Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  13.04.2016 10:00:41

Sázky na dohodu v Daúhá ženou ceny ropy vzhůru


Cena ropy láme každý den několikaměsíční rekordy. Tak například včera se cena měsíčního kontraktu na Brent dostala do blízkosti 45 USD/barel, což znamená již asi 65% nárůst od dna v polovině ledna. Jak si růst ceny vysvětlit?

Fundamentální důvody se popravdě hledají docela obtížně, byť je růst cen tentokrát doprovázen narovnání forwardové křivky kontraktů na ropu Brent. To v podstatě naznačuje, že ropy na severomořském trhu nemusí být v blízké budoucnosti zase až tolik, jak by se mohlo zdát. Obecně se tento jev přičítal tomu, že bude probíhat údržba na některých klíčových severomořských ropných polích a mělo by tedy jít spíše o dočasný lokální faktor.
Na nabídkové straně trhu poutá pozornost nedělní schůzka producentů v katarském Daúhá. Ta je také hlavním podezřelým s současné býčí epizodě. Připomeňme, že podobná únorová seance významně pomohla zvrátit rychlý propad cen ropy z počátku roku. Ponechme teď stranou, že k tehdy deklarovanému zmrazení produkce se někteří klíčoví účastníci schůzky – zejména Rusko – zatím staví vlažně. Praxe ukazuje, že každý měsíc totiž jeho produkce dosahuje nového vrcholu.
Otázkou ale je, jaký výstup z plánované schůzky by trhy uspokojil natolik, aby nebyly následně zklamány. Zdá se totiž, že vše směřuje k zopakování závazku vybraných producentů “jen” dále nezvyšovat těžbu. Jak je vidět na příkladu Ruska, tak takové závazky mohou mít poněkud vratké nohy. Kromě toho fundamentálním problémem takové dohody zůstává, že se k ní patrně nepřihlásí silná trojka producentů – Írán, Irák a Libye. No a zavázat se v takovém prostředí ke zmrazení těžby se očividně nechce ani Saúdské Arábii, jak konec konců jasně ukázaly nedávné komentáře prince Salmana, jehož hvězda rychle stoupá.
Je tedy dost možné, že příští týden se vrátí pozornost opět k fundamentům. A ty, málo platné, prozatím žádnému raketovému růstu cen úplně nenahrávají. K odbourávání přebytku sice stále dochází, avšak relativně pomalu. Možnost zázračné dohody sice nelze zcela smést ze stolu, nicméně my na ni nesázíme (setkání se například podle posledních informací ani nezúčastní íránský ministr Zanganeh). Zdá se proto, že Rusko, Saúdská Arábie, Venezuela a spol. před sebou spíše mají poměrně obtížný komunikační oříšek k rozlousknutí. Tak uvidíme, jak se s ním v neděli popasují.

Petr Báča, Analytik ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688