Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.04.2016 00:15:49

15. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v první polovině pátečního obchodování kolísaly kolem nuly. Poté se ale svezly do červených čísel a nakonec mírně klesly. Investoři vyhodnocovali makrodata, vyšly například údaje o průmyslové výrobě či předběžný index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity, a pozornost věnovali též výsledkům finanční skupiny Citigroup.

Dow v pátek klesl o 0,16 % na 17 897,46 bodu, širší S&P 500 uzavřel slabší o 0,1 % na 2 080,73 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,16 % na 4 938,22 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,73 % na 13,62 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o čtyři bazické body na 1,752 %.

Americké akcie (15. dubna 2016)
Americké akcie (15. dubna 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow přidal 1,82 %, S&P 500 si polepšil o 1,62 % a Nasdaq Composite zpevnil od pondělí do pátku o 1,8 %.

Americké akcie (týden do 15. dubna 2016)
Americké akcie (týden do 15. dubna 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v pátek nejvíce zdražily akcie pojišťovny Travelers (+0,75 %), výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (+0,59 %) a softwarové společnosti Microsoft (+0,52 %). Nedařilo se naopak cenným papírům technologické společnosti Apple (-2,01 %), investiční banky Goldman Sachs (-1,49 %) či technologického podnikuCisco Systems (-1,24 %).

Akcie Applu zlevnily poté, co japonský list Nikkei uvedl, že společnost bude ve druhém čtvrtletí vzhledem ke slabé poptávce pokračovat ve snížené výrobě svých telefonů iPhone. Společnost již dříve uvedla, že zpomalení prodeje iPhonů je pouze sezónní záležitostí, a odhadla, že se jí v letošním roce prodeje tohoto zařízení v meziročním srovnání poprvé sníží. Apple zveřejní hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí (druhý finanční kvartál) v pondělí 25. dubna.

"Výsledková sezóna je teprve na začátku, trh již ale viděl hned několik příjemných překvapení," říká Oliver Pursche, výkonný ředitel ve společnosti Bruderman Brothers. Podle Kate Warneové, investiční stratéžky ve společnosti Edward Jones, budou další směr udávat výsledek nedělního jednání zástupců kartelu OPEC a dalších předních těžařů ropy o zmrazení těžby černého zlata na lednových úrovních a hospodářská čísla, která firmy zveřejní v průběhu příštího týdne.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Průmyslová výroba v březnu zaostala za očekáváním, meziměsíčně její objem klesl o 0,6 % (odhad: -0,1 %). V únoru americký průmysl oproti lednu po revizi klesl rovněž o 0,6 %, původně bylo oznámeno -0,5 %.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v dubnu podle předběžných dat klesl na 89,7 bodu (odhad: 92 bodů, březen: 91 bodů).
  • Index podnikatelské aktivity newyorského Fedu (Empire State index) v dubnu nečekaně narostl. Index v dubnu vzrostl na na 9,56 bodu z březnových 0,62 bodu. Analytici čekali posun jen na 3 body. Index je velice sledovaný, ačkoli v oblasti New Yorku oproti jiným částem USA není velká koncentrace průmyslu. Indikátor totiž historicky velice solidně koreluje s důležitějšími indexy aktivity filadelfského Fedu a také s indexem ISM.
  • Příliš uvolněná měnová politika amerického Fedu je neefektivní, vytváří ekonomické bubliny a nakonec bude příčinou skutečně těžké finanční krizeprohlásil v pátek Ted Cruz, uchazeč o nominaci na prezidentskou kandidaturu za americké republikány.
  • Americká investiční banka Goldman Sachs očekává, že se jí podaří zredukovat provozní výdaje za letošní první čtvrtletí až o 29 %. Jedním z důvodů je očekávaný pokles tržeb za stejné období ve výši 37 %.
  • Cena akcií americké internetové firmy Yahoo! šla v posledních týdnech nahoru,společnost však komplikuje život potenciálním zájemcům o koupi částí jejího byznysu tajnůstkářstvím.
  • Největší americká automobilka General Motors svolává do servisů po celém světě 1,04 milionu užitkových vozů typu pick-up kvůli závadě u bezpečnostních pásů.
  • Jedinými zbývajícími kandidáty na sloučení s italsko-americkou automobilkou Fiat Chrysler Automobiles jsou japonská Toyota, americký Ford a německý Volkswagen. Řekl to v pátek šéf FCA Sergio Marchionne.
  • Americký technologický gigant Apple bude ve druhém čtvrtletí vzhledem ke slabé poptávce pokračovat ve snížené výrobě svých telefonů iPhone. Informoval o tom v pátek japonský podnikatelský list Nikkei s odvoláním na dodavatele součástek pro tyto telefony.
  • Růst světové ekonomiky zůstává mírný a nerovnoměrný. Uvedli to v pátek ministři financí a guvernéři centrálních bank ze skupiny největších světových ekonomik G20. Poukázali rovněž na hospodářská rizika spojená s geopolitickými konflikty, terorismem, migrační krizí či možným vystoupením Británie z Evropské unie.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy v USA v uplynulém týdnu klesl o tři na 351, nejnižší úroveň od listopadu 2009. Počet aktivních vrtů pro těžbu zemního plynu se proti 89 z minulého týdne nezměnil.

Výsledková sezóna:

  • Citigroup ohlásila čtvrtletní výsledky nad odhady trhu, ačkoli jí zisk klesl o 27 %.Za první letošní kvartál banka ohlásila očištěný zisk 1,1 USD na akcii. To je více než 1,03 USD, které v průměru očekávali analytici, loni ale banka ve stejném období vydělala 1,5 USD na akcii.

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 18. dubnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 18. dubna 

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 18. dubna a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688