Redakce (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  20.04.2016 09:00:34

Čtvrtletní plátci DPH podávají poprvé kontrolní hlášení

Fyzické osoby, které podávají daňové přiznáníDPH čtvrtletně, musejí do 25. dubna 2016 podat své první kontrolní hlášení. Kontrolní hlášení je nutné podat finančnímu úřadu elektronicky v předepsaném formátu a struktuře. Na co si dát pozor?

 

Většina českých živnostníků je čtvrtletními plátci DPH. Proto budou teprve v dubnu poprvé podávat spolu s daňovým přiznánímDPH i kontrolní hlášení. Splnění nové legislativní povinnosti je potřeba věnovat dostatečnou pozornost. Za neplnění povinností souvisejících s kontrolním hlášením totiž hrozí vysoké pokuty. Nejnižší tisícikorunová pokuta je udělena v případě, že se kontrolní hlášení podá sice opožděně, ale ještě před výzvou finančního úřadu. V ostatních případech jsou pokuty znatelně vyšší. Je-li kontrolní hlášení podáno až na základě výzvy finančního úřadu, dosahuje pokuta vyměřená finančním úřadem 10 000 . Pokud není následné kontrolního hlášení podáno na základě výzvy finančního úřadu, dosahuje pokuta již 30 000  a při nepodání kontrolního hlášení ani v náhradní lhůtě dokonce 50 000 . Za závažné ztěžování a maření správy daní z důvodu neplnění zákonných povinností souvisejících s kontrolním hlášením (tedy například když plátce DPH dlouhodobě nepodává kontrolní hlášení, ačkoliv má tuto povinnost) může být udělena pokuta až do výše 500 000 .

 

Jaké údaje se uvádějí v kontrolním hlášení?

V kontrolním hlášení se uvádějí podrobnější údaje než v samotném daňovém přiznáníDPH, kde jsou uvedeny pouze souhrnné částky. Kontrolní hlášení naproti tomu obsahuje údaje o každé transakci zvlášť. Součty oddílů kontrolního hlášení musejí odpovídat příslušným řádkům daňového přiznáníDPH. Důležitým kontrolním mechanismem je, že stejnou obchodní transakci uvádí odběratel i dodavatel. Podávání kontrolního hlášení má přispět ke snižování šedé ekonomiky a odhalování podezřelých obchodních transakcí. Žádné speciální údaje v něm však nebudou, vždy se uvádějí pouze základní údaje z faktur. „V případě podávání nulového daňového přiznáníDPH se kontrolní hlášení nepodává. Kontrolní hlášení zároveň nemají povinnost podávat identifikovatelné osoby,“ uvádí Pavla Hadrabová ze společnosti Mazars.

 

Nutností je elektronické podání

Kontrolní hlášení musí být podáno pouze elektronicky, a to buď prostřednictvím daňové schránky, nebo přes aplikaci EPO na portálu Finanční správy. Pro podání kontrolního hlášení není tedy nutné mít zřízenu datovou schránku. Ve formuláři kontrolního hlášení musí být vždy uvedeno ID datové schránky nebo e-mail podávající osoby. V části A kontrolního hlášení se uvádějí plnění, u  kterých je plátce povinen přiznat daň, a uskutečněná plnění v režimu přenesené daňové povinnosti. Část B pak obsahuje plnění, u nichž je uplatňován odpočet daně, a přijatá plnění v režimu přenesené daňové povinnosti. Například v oddílu A.4. kontrolního hlášení je nutné uvádět DIČ dodavatele, evidenční číslo daňového dokladu uvedené na dokladu, den uskutečnění zdanitelného plnění nebo den přijetí úplaty, základ daně a výši daně.

 

Nesrovnalosti u stejné obchodní transakce

Stejnou obchodní transakci by měl uvést do kontrolního hlášení odběratel i dodavatel. V případě, že finanční úřad zjistí nesrovnalosti, obdrží oba od finančního úřadu výzvu, na základě které budou muset nesrovnalosti v zákonné pětidenní lhůtě odstranit. „Častou chybou, kterou plátci DPH v kontrolním hlášení dělají, je uvádění variabilního symbolu místo čísla daňového dokladu. Tato chyba pak generuje na straně dodavatele i odběratele výzvu ze strany finančního úřadu, proto doporučujeme správně nastavit účetní systém, aby byla do kontrolního hlášení propisována správná data,“ dodává Pavla Hadrabová ze společnosti Mazars.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688