10 věcí, které byste měla vědět o vnitřním tuku

Vnitřní tuk, jinak také viscerální nebo útrobní, vystýlá břišní dutinu a obklopuje vnitřní orgány. Pokud je ho menší množství, působí jako ochrana břišních orgánů, které izoluje. Jeho nadměrné množství může mít pro organizmus nebezpečné následky.

1. Vnitřní tuk není ten v podkoží. Ten totiž leží přímo pod kůží a na horní části břišních svalů. Tento podkožní tuk nás většinou znepokojuje, protože tvoří nevzhledné faldy, můžeme je vidět.

2. S vnitřním tukem mají nejčastěji problém ženy s postavou typu jablko, u mužů je to takzvané pivní břicho.

3. Velké množství vnitřního tuku zvětšuje nejen objem břicha, ale i obvod pasu a stává se viditelným. Utlačuje vnitřní orgány, vyplavuje se do krve v podobě tryglyceridů, které nám způsobují kornatění cév, vyšší hladiny LDL cholesterolu a celkově zvyšuje tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

4. „Hlavní příčinou vzniku vnitřního tuku je nadměrná konzumace sacharidů a sacharidových potravin a samozřejmě nedostatek pohybu,“ říká Nikol Hložková, nutriční terapeutka dietního programu It’s my life! Přijímáme velké množství energie, ale současně nezvyšujeme energetický výdej.

5. Kromě kardiovaskulárních onemocnění se vnitřní tuk také podílí na zvýšení hladin krevního cukru, tedy glykémie a tím vznik cukrovky (diabetes mellitus).

6. Vnitřní tuk potlačuje chuť k pravidelnému jídlu. Vy sice vydržíte mnoho hodin bez jídla, ale pak toho spořádáte mnohem více, než kdybyste jedli menší porce.

7. Vnitřní tuk také zvyšuje chuť na sladké a tučné. Je méně citlivý na inzulín a ukazuje na zvýšenou hladinu lipidů v krvi.

8. Ke zjištění hodnot vnitřního tuku slouží speciální bioimpedanční diagnostické váhy, např. InBody. Dalším ukazatelem mohou být krevní rozbory, které potvrdí vyšší hladiny tuků TAG – triacylglyceridů. Mezi další ukazatele můžou patřit i hladiny vyššího krevního tlaku, cukru a jiné.

9. Nadměrným množstvím vnitřních tuků netrpí jen lidé s nadváhou a obézní, ale často i na pohled lidé štíhlí nebo sportovci. „Snížení množství energie sice může nějakou dobu zamezit nárůstu tuků, ale nevhodně složenou stravou zpravidla po čase dochází k úbytku svalové tkáně se záměnou za tukovou tkáň. Svaly se tak mění v tuk a tento tuk se obvykle ukládá ve formě viscerálního tuku v dutině břišní,“ vysvětluje nutriční terapeutka Hložková. Tento stav kdy jsou osoby hubené, ale mají vysoký viscerální tuk, jsou vědci označovány syndromem TOFI „Thin on the outside, fat on the inside“ „Navenek hubený, uvnitř tlustý“.

10. Hodnota vnitřního tuku se dá účinně snížit dietním opatřením. Jeho hodnota velmi rychle klesá při procesu, kdy ve vašem těle probíhá tzv. ketóza. Z těla odcházejí tuky, ale svalová hmota by měla zůstat zachována. „Při takovém programu je třeba hubnout pod dozorem odborníka a mít přesně vystavěný plán na míru,“ dodala Hložková z dietního programu It’s my life!  

Dietní program It´s my life! byl založen stejnojmennou společností složenou z profesionálů, kteří se na poli zdravého životního stylu, hubnutí, cvičení a zdravé stravy pohybují už několik let. Vzhledem k rostoucím číslům počtu obézních lidí v Česku se rozhodli klientům nabídnout dietní program složený z kvalitních, chutných a v Česku vyrobených pokrmů. Tak vznikla proteinová dieta – první plná náhrada stravy - It´s my life!
Další informace o dietním programu It´s my life! najdete prosím na http://www.its-my-life.cz, na sociálních sítích https://www.facebook.com/ItsMyLifeDiet a http://www.instagram.com/its_my_lifecz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky