Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Investice  |  18.04.2016 13:18:51

Alibaba Group: Walmart jako měřítko úspěchu

Alibaba Group, gigant v oblasti internetového obchodu, vykázal v posledním kalendářním čtvrtletí roku 2015 neočekávanou dynamiku růstu. Neočekávanou z titulu rostoucí konkurence a zejména zpomalení čínské ekonomiky.

Tyto dva negativní faktory byly plně zastíněny fenoménem posledního čtvrtletí pro sektor obchodu – Vánocemi a také čínským „Golden week“ s počátkem v říjnu loňského roku.

graf_profit_revenues_alibaba

Alibaba – sen o největším maloobchodním řetězci na světě

Do letošního rokuAlibaba ještě pozitivnější výhled, když 21. března uvedla, že na konci svého fiskálního roku, končícího v březnu 2016, se stane největším maloobchodním řetězcem na světě.

“Chceme být větší než Wal-mart”, prohlásil Jack Ma, zakladatel Alibala Group, už v roce 2014 kdy společnost vstupovala na burzu.

Neustále rostoucí hodnota prodaného zboží

Gross merchandise volume (GMV), vyjadřující hodnotu všech prodaných produktů internetového obchodu uskutečněných na online platformách Alibaba Group, vzrostlo v loňském roce meziročně o 30 % na téměř 3 biliony yuanů.

graf_GMV

Alibaba Group se v loňském roce dotáhla na řetězec Walmart, to se týče dosaženého objemu prodejů, měřeného v GMV. Vhodnost srovnání GMV a čistých prodejů vyplývá z charakteru příjmů Alibaba, které vypovídají pouze o sumě komisí uskutečněných obchodů.

Walmart ke konci fiskálního roku 2015 zveřejnil výsledky čistých prodejů ve výši 482,12 miliard dolarů, což je ekvivalent přibližně 3,1 bilionů yuanů*.

Alibaba – srdce nové čínské ekonomiky

V roce 2012 dosáhla Alibaba Group na objemy prodejů (GMV) v hodnotě necelého 1 bilionu yaunů. Za poslední 3 roky tedy tento ukazatel vzrostl o více než 200 %.

Svůj úspěch si Alibaba zdůvodňuje růstem domácí spotřeby, který je příčinou nárůstu reálných mezd v Číně. Pro letošní rok se předpokládá 6,2% tempo růstu reálných mezd, což je nejvyšší meziroční změna celosvětově.

Nejen mzdy, ale také počet nových pracovních místsektoru služeb roste. Ten je označován za novou ekonomiku, jejímž je Alibaba středem. Důležitá je také transformace čínské ekonomikyexportní na spotřební.

Graf_average_wage_china

Výhody čínského trhu

Rostoucí trend společnosti Alibaba je způsobený překonáním čínského milníku. Alibaba zázračně roste díky své dostupnosti ale i vlastnostem čínského trhu, mezi něž patří především jeho velikost, rostoucí podíl střední třídy, růst spotřeby (předpokládá se, že spotřebitelské výdaje porostou v průměru 5,2% tempem) či více online zákazníků.

Autor: Sven Subotič, Karolína Barotová | www.aurainvest.cz 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

*kurz USD/CNY 6,4755 z 15. dubna 2016

** Studie –Demand Institute

Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku.

Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688