Kdy dát dítěti klíče? Podle průzkumu volí rodiče první stupeň základky

Většina českých dětí má své vlastní klíče od bytu či domu ještě dřív, než dokončí čtvrtou třídu na prvním stupni základní školy. Vyplývá to z průzkumu u více než devíti stovek dětí, který zpracovala společnost ASSA ABLOY.  Pětina dětí nosí klíče na krku, což je podle odborníků ta nejhorší varianta. Takto nošený klíč láká zloděje a dítěti také překáží a častěji ho sundává, čímž hrozí riziko ztráty.

Graf: Ve které třídě dostanou děti své vlastní klíče?

graf_vekteretridejsidostalvlastniklice_vysecovy.png

„Ideální je ukládat si klíč do nějaké speciální kapsy v batohu nebo tašce,“ radí Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník společnosti ASSA ABLOY, která vyrábí i zámky a klíče tradiční české značky FAB. A jeho radu si zjevně hodně rodičů bere k srdci. Celkem třetina z 929 oslovených dětí to takto skutečně dělá a klíče nosí v batohu nebo tašce. Následuje kapsa u bundy nebo kalhot a pak zmíněný krk.

Ztracený klíč? Vyměňte vložku 

Poměrně velké je u dětí riziko ztráty klíče. Pokud tato situace nastane a vy ztracený klíč skutečně nikde neobjevíte, je potřeba co nejrychleji vyměnit cylindrickou vložku. Jinak riskujete návštěvu zloděje. „Praktický je v tomto ohledu speciální zámek 2 v 1, obsahující dvě sady klíčů. V případě ztráty klíče lze totiž systém jednoduše přeprogramovat na sadu druhou,“ radí Jan Hrnčíř.

 Graf: Kde nejčastěji nosí děti klíče

graf_kdenosisklice_vysecovy.jpg Průzkum, který společnost ASSA ABLOY realizovala na začátku tohoto roku, se také zabýval tím, kdy rodiče dětem klíč nejčastěji svěřují. Konkrétní věk podle odborníků až takovou roli nehraje, důležitá je vyspělost dítěte. „Pokud máte dítě roztěkané, které stále někde něco zapomíná, raději ještě nějaký ten čas vyčkejte,“ radí Jan Hrnčíř. Ideální doba je někde mezi 6. a 10. rokem, což potvrzují i výsledky průzkumu. Naprostá většina dětí totiž dostane klíč mezi 1. až 4. třídou, nejčastěji ve třídě druhé (34 %). Najdou se ale i tací, kteří mají svůj klíč už ve školce (3 %), nebo naopak jim je svěřen až na druhém stupni základní školy (3 %). 

Zámek, co nepotřebuje klíč 

Pokud doma máte dítě, které klíče ztrácí až moc často, existují dnes už dokonce zámky, které klíče nepotřebují. Například motorický zámek FAB ENTR lze odemykat otiskem prstu nebo dotykovým mobilním telefonem. A zámek se dokáže i sám zamknout, což ocení ti, co na to často zapomínají.

FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení. Více informací najdete na: www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky