Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  19.04.2016 09:47:41

Ranní zprávy: Asijské burzy mažou včerejší ztráty

V příloze naleznete Ranní zprávu z akciového trhu.

 

Asijské burzy mažou včerejší ztráty

Hlavní události

Podle Lidových novin byl už před pár týdny na spadnutí prodej většinového podílu v O2, nyní se údajně hledá jiný zájemce.

Největší akcionář Stock Spirits uvítal změny v managementu firmy.

Západoevropské akcie by dnes měly otevřít mírným růstem.

Z makroekonomických ukazatelů dnes budou zajímavá snad jen data z amerického trhu nemovitostí (nově zahájené stavby a stavební povolení za březen).

Nová výsledková sezóna dnes v USA přinese údaje o hospodaření společností Intel, Goldman Sachs, Johnson&Johnson, Philip Morris International nebo Yahoo.

Analytici Société Générale včera doporučili prodat akcie portugalské energetické společnosti Redes Energeticas Nacionais.

 

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy včera posílily skoro o půl procenta, přestože otevřely v menších ztrátách. Vedle zlepšujícího se sentimentu v Evropě k tomu pomohly i dobré výsledky hospodaření výrobce hraček Hasbro, které zvedly akcie firmy o 5,8 % na nové historické maximum. Mezi poraženými naopak byly akcie Apple (-2,2 %) kvůli spekulacím o snížení objemu výroby iPhonů 6S a 6S Plus. Po skončení obchodování byly oznámeny mimo jiné výsledky technologické firmy IBM, které překonaly očekávání.

Noční obchodování na asijských trzích bylo také ve znamení růstu. Premiantem byly japonské indexy, které růstem o více než 3 % vymazaly včerejší vysoké ztráty, když nejvíce se dařilo finančním titulům. Stabilizace cen ropy pomohla i dalším asijským trhům a kontinentální index MSCI Asia Pacific tak přidal 1,7 %.

 

O2 Czech Republic

Podle dnešních Lidových novin byl už před pár týdny na spadnutí prodej většinového podílu ve společnosti O2 jiné nadnárodní telekomunikační firmě, údajně ale nedošlo k dohodě o ceně. Hledá se tak jiný zájemce, PPF ale údajně nechce prodat O2 čínským investorům.

PPF tyto informace odmítá s tím, že se jedná o spekulace. Z našeho pohledu není prodej vyloučený, protože PPF označuje O2 za finanční (nikoliv strategickou) investici a spekulacím nahrává i fakt, že v posledních týdnech neprobíhají žádné zpětné odkupy vlastních akcií, což připomíná situaci z roku 2013 před prodejem většinového podílu španělskou Telefonicou.

Dnes se koná řádná valná hromada společnosti O2 Czech Republic, která bude mimo jiné schvalovat návrh na dividendu z loňského zisku ve výši 16 za kus. Akcie O2 se již včera poprvé obchodovaly bez práva na tuto dividendu. Výplata dividendy by měla proběhnout 19. května.

Stock Spirits

Největší akcionář likérky Stock Spirits, fond Western Gate Investments Limited (9,7% podíl), ve včerejším prohlášením uvítal nedávné změny v managementu Stock Spirits (odchod CEO a jmenování nového výkonného ředitele pro Polsko). Western Gate dále uvedl, že nový CEO musí působit přímo v Polsku, aby mohl dohlédnout na tamní klíčový trh. Vedle zotavení na polském trhu by mělo být hlavním úkolem pro nového šéfa také snížení vysokých nákladů centrály, přičemž nové akvizice by zatím neměly být na pořadu dne. Firma dále navrhuje jmenovat na květnové valné hromadě dva nové nezávislé členy představenstva, s čímž ale vedení Stock Spirits nesouhlasí.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688