Údržba střechy je vhodná právě teď, v jarním období

Zkontrolovat rodinný dům, chatu či chalupu po zimním období patří ke každoročním starostem zodpovědných majitelů nemovitostí. Co všechno taková revize obnáší? Jak se díky ní vyhnout vysokým nákladům?

1) Kvalita krytiny rozhoduje – V případě, že jste majiteli střechy z kvalitních ověřených materiálů, máte předem skoro vyhráno. Jejich životnost bývá garantována až na sto let. Pálená nebo betonová taška totiž ideálně ochraňuje podstřešní konstrukce proti působení vlhka v jakémkoliv ročním období.

2) Pravidelná vizuální prohlídka je základ – Každý zodpovědný hospodář by měl vizuálně v průběhu celého roku kontrolovat stav své střechy zvenčí, a to nejen v období mrazů. V letních měsících by totiž silné přívalové deště nebo vítr mohly dokončit to, co zima načala.

3) Bezpečnost – Revizní kontrolu si objednejte u zkušeného pokrývače, který odborně posoudí aktuální stav a rozsah oprav, včetně cenové kalkulace. Pro úplnou jistotu a především vaši bezpečnost se nedoporučuje provádět kontrolu na vlastní pěst, vždy je lepší přivolat odborný dohled, ideálně v rámci pozáručního servisu.

4) Správné načasování – Revizní kontrolu střechy realizujte ideálně dvakrát do roka. Na podzim a na jaře. Včasné odhalení závad na podzim totiž často ušetří větší finanční výdaje. Zima bývá pro střešní krytiny zatěžkávacím obdobím a revizí po zimních měsících lze již vypozorované či nově vzniklé vady v počátečním stádiu opravit.

5) Okapy a úžlabí – Určitě se vyplatí vyčistit okapové žlaby nebo svody, aby nebylo bráněno odtoku vody ze střechy. Obdobně v úžlabí by měly být odstraněny veškeré překážky a nečistoty, které by mohly bránit odtoku vody. Jinak hrozí riziko zatékání vody do střešní konstrukce i stěn domu. Při dlouhodobém zatékání dokáže voda poškodit nejen konstrukci střechy, ale také tepelnou izolaci ve střeše a plášť budovy.

6) Kontrola ze všech úhlů – Majitel nemovitosti by měl průběžně sledovat stav střechy i z vnitřku domu, a to z podkroví a půdních prostor, jestli na některých místech nedochází k průsaku vody či k výskytu plísně z titulu nedostatečně odvětraných (zejména plechových) střech. Opět je třeba dbát na bezpečnost, pokud není půda udržovaná, je lepší přivolat odborníka.

7) Protisněhové zábrany – Pokud bydlíte ve výše položené oblasti a dá se očekávat větší zátěž na střechu, zejména v zimních měsících, doporučuje se na jaře instalace tzv. protisněhových zábran, které omezí sjíždění zledovatělého sněhu po střeše. S jejich instalací se raději opět obraťte na certifikovaného odborníka, který navrhne postup dle druhu krytiny.

Více zajímavých tipů naleznete na webu www.vseostrese.cz 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky