla na trh novou generaci této konzoly s označením Xbox One.
  • Německá automobilka Volkswagen a američtí činitelé dospěli k rámcové dohodě o řešení emisní aféry v USA. Agentuře Reuters to ve středu sdělily dva zdroje obeznámené s touto záležitostí. Německá automobilka údajně souhlasila, že zákazníkům v USA nabídne zpětný odkup až 500 000 menších naftových aut se softwarem umožňujícím obcházet americké emisní normy.
  • Susquehanna zvyšuje cílovou cenu akcií Yahoo! na 44 ze 40 dolarů.
  • SunTrust zvyšuje cílovou cenu akcií Amazon.com na 625 z 600 dolarů.

Výsledková sezóna:

  • Největšímu světovému výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola se v prvním čtvrtletí snížil zisk o 4,5 % na 1,48 miliardy USD. Přispěl k tomu pokles příjmů způsobený hlavně silným dolarem, který má negativní dopad na tržby mimo Spojené státy. Akcie ve středečním řádném obchodování -4,79 %.
  • Výsledky Tupperware v 1Q: Zisk na akcii 0,91 USD (odhad: 0,86 USD), tržby 525,7 milionu USD (odhad: 527,8 milionu USD). Akcie ve středečním řádném obchodování -4,18 %.
  • Výsledky American Express v 1Q: Zisk na akcii 1,45 USD (odhad: 1,36 USD), tržby 8,09 miliardy USD (odhad: 8,08 miliardy USD). Akcie ve středečním řádném obchodování +2,28 %, v after-marketu +4 %.
  • Výsledky Mattel v 1Q: Upravená ztráta na akcii 0,13 USD (odhad: -0,07 USD), tržby 869,4 milionu USD (odhad: 861,1 milionu USD). Akcie ve středečním řádném obchodování -2,57 %, v after-marketu -5 %.
  • Výsledky Yum! Brands v 1Q: Upravený zisk na akcii 0,95 USD (odhad: 0,83 USD), tržby 2,62 miliardy USD (odhad: 2,66 miliardy USD). Akcie ve středečním řádném obchodování +0,49 %, v after-marketu +4 %.
  • Výsledky Qualcomm v 2QFY2016: Upravený zisk na akcii 1,04 USD (odhad: 0,97 USD), tržby 5,6 miliardy USD (odhad: 5,34 miliardy USD). Akcie ve středečním řádném obchodování +0,5 %, v after-marketu -2 %.

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Chytré hlavy radí: Investujte do indexu!Chytré hlavy radí: Investujte do indexu!

Indexové nebo pasivní investování má své opodstatnění pro drtivou většinu investorů, zejména těch, kteří s investováním nemají velké zkušenosti, případně nemají dostatek času na to, aby se zabývali výběrem jednotlivých investičních nástrojů. A potvrdí jim to i ti nejúspěšnější investoři, byť sami často sázejí jinak.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688