Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.03.2016 23:42:08

24. března: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zakončily čtvrteční obchodování bez výraznějších změn, za celý týden ale klesly. Náladu na trzích ve čtvrtek ovlivňovalo vyjádření šéfa saintlouiské pobočky Fedu Jamese Bullarda, který naznačil, že by centrální banka USA v brzké době mohla opět zvýšit úrokové sazby. Na Velký pátek budou finanční trhy ve Spojených státech zavřené.

Index Dow ve čtvrtek zpevnil o 0,08 % na 17 515,73 bodu a Nasdaq Composite posílil o 0,1 % na 4 773,50 bodu, zatímco S&P 500 klesl o 0,04 % na 2 035,94 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,34 % na 14,74 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva bazické body na 1,9 %.

Z deseti hlavních sektorů jich v plusu skončila polovina, nejvíce se dařilo telekomunikačnímu odvětví a sektoru veřejných služeb, nejvýrazněji naopak kleslo finanční odvětví.

Od pondělí do čtvrtka index Dow klesl o 0,49 %, S&P 500 odepsal 0,66 % a Nasdaq Composite ztratil 0,46 %. Indexy tak přerušily pětitýdenní růstovou sérii.

Americké akcie (24. březen 2016)
Americké akcie (24. březen 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie výrobce těžké stavební a těžební technikyCaterpillar (+2,19 %), počítačového obra IBM (+1,75 %) a energetické firmyChevron (+1,35 %). Nedařilo se naopak akciím výrobce sportovního oblečení a obuviNike (-1,27 %), zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (-0,92 %) nebo investiční banky JPMorgan Chase (-0,77 %).

Šéf saintlouiského Fedu James Bullard ve čtvrtek prohlásil, že další zvýšení úrokových sazeb v USA nemusí být daleko. Situace na americkém trhu práce se podle něj nadále zlepšuje a revize makroekonomické prognózy, kterou centrální banka USA provedla na svém březnovém zasedání, byla podle Bullarda jen relativně malá. V posledních týdnech Bullard výrazně ubral ze své holubičí rétoriky a naopak se více přiklonil na stranu jestřábů, kteří by rádi sazby v USA viděli výše.

Hlavní ekonomický poradce Allianz Mohamed El-Erian pak upozornil, že by investoři měli počítat s tím, že akcie mohou projít dílčí korekcí a zlevnit o pět až deset procent. El-Erian varuje zejména před podpůrnými opatřeními centrálních bank či zpětnými odkupy akcií, které mohou cenné papíry krátkodobě podpořit a vyhnat na příliš vysoké úrovně. Celková situace v USA ale podle El-Eriana není špatná a to, že akcie v příštích měsících korekcí projdou, není nezbytné, jen možné.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Podnikatelská aktivita v americkém sektoru služeb se v březnu opět navrátila k expanzi. Předběžný index nákupních manažerů v sektoru služeb od společnosti Markit vyskočil na 51 bodů z předchozích 49,7 bodu. Čekal se růst indexu na 51,4 bodu. Předběžný kompozitní index nákupních manažerů vzrostl na 51,1 bodu z únorových 50 bodů, které značily stagnaci.
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech v únoru meziměsíčně klesly o 2,8 %. Trh počítal s 3% poklesem po předchozím revidovaném růstu o 4,2 %. Po očištění o dopravu objednávky klesly o procento, čekal se jen 0,3% pokles po lednovém revidovaném růstu o 1,2 %. Objednávky očištěné o vojenskou a leteckou techniku, které indikují budoucí kapitálové výdaje, se v únoru propadly o 1,8 % po předchozím revidovaném růstu o 3,1 %, čekalo se, že klesnou jen o 0,5 %.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 19. března vzrostl na 265 tisíc z 259 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 265 tisíc). Čekalo se 269 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 12. března klesl na 2,179 milionu z 2,218 milionu v předchozím týdnu (revidováno z 2,235 milionu), čekalo se 2,235 milionu.
  • Hedgeový fond Starboard Value bude usilovat o výměnu celé správní rady americké internetové společnosti Yahoo! a sám nominoval své lidi na všech devět jejích členů. Fond to uvedl ve čtvrtečním dopise akcionářům Yahoo!. Starboard vede kampaň za zásadní změny v Yahoo! již od roku 2014.
  • Raytheon zvyšuje celoroční dividendu o 9,3 % na 2,93 USD z 2,68 USD.
  • UBS začíná pokrývat akcie Wells Fargo s doporučením "prodat" kvůli riziku slabého růstu výnosů a vysokým valuacím.
  • Deutsche Bank snižuje doporučení na akcie General Dynamics na "držet" z "kupovat".
  • Bank of America snižuje doporučení na akcie HSBC na "underperform" z "neutral".
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy v USA v uplynulém týdnu klesl o 15 na 372.Uvedla to společnost Baker Hughes, která počty aktivních vrtných souprav sleduje. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a plynu klesl o 12 na nové rekordní minimum 464.

 Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 28. březnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 28. března 

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 28. března a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688