Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  03.04.2016 10:00:41

Superpočítače s chytrými algoritmy urychlí vývoj léků


Farmaceutické firmy se dlouhá léta spoléhaly na objevy chemiků a biologů, když chtěly na trh přinést nové druhy léků.Farmaceutické firmy se dlouhá léta spoléhaly na objevy chemiků a biologů, když chtěly na trh přinést nové druhy léků. Nyní se však zdá, že se ve stále větší míře uplatní využití superpočítačů. Budou skutečně schopny výrazně zkrátit dobu, kdy se na trhu objeví nové léky?

Podle listu Financial Times je jedním z průkopníků počítačového vývoje nových léčiv kalifornská technologická společnost Verseon. Ta přišla s novým softwarem, který dokáže modelovat interakce mezi molekulami a zrychlit tak nalezení sloučenin, jež dokáží účinně bojovat proti chorobám. Jinými slovy se brzy můžeme těšit na to, že výkonnější počítače spolu s odpovídajícím softwarem dokáží postupovat více systematicky a objev a vývoj léků bude v menší míře dílem náhody.

„Pouto mezi molekulami je v podstatě fyzikální problém,“ řekl listu Financial Times spoluzakladatel Verseonu a šéf oddělení výzkumu a vývoje. „Posouzení, zda je spojení molekul efektivní, je otázkou bilionů kalkulací,“ dodal. Doposud to byl víceméně náhodný proces. Výrobci léků se snažili zvýšit efektivnost vývoje nových léků za pomoci zintenzívnění screeningu. Ten spočívá v provádění milionů pokusů v laboratořích s robotickým vybavením. Taková metoda sice může zkracovat dobu nových objevů, ale není tak systematická, jako využití matematických algoritmů, s nimiž přichází Verseon.

Přestože využití počítačů v medicíně výrazně pokročilo, zásadní zvýšení produktivity při vývoji léků to nepřineslo. Náklady na něj se prakticky neustále zvyšují s tím, jak se postupně vyčerpaly možnosti snadných objevů. Podle portálu Nature.com se počet nových léků, připadajících na jednu miliardu dolarů na výzkum a vývoj, snižuje od roku 1950 každých devět let o polovinu.

Zpráva bostonského Tufts Centra pro studium vývoj léčiv říká, že se náklady na uvedení nového léku na trh za posledních deset let zdvojnásobily až na 2,6 miliardy dolarů. „Proces objevování je kompletně v troskách,“ řekl Adityo Prakash, spoluzakladatel a ředitel Verseonu. „Zintenzívnění screeningu je pouze rychlejší verze systému pokus-omyl. Příležitostně je něco objeveno díky šťastné souhře náhod a zbylá část odvětví se pak soustředí na výrobu variací objeveného,“ dodal.

Cílem Verseonu je přinést do výzkumu a vývoje v medicíně větší přesnost a předvídatelnost výzkumných procesů skrze silnější oporu v informačních technologiích. Nynější majitelé Verseonu uspěli již v 90. letech, když založili společnost Pulsent. Ta vyvinula technologii, která dokázala komprimovat on-line videa.

„Jaká je souvislost mezi komprimací videí a objevováním léků? Je to fyzika a matematika,“ říká Prakash. Společnost Verseon strávila posledních 14 let budováním počítačového systému, schopného prověřit stovky milionů sloučenin a modelovat jejich interakce s proteiny, způsobující různé nemoci. „Farmaceutický byznys se zabývá několika miliony podobných sloučenin, což je ale jen kapka v moři v porovnání s tím, co tam venku stále ještě čeká,“ dodává Prakash.

Před Verseonem ale leží ještě mnoho práce. Výsledky preklinického výzkumu u léků proti srážlivosti krve jsou celkem slibné. Nicméně programy, které zahrnují zkoumání léků proti rakovině nebo oční dysfunkci, související s cukrovkou se zatím nacházejí v úvodní fázi.

Úsilí Verseonu však imponuje několika proslaveným podporovatelům, jako například Stevenu Chuovi, nositeli Nobelovy ceny za fyziku. Ten zasedá ve vědecké radě Verseonu spolu s Robertem Karrem a Johnem Leonardem, bývalými vědci z Pfizeru a AbbVie.

Jedním z největších investorů do Verseonu je Neil Woodford, manažer předního britského investičního fondu. Verseon však není Woodfordova jediná investice v odvětví, kde se využívají počítačové technologie k vývoji nových léků. Tou další je londýnský start-up Stratified Medical, který používá umělou inteligenci k prohledávání světových vědeckých databází a nalézání oblastí dalšího výzkumu.

Společnosti jako Verseon nebo Stratified Medical sázejí na to, že stojí na začátku změny ve způsobu, jakým se budou objevovat a vyvíjet nové typy léků. To by mělo napomoci farmaceutickým firmám čelit tlaku investorů a požadavkům společnosti na zvýšení výstupů výzkumu a vývoje za současného snížení nákladů.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickydenik.cz


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688