Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.04.2016 00:41:59

12. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v úterý rostly a vyšplhaly se na nová letošní maxima. Nejlépe si vedly energetické firmy, kterým pomohl růst cen ropy. Akcie hliníkárenské společnosti Alcoa, která v pondělí odstartovala sezónu zveřejňování čtvrtletních hospodářských výsledků, však klesly. Ceny ropy stouply nejvýše za čtyři měsíce a dostaly se na téměř 45 dolarů za barel.

Dow přidal 0,94 % na 17 721,25 bodu, širší S&P 500 posílil o 0,97 % na 2 061,72 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,8 % na 4 872,09 bodu. Index volatility VIX spadl o 8,67 % na 14,85 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o pět bazických bodů na 1,774 %.

V plusu skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce se dařilo energetickému sektoru a odvětví základních materiálů, které vzrostly o tři, respektive dvě procenta, a finančnímu sektoru. Nejmenší přírůstky si naopak připsaly technologické odvětví, sektor zdravotní péče, průmyslové odvětví a telekomunikační sektor.

Americké akcie (12. dubna 2016)
Americké akcie (12. dubna 2016)Zdroj: Google

Téměř dvě procenta naopak v úterý přidaly akcie investiční banky JPMorgan Chase (+1,86 %), která plánuje zveřejnit hospodářské výsledky za první kvartál před začátkem středečního obchodování. Analytici dotázaní agenturou FactSet v průměru odhadují, že banka vykáže zisk na akcii 1,26 USD oproti 1,45 USD za stejné období o rok dříve. Ještě na konci roku ale analytici čekali, že banka vykáže zisk na akcii 1,54 USD. Výnosy by společnosti podle analytiků měly meziročně klesnout o 5,7 % na 23,41 miliardy USD.

Po konci úterního obchodování na trh kvartální hospodářská čísla poslal mimo jiné železniční dopravce CSX (v řádném obchodování +1,88 %). Zisk na akcii společnosti dosáhl 37 centů, zatímco loni činil za stejné období 45 centů. Výsledek byl nicméně v souladu s očekáváním analytiků. Tržby firmě meziročně klesly o 14 % na 2,62 miliardy USD, trh čekal 2,68 miliardy USD. Akcie firmy v úterní poobchodní fázi mírně zdražovaly.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Ceny dovozu do Spojených států v březnu meziročně klesly o 6,2 %. Meziměsíčně naopak o 0,2 % stouply, očekával se růst o 1 %. Ceny vývozu v březnu meziročně klesly o 6,1 %. Meziměsíčně se ceny vývozu nezměnily, ačkoli trh čekal pokles o 0,2 %.
  • Šance na přijetí smlouvy o volném obchodu mezi USA a Evropskou unií do konce funkčního období amerického prezidenta Baracka Obamy jsou minimální, říká specialista na transatlantické vztahy z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) Josef Braml. Americký prezident Barack Obama bude 24. dubna během návštěvy Hannoveru jednat s evropskými politiky o smlouvě TTIP zaručující volný obchod mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Podle německého experta však Obama příliš dlouho otálel a uzavření smlouvy již ve funkci nejspíše nestihne.
  • Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled vývoje světové ekonomiky na letošní i příští rok. Letos čeká jen mírné zrychlení globálního růstu na 3,2 % z loňského tempa 3,1 %, zatímco ještě v lednové prognóze odhadoval růst na 3,4 % a loni v říjnu na 3,6 %.
  • Největší japonská makléřská společnost Nomura Holdings omezí svou makléřskou divizi a zruší stovky pracovních míst v Evropě a Americe. Podnik tak po letech masivních ztrát v zahraničí zřejmě částečně ustupuje od záměru stát se předním světovým hráčem v odvětví makléřských služeb. Nomura zatím podrobnosti ke změnám nesdělila, hodlá tak učinit až v průběhu dubna.
  • Čínské podniky by letos mohly ve Spojených státech investovat rekordních 20 až 30 miliard dolarů, zejména prostřednictvím fúzí a akvizic. Předpovídá to výzkumná skupina Rhodium Group a americká Národní komise pro vztahy mezi Spojenými státy a Čínou (NCUSCR).

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Tento býk nikdy nespí: Americké akcie do léta posunou historická maxima i díky těmto 4 faktorůmTento býk nikdy nespí: Americké akcie do léta posunou historická maxima i díky těmto 4 faktorům

Thomas Lee ze společnosti Fundstrat Global Advisors je nadále extrémně optimistický ohledně amerických akcií. V aktuální zprávě píše, že má trh za sebou moment srovnatelný s březnem 2009. Tehdy se přitom hlavní indexy odrazily od krizového dna.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688