Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.04.2016 23:26:24

13. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu opět posílily a index Dow zakončil obchodování na nejvyšší úrovni za pět měsíců. Náladu na trzích podporovaly příznivé údaje o vývoji čínského zahraničního obchodu a k růstu přispěla rovněž banka JPMorgan Chase, jejíž čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků.

Dow posílil o 1,06 % na 17 908,28 bodu, a skončil tak nejvýše od 6. listopadu 2015. Širší index S&P 500 přidal rovné procento na 2 082,42 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,55 % na 4 947,42 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,8 % na 13,84 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden bazický bod na 1,764 %.

"Ceny ropy se drží nad 40 USD za barel. Investoři věří, že nedělní setkání (kartelu OPEC s dalšími významnými těžaři ropy) v Dauhá skončí dohodou o kontrole produkce," řekla Kristina Hooperová, investiční stratéžka ve společnosti Allianz Global Investors. Těžaři budou v neděli jednat, zda těžbu suroviny zmrazí na lednové úrovni. V úterý ceny ropy výrazně vzrostly poté, co ruská zpravodajská agentura Interfax uvedla, že se Rusko a Saúdská Arábie dohodly, že na zmrazení těžby kývnou bez ohledu na postoj Íránu, který se takovému kroku naopak brání.

Náladu investorů podporoval také výsledek čínského zahraničního obchod, který přinesl další známky stabilizace druhé největší ekonomiky světaVývoz z Číny vzrostl v březnu o 11,5 %, a zaznamenal tak první nárůst od loňského léta. Dovoz sice dále klesl, snížení o 7,6 % však bylo mírnější, než se čekalo.

Americké akcie (13. dubna 2016)
Americké akcie (13. dubna 2016)Zdroj: Google

Akcie banky JPMorgan Chase (+4,23 %) přidaly x procent a byly nejvýkonnějším titulem v indexu Dow. Banka před začátkem obchodování oznámila, že v přepočtu na jednu akcii vydělala v letošním prvním čtvrtletí 1,35 USD při celkových výnosech 23,2 miliardy USD. Trh čekal zisk na akcii jen 1,26 USD. Celkové výnosy se bance meziročně snížily o 4 %, výnosy z investičního bankovnictví se ale propadly dokonce o 24 % na 1,23 miliardy USD. Situace v bankovním sektoru je podle agentury Reuters nyní celkově nejhorší od finanční krize z konce minulého desetiletí. Banky tíží důsledky propadu cen ropy a dalších komodit, útlum čínské ekonomiky, rostoucí náklady na splnění pravidel v rámci přísnější regulace a vysoké požadavky na kapitál. JPMorgan je první americkou bankou, která vydává čtvrtletní výsledky od prosincového rozhodnutí centrální banky (Fed) zvýšit poprvé za více než devět let základní úrokovou sazbu.

Růst akcií banky JPMorgan Chase podpořil i další finanční tituly. Akcie Citigroup (+5,61 %) a Morgan Stanley (+5,29 %) přidaly přes pět procent, cenné papíryGoldman Sachs (+3,59 %) a Bank of America (+3,92 %) zpevnily o více než tři procentaWells Fargo (+2,64 %) si připsala více než dvě a půl procenta.

Investoři tak zcela ignorovali varování Fedu a Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC), že pět z osmi největších amerických bank nemá důvěryhodné krizové plány. Kromě Bank of AmericaJPMorgan Chase a Wells Fargo jsou mezi těmito finančními domy ještě State Street (+3,91 %) a Bank of New York Mellon (+4,57 %).

"Skutečnost, že akcie bank výrazně zpevnily jenom díky tomu, že JPMorgan dokázala výsledky překonat odhad trhu, ukazuje, že podle většiny investorů jsou výhledy pro finanční sektor zbytečně pesimistické," poznamenal Michael Antonelli, akciový obchodník ve společnosti Robert W. Baird.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Ekonomika Spojených států na přelomu zimy a jara pokračovala v růstu a nízká nezaměstnanost tlačila zaměstnavatele ke zvyšování mezdVyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji americké ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou ve středu zveřejnila americká centrální banka (Fed). Měnový výbor Fedu ke zprávě přihlédne na konci dubna, kdy se sejde k dalšímu rozhodování o měnové politice.
  • Americká společnost Peabody Energy, která je největším soukromě vlastněným producentem uhlí na světě, vyhlásila bankrot. Podnik ve středu uvedl, že kvůli prudkému propadu cen uhlí není schopen plně obsluhovat dluh, který v posledních letech výrazně zvýšila expanze firmy do Austrálie. Firma se proto uchýlila pod bankrotovou ochranu před věřiteli. Celkový dluh Peabody na konci loňského roku činil 6,3 miliardy dolarů.
  • Světové finanční trhy se po chaotických výkyvech z počátku tohoto roku uklidnily, pro zajištění globální finanční stability je toho ale třeba udělat více. Ve své pravidelné pololetní zprávě o globální finanční stabilitě to ve středu uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zdůvodňuje to zpomalením hospodářského růstu, nízkými cenami komodit a také obavami o další vývoj čínské ekonomiky.
  • Zhruba 40 000 zaměstnanců americké telekomunikační společnosti Verizon Communications ve středu zahájilo stávku, s vedením podniku se totiž nedohodli na nové pracovní smlouvě. Pro firmu jde o jednu z největších stávek za poslední roky, uvedla agentura Reuters. Verizon je majitelem největšího amerického mobilního operátora Verizon Wireless, jehož se ale stávka netýká.
  • Výrobní ceny v USA v březnu klesly o 0,1 %. Oproti únorovému poklesu o 0,2 % se sice jednalo o zlepšení, ale ne tak velké, jak trh čekal - analytici predikovali 0,2% růst cen. Meziročně ceny klesly o 0,1 % po únorové stagnaci, trh čekal 0,3% růst. Po očištění o volatilní ceny potravin a energií ceny meziměsíčně klesly o 0,1 % při očekávání 0,1% růstu po únorové stagnaci a meziročně zpomalily růst na 1 % z předchozích 1,2 %, očekávalo se naopak +1,3 %.
  • Maloobchodní tržby v USA v březnu meziměsíčně klesly o 0,3 %, čekal se 0,1% růst po únorové stagnaci (revidováno z -0,1 %). Po očištění o prodeje aut se tržby zvýšily o 0,2 %, čekal se 0,4% růst po únorové stagnaci (revidováno z -0,1 %). Po očištění o auta a pohonné hmoty tržby vzrostly o 0,1 % při očekávání 0,3% růstu po únorovém zvýšení o 0,6 % (revidováno z +0,3 %).
  • Spor mezi americkými úřady a společností Apple o obsah zablokovaného telefonu iPhone jednoho z pachatelů loňského teroristického útoku v Kalifornii ukázal, že je ve Spojených státech nutné diskutovat o střetu mezi ochranou soukromí a zájmy národní bezpečnosti. Řekl to v úterý šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey. K odblokování telefonu si FBI při odmítavém postoji Applu nakonec zaplatila profesionální hackery, tvrdí list The Washington Post.
  • Pět z osmi největších amerických bank nemá důvěryhodné plány na omezení svých operací v době krize, aby byly schopné přežít i bez pomoci z peněz daňových poplatníků. Jsou mezi nimi Bank of America, Bank of New York Mellon, JPMorgan Chase, State Street a Wells Fargo. Oznámily to ve středu centrální banka USA (Fed) a Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Rok 2016 ve znamení hotovosti? Ano, od akcií ruce pryč, radí Doug KassRok 2016 ve znamení hotovosti? Ano, od akcií ruce pryč, radí Doug Kass

Riziko likvidity popsal v červenci 2007 tehdejší šéf Citigroup Charles Prince památnými slovy: "Pokud hudba přestane hrát, bude to složité. Ale dokud hudba hraje, musíte vstát a tančit s ostatními. A my stále tančíme." Nakonec to s Charlesem Princem a Citigroup nedopadlo zrovna nejlépe. A podobné to bude možná v současnosti s akciemi po sedmiletém období růstu, varuje Doug Kass, prezident Seabreeze Partners Management a notorický pesimista, pokud jde o akcie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688