Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  31.03.2016 11:01:05REKLAMA

Cenzura internetu? DeepWeb & Bitcoin 2. díl

2. díl seriálu o Deep Webu - neviditelném internetu - a jeho roli Bitcoinu v něm.

V minulém díle jsme si vysvětlili jednotlivé rozdíly mezi povrchovým, hlubokým a nejhlubším internetem. V tomto si řekneme něco o cenzuře povrchového internetu a o základech toho, který se považuje za ten opravdu svobodný, ale zároveň mu média s radostí přivlastňují názvy jako „podsvětí internetu“. Jde o ten nejhlubší internet, o kterém v podstatě bude celý tento seriál.

A povrchový internet není svobodný?

Často se setkávám s lidmi, kteří brali celý internet jako svobodné medium. Tato informace je ovšem mylná. Stát, soudy, poskytovatelé a další mohou totiž internet regulovat. Jakýkoliv obsah na internetu může být stažen, smazán a samozřejmě i pokutován. Samozřejmě každá mince má dvě strany a některé regulace jsou bez pochybu správné. Například cenzura zakázané pornografie. Ovšem nikdy nemůžete vědět, kdo se zrovna chopí kormidla vlády naší země.

U nás jsou zatím jen mírné regulace nebo jejich návrhy, které jsou kontroverzní. Například regulace hazardních her, „jednotný evropský digitální trh“ nebo pokutování serveru za diskuzi pod jeho článkem.

Když se ale podíváme například na regulaci čínské vlády nebo ruského federálního úřadu Roskomnadzor, tak taková cenzura v podstatě ničí internetové medium jako takové. U těchto dvou zmíněných (a ne jen u nich) se vyskytovaly i případy, kdy vláda upravovala historické události k obrazu svému (nebo tvrdila, že se některé historické události vůbec nestaly), popřípadě zavírala internetové novináře za zveřejnění nelíbivého článku a dopouštěla se dalších podobných praktik. Navíc musíte vždy vystupovat pod svým jménem a většinu velkých registrací (např. pro založení webu) musíte podkládat naskenovaným osobním průkazem jako je třeba pas. V posledních měsících Roskomnadzor navíc uvažuje o blokování Wikipedie nebo YouTube, protože se zde vyskytují podle jejich vlády „škodlivé informace“ a v Číně již byla Wikipedie několikrát v minulosti blokována. Také bych měl poukázat na snahu Ruska eliminovat použití Bitcoinu. V takovémto případě již zaniká svoboda slova, vlastního názoru a celkově definice svobodného internetu.

Běžné je také v mnoha zemích zakazování jistých aplikací (například v Etiopii byste za použití Skypu mohli dostat až 15 let odnětí svobody), blokování sociálních sítí, zakázaný přístup na weby s jinou národní koncovkou, náboženská cenzura, politická cenzura, nebo cenzura vyhledávaných slov. Ovšem nejvyšším extrémem je například internet v Severní Korei, Íránu nebo na Kubě. Tam lze navštěvovat pouze vládou schválené webové stránky.

Alternativa

Pokud to půjde takto dále a každým rokem bude krok po kroku povrchový internet více a více omezován, je potřeba mít alternativní řešení. Nikdo netvrdí, že například u nás bude někdy povrchový internet tak blokován jako ve výše zmíněných zemích, ale nikdo také nemůže tvrdit, že k tomu dojít nemůže.

Jak již bylo zmíněno, alternativou nyní myslím nejhlubší internet (označován mnoha různými názvy, viz. minulý díl). Na nejhlubší internet se přistupuje pomocí speciálních prohlížečů. My se budeme soustředit na ten nejznámější a tím je TOR (The Onoin Router). Zjednodušeně popsat funkčnost by se dalo pomocí cibule (anglicky onion), kde každá vrstva představuje jeden onion router na cestě k vašemu cíli. Klíčovou vlastností použití tohoto prohlížeče je, že skrývá vaši identitu a vámi přenesená data. Vaše data jsou totiž šifrovaně odeslána k prvnímu onion routeru, který poté posílá k dalším v síti, taktéž šifrovaně. Navíc každý router má informaci jen o tom od koho data přijal a kam je má přeposlat. Obsah dat nebo jejich zdroj nelze vysledovat. O technické stránce TORu se budeme věnovat více do hloubky v příštích dílech.

Právě díky anonymitě, kterou tato hluboká síť zajišťuje, nepanují na nejhlubším internetu žádná omezení. Dá se to tedy označit za opravdu svobodné medium, ke kterému má teoreticky každý s počítačem, internetovým připojením a trochou odvahy přístup. Sílu tohoto nejhlubšího internetu navíc umocňuje ještě jedna jeho velká součást: internetová měna Bitcoin, o jejímž napojení se také budeme v dalších dílech seriálu věnovat.

Jelikož i naprostá svoboda přinese spoustu negativ a nelegální činnosti, tak ty si rozebereme v příštím díle našeho seriálu.

ARBX3 za Arbolet.cz tým







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688