chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  11.04.2016 23:11:29

Byt jako investice: Výnos hned dvakrát

Pořídit si nemovitost za účelem investice, tedy určenou k pronájmu, je aktuálně zajímavá příležitost. Investiční byt přináší výnos hned dvakrát – postupně se zhodnocuje a také generuje pravidelný měsíční příjem z pronájmu. Do jakých bytů se vyplatí investovat?

Logika stojící za pořízením investičního bytu je jednoduchá. V zásadě jde o to koupit levný byt, který se podaří výhodně pronajmout a jehož cena do budoucna poroste.

Aby měla investice smysl, měla by pronajímateli vynášet alespoň pět procent ročně. Pro další zvýšení výnosu může investor využít také vhodný mix vlastních a půjčených peněz.

Ceny bytů rostou, hypotéky zůstávají levné

Ceny bytů v Česku za poslední rok vzrostly průměrně o 9 procent. Nejvíce se daří prodeji dvoupokojových bytů, zájem roste i o jejich pronájem. Vyplývá to z průzkumu serveru Sreality.cz.

Na nákup bytu jako investice je vhodná doba. Přestože ceny nemovitostí rostou, byty se dají stále koupit za dobrou cenu. Navíc na trhu zůstávají levné hypotéky. Úroky v únoru klesly na rekordní minimum.

Právě díky levným hypotékám si nemovitosti pořizují i lidé, kteří nemají našetřeno dostatek vlastních prostředků. Hypoteční úvěr s výhodnou úrokovou sazbou ale může posloužit i investorům, kteří jich dostatek mají. Hypotéka totiž zafunguje jako páka.

Pákový efekt zvyšuje výnos

Zejména nyní v době nízkých úrokových sazeb je vhodné pákovat výnos hypotékou. Čím nižší úroková sazba, tím lepší podmínky pro pákový efekt.

Vypůjčené peníze poslouží jako páka, kdy v poměru k vlastním vloženým prostředkům investor dosáhne mnohem vyššího výnosu, než kdyby všechno platil ze svého. Díky tomu je možné se dostat až na roční výnos kolem 5 až 7 procent.

Cenou za vyšší výnos bude samozřejmě prodloužená doba návratnosti investice a také vyšší riziko v případě, kdy by se nedařilo byt pronajmout.

Volba mezi dvěma možnými prioritami, okamžitým výnosem a návratností, je jedno z prvních rozhodnutí, které musí při přípravě investice do nemovitosti každý udělat.

Vyplatí se investovat do paneláku

Ne každá nemovitost je vhodná pro nákup na investici. Nezanedbatelným faktorem při výběru bytu pro investici je samozřejmě i momentální trend v zájmu o byty. Malometrážní byt se obvykle pronajme rychleji na kratší dobu, větší naopak.

Při koupi nemovitosti je potřeba pečlivě vybrat lokalitu s dobrou pověstí i dostupností a zvážit, komu chce investor byt pronajímat. Jiné požadavky mají studenti, jiné rodina s dětmi. Obecně nejjistější skupinou nájemců bytů by měly být právě rodiny s dětmi.

Investovat se vyplatí například do panelového bytu. Oproti cihlovému je totiž až dvojnásobně levnější, ale nájemné bude ve výši 75 procent cihlového bytu.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

05.06. 11:10  pujcky (Lukasrupert)
03.06. 11:56  pujcky (Valsikemil)
01.06. 15:17  pujcky (Lukasrupert)
12.07. 11:56  pujcky (Elmos)
11.07. 09:39  pujcky (Koliros)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Vybíráte jméno a zároveň finanční strategii Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688