STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  31.03.2016 15:54:56

Cena ropy opět klesá. Jak z toho ven?

Autor: Bc. Filip Machač

Dne 31. března WTI crude oil futures poklesly na hodnot 37,56 USD. Proč však cena ropy stále klesá? Důvodem jsou nadměrné zásoby a obavy z převisu nabídky. Ve hře jsou také spekulace o budoucím setkání OPECu v půlce dubna. ETFs USO a UCO klesly o 2,1 %, respektive o 4,5 %. Opačný vývoj představuje SPDR S&P 500 ETF, který vzrostl o 1% na hodnotu 205,26 USD.

Cena ropy klesá již šestý den v řadě

Ceny WTI crude oil futures klesají již šestý den v řadě a US crude oil futures poklesly od 22. března o 7,6 %. Co tedy skutečně stojí za klesajícími cenami ropy? Důležitou úlohu zde hrají dva faktory. Prvním jsou obavy z nadměrných zásob ropy, vysoká nabídka, nedostatečná poptávka, což v konečném důsledku snižuje cenu ropy. Druhým důvodem je, že se existují obavy z neuskutečnění setkání hlavních producentů ropy. Toto zasedání se má uskutečnit 17. dubna 2016 na vyzvání katarského ministra energetiky, který vyzval k účasti všechny členy OPEC a další hlavní producenty. Tyto země produkují asi 73% celkové světové produkce této suroviny a setkání by mělo stanovit kroky potřebné k podpoře její ceny. Jenže zde vyvstává další problém. Způsob, který by měl zajistit růst ceny ropy, je omezení její produkce a zamrazení již existujících zásob, proti čemu se staví země Írán a Libye, které jsou významně právě proti omezení produkce. Také klíčoví členové OPEC jako Saudská Arábie a Kuvajt jsou proti zmražení zásob. Tyto země se společně rozhodli nesnižovat produkci, která činí okolo 300 000 barelů denně, což s sebou nejspíše přinese to, že i další producenti ropy z kartelu OPEC nebudou snižovat svou produkci a tak se cena ropy dostává do bludného kruhu, ze kterého bude cesta ven velice obtížná.

Oil chart - Saudi Arabia

Nízká marže samozřejmě ovlivňuje i další společnosti jako EP Energy, W&T Offshore, Contango Oil & Gas, Denbury Resources a Cobalt International Energy. Volatilita ceny ropy má dopad i na ropné ETF, jako jsou the Guggenheim S&P 500 Equal Weight Energy, the United States Brent Oil či the United States 12 Month Oil.

Údaje z EIA vypadají pozitivně

EIA uvedla, že americká produkce ropy za poslední den klesla o 30 000 barelů, což je nejnižší úroveň od 14.listopadu 2014. EIA předpokládá i další omezení americké produkce, což podpoří růst ceny směrem vzhůru. Zásoby ropy klesly poprvé za posledních devět týdnů.

Jak z toho ven?

Důležitou úlohu sehraje zasedání v Kataru. Je však těžké předpovídat, k jakým závěrům toto setkání povede. Jistě by cenu ropy podpořilo zmíněné zamražení ropných zásob a omezení produkce, avšak jak již bylo zmíněno, ne všichni členové s těmito kroky souhlasí. Vzhledem k tomu, že OPEC vystupuje jako kartel, mají členové dvě možnosti. Buď navzájem smluvit vhodné podmínky, které by dodržovali nebo se rozhodnout pro vzájemné,,podražení“. V této situaci se jednotliví hráči z OPEC nacházejí ve vězňově dilematu a záleží pouze na nich, jak se rozhodnou. Jediný a významný problém je to, že jejich rozhodnutí neovlivní pouze je samotné, ale takřka celý svět.

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688