I hrubá stavba potřebuje zabezpečení, zloději se zaměřují na nářadí, stavebniny i kotle!

Do pořádného zabezpečení investuje čím dál tím větší procento majitelů rodinných domů, pro novopečené stavebníky je dnes instalace alarmu standardem. Starost o bezpečí našeho majetku by ale měla přijít na řadu mnohem dříve, než když se do nového domu stěhujeme. Krádeží v objektech ve fázi výstavby totiž každý rok přibývá.

Mohlo by se zdát, že instalace zabezpečovacího zařízení před dokončením domu není nutná. Opak je pravdou. Především bezdrátový alarm je možné bez problému využívat už ve chvíli, kdy má stavba uzavřené stavební otvory – jsou vsazená okna a dveře. Alespoň provizorní. Není problém alarm v průběhu výstavby využívat v omezeném rozsahu a v konečné fázi ho pak rozšířit na plné pokrytí všech prostorů. Máte strach o plastové kryty detektorů, které by mohly být v průběhu výstavby poničeny nebo ušpiněny? I na to existuje řešení. Společnost Jablotron, výrobce elektronického zabezpečení, nabízí po dokončení stavby zdarma jejich výměnu.

Proč zabezpečit hrubou stavbu?
Krádeží bohužel neustále přibývá. Stavby bývají opuštěné, navíc je u nich velmi jednoduše rozeznatelná nepřítomnost majitele nebo stavební firmy. Nikdo ze sousedů se také nepozastaví nad tím, že u domu parkuje cizí auto, nebo někdo dokonce vynáší a nakládá věci. Z volně přístupné stavby proto zloději statisticky odnesou většinou předměty s větší finanční hodnotou než z užívaného domu! Jedná se především o stavební materiál, nářadí a technické vybavení. Nejčastěji kradenou komoditou bývají kotle, jejichž cena se pohybuje v řádu mnoha desítek až více než sto tisíc korun. Oblíbené jsou ale i elektroinstalační kabely nebo okapy. S nimi je většinou spjatá další nepříjemná věc – poškození jiného majetku, jako je například zničená fasáda od vytrhaného kotvení svislých dešťových svodů. Výjimkou není ani odřezání již osazených radiátorů nebo zabudovaných oken.

Jak stavbu nejlépe ochránit?
Můžete na stavbě spát a mít jí tak neustále pod dohledem, nebo sáhnout po elektronickém zabezpečovacím systému. Ten sestává ze zabezpečovací ústředny, čidel a ovládacích prvků, případně sirén. Pokud jsou v blízkosti stavby umístěné další odcizitelné předměty, je možné zabezpečovací systém rozšířit i na ně. Jeho běžnou součástí je dnes funkce upozornění majitele na narušení objektu. Mnohem bezpečnější je přímé napojení na Bezpečnostní centrum. Zásahová jednotka v případě narušení dorazí na místo a její zaměstnanci jsou školení a vybavení na přímé střetnutí s pachatelem. Efektivně tak zabrání nejen samotné loupeži, ale souvisejícímu vandalismu, který je často finančně nákladný.

Nová služba videoverifikace
V případě, že jsou na stavbě instalovány kamery, operátor Bezpečnostního centra verifikuje poplach o narušení stavby pomocí on-line náhledu na stavbu s následným přehráním videozáznamu předpoplachových událostí. Při takto verifikovaném poplachu operátor okamžitě informuje Policii ČR, která vyjíždí s přesným popisem pachatele.

Pokud je zabezpečovací systém instalován a nastaven odborníkem, není třeba se bát zbytečných falešných poplachů. Pokud máte o funkci služby pochybnosti, není nic jednoduššího, než jí vyzkoušet. Například společnost Jablotron nabízí služby moderního monitorovacího centra až na tři měsíce zdarma.

Zabezpečit a pojistit
Kromě dobrého zabezpečení je výhodné i pojištění proti vykradení a poničení hrubé stavby, které je možné po ukončení výstavby převést na klasické pojištění nemovitosti. Počet pojistných událostí podle informací pojišťoven narůstá, v letošním roce už jich je hlášeno dokonce o pětinu víc, než ve stejném období loňského roku. Obezřetnost se v tomto případě určitě vyplatí!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky