Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.04.2016 09:45:42

Rada pro výzkum a inovace chce v příštím roce 32 miliard


Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhuje, aby v příštím roce vláda na výzkumné a vědecké účely poskytla přes 32,7 miliardy korun. V následujících dvou letech by to mělo být více než 34 miliard.

Po několika stovkách hodin vyjednávání se zástupci jednotlivých resortů a dalších organizací zabývajících se výzkumem, navrhuje Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) historicky nejvyšší rozpočet na tuto oblast. Ten by měl v příštích letech ještě růst až k 35 miliardám korun, roce 2020 pak překročí hranici 39 miliard. Souvisí to s nově vypsanými evropskými programy, které budou vrcholit právě v roce 2020. O rok později však přijde prudký pokles, před kterým RVVI varuje. Vyplývá to z materiálu, který RVVI odesílá do meziresortního připomínkového řízení a jež má Ekonomický deník k dispozici. Po vypořádání připomínek návrh budou schvalovat ministři. V případě, že projde, ministerstvo financí jej zapracuje do státního rozpočtu.

RVVI také navrhuje změnu hodnocení výzkumných organizací a posílení role jejich zřizovatele, tedy jednotlivých ministerstev. Dosud byly tyto organizace financovány z rozpočtu ministerstev školství a vnitra a často se stávalo, že ministerstva, pro které měl být výzkum přínosem, pořádně nevěděla, na čem „jejich“ výzkumné organizace pracují a jak jsou financovány. V této souvislosti RVVI navrhuje posílení vědeckých tabulek v resortech. Celkem by to mělo být 28 míst.

Tradičně s největším balíkem na vědeckou a výzkumnou práci je počítáno pro ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT), které by mělo obdržet 14,1 miliardy korun ze státního rozpočtu v příštím roce a podobně vysokou částku také v letech 2018 a 2019. Akademie věd by měla obdržet částku okolo 5,2 miliardy a okolo 4,4 miliardy bude spravovat Grantová agentura ČR.

Přes 3 miliardy korun má mít na svou činnost Technologická agentura ČR (TA). Ta by se podle stanoviska RVVI měla stát „implementační agenturou pro realizaci programů výzkumu připravených ministerstvy dle jejich potřeb. (např. nově připravovaný program BETA2). Zásadním úkolem TA ČR je dále reagovat na dlouhodobé společenské výzvy a to prostřednictvím programů, které jsou průřezové mezi více rezorty (program OMEGA a připravovaný navazující ÉTA),“ píše se v předkládací zprávě Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Jak již Ekonomický deník v únoru upozornil, na program Beta2 TA požaduje dalších 1,5 miliardy korun. Co však předchůdkyně BETA 1 přinesla dosud není zcela jasné. Mluvčí TA Ivana Drábková uvedla, že typickým výstupem projektu jsou „návrhy úprav legislativních a nelegislativních předpisů, certifikované metodiky a další aplikované výsledky výzkumu a vývoje.“ Konkrétní legislativní či jiné změny však nedokázala specifikovat.

V příštím roce hodlá RVVI také přehodnotit projekty tzv. „velké infrastruktury“, které většinou provozují vysoké školy, nebo Akademie věd. Provozní náklady velkých infrastruktur budou hrazeny převážně z účelové podpory MŠMT. Nové investice budou hrazeny z ESIF fondů, konkrétně z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV), který administruje MŠMT. „Systém podpory musí být nastaven tak, aby infrastruktura VaVaI byla využita maximálně efektivně, v souladu s Národní politikou VaVaI (NP VaVaI), a prostředky státu kryly pouze nezbytné výdaje.Provozovatelé musí být motivováni získávat veřejné prostředky ze zahraničí (např. z programu Horizont 2020) a ze soukromých zdrojů. Tato problematika je řešena společně s MŠMT,“ uvádí se ve zprávě, která jde do meziresortního připomínkového řízení.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688