Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Dávky a příspěvky  |  07.04.2016 14:06:06

MPSV se výrazně komplikuje tendr na dávky


Ministerstvu práce a sociálních věcí se výrazně komplikuje tendr na počítačový systém pro výplatu sociálních dávek. Nepodrželo svou výběrovou komisi a nabídky se budou hodnotit znovu. Pravděpodobně se nestihne stanovený termín uvedení do provozu.

Tendry na IT zakázky jsou v resortu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV)pravděpodobně zakleté. řada jich už zkrachovala, proti dalším se odvolali neúspěšní uchazeči a některé revoluční myšlenky byly zničeny zevnitř ministerstva či úřadu práce masivním odporem zaměstnanců, kteří jsou léta zvyklí na jedno IT prostředí a nehodlají se nic nového učit. Nutno objektivně připustit, že dat v systému je obrovská spousta a „přelít“ je do nového prostředí není zcela jednoduché. Pravdou také je skutečnost, že stávající klíčový dodavatel, OK Systém, má z resortu sociálních věcí slušný roční příjem okolo 1 miliardy korun. I proto její majitel Martin Procházka dělá vše možné, aby o zakázky na MPSV nepřišel. Například si – s vědomím policie tajně nahrával jednání s vedením MPSV.

Posledním důkazem onoho „prokletí“ je loni v březnu otevřené výběrové řízení na IT systém pro vyplácení sociálních dávek. Jak vyplývá z nedávného rozhodnutí vlády, byla jmenována nová hodnotící komise tohoto projektu, jelikož se proti hodnocení předcházející komise některá z firem odvolala s odůvodněním, že není jistí, že hodnotící komise hodnotila objektivně dle stanovených kritérií. Přitom hlavním kritériem se 60% váhy je cena, pak uživatelská přívětivost a komplexnost prostředí. Vedení MPSV námitku uznalo a přeložilo vládě návrh na jmenování nové hodnotící komise. „To de facto znamená, že si MPSV nestojí ani za svým vlastním rozhodnutím, které muselo učinit poté, co mu původní hodnotící komise dala doporučení na vítěze. A tímto krokem uznává, že mohlo dojít k pochybení komise původní,“ vysvětluje zdroj přímo z MPSV. Klíčovou otázkou podle něj zůstává, zda podané nabídky jsou ještě platné. V podrobnostech vypsaného tendru je totiž doba, po kterou je firma vázána nabídkou stanovena na 9 měsíců. Tato lhůta vypršela v prosinci loňského roku. „Navíc řada tendrů je silně podhodnocena. Dodavatelé teprve teď zjišťují, že sice vyhráli velkou zakázku, ale že za ty peníze, které nabídly, se to vlastně nedá udělat, protože neseženou na to lidi,“ dodal zdroj Ekonomického deníku. Vzhledem k popsané komplikaci je otázkou, jestli budoucí vítěz tendru, jehož bude muset vybrat nová hodnotící komise, má vůbec reálnou šanci uvést systém do provozu v původně zamýšleném termínu 1. 1. 2017.

Pokusů o zavedení nových IT systémů sociálních dávek byla v minulosti řada. Asi nejkřiklavější vzpomínkou je snaha vedení MPSV pod vedením Jaromíra Drábka o zavedení tzv.sKarty, která měla nahradit stávající systém posílání na soukromé účty a především složenky. Otcem projektu byl náměstek Vladimír Šiška, který kromě sKarty hodlal změnit také IT dodavatele na klíčové ministerské projekty. U zmiňovaného majitele OK Systému však tvrdě narazil. MPSV se totiž v jednacím řízení bez uveřejnění rozhodlo dát jednu ze zakázek firmě Fujitsu. OK Systém vedený Procházkou však rozhodnutí napadl u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a zároveň podal n Šišku trestní oznámení. Policie jej přijala a na řadu jednání pak Procházka se svými lidmi chodil se skrytými policejními odposlechy. Šiška se svým podřízeným Milanem Hojerem podle rozhodnutí soudu vyvíjeli na Procházku nátlak, aby podání u ÚOHS stáhl s nabídkou že pokud tak učiní, dostane OK Systém jinou významnou zakázku a bude pokračovat v práci pro ministerstvo nadále. Soud toto jednání ohodnotil sedmi lety vězení pro Šišku a šesti pro Hojera. OK Systém působí v resortu sociálních věcí dále. S tím jsou spokojeni také zaměstnanci, zejména zaměstnanci Úřadu práce (UP). Někteří z nich se systému dodavatele pracují celou svou profesní kariéru na UP a jsou na něj prostě zvyklí. Jejich nevůle a neochota se učit novým systémům byla při zavádění velmi silná a tlak na management ÚP ze spodu desetitisícové organizace, odmítající změny, byl enormní. Bude proto zajímavé sledovat, jak se povede novému vítězi tendru, pokud to bude někdo jiný, než OK Systém. A také. jak případnou změnu přijmou zaměstnanci resortu.

Arsen Lazarevič

 

Složení nové výběrové komise pro IT systém sociálních dávek


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688