Policie bude chytat velikonoční řidiče: známe místa dopravních kontrol

TNBiz, 25.3.2016

Nejjednodušší rada pro řidiče o Velikonocích zní jednoduše: buďte opatrní a nepijte alkohol, pokud hodláte řídit. Zejména na opilé řidiče totiž policisté každoročně o Velikonocích cílí. Hlídají ale pochopitelně i dodržování rychlosti, používání bezpečnostních pásů a další povinnosti řidiče či posádek aut.

O Velikonocích mají letos na silnične dohlížet zhruba tři tisíce policistů. První posily už budou nasazeny ve čtvrtek. Zhruba 1500 policistů bude kontrolovat plynulost provozu a dodržování předpisů na silnicích, především pak zákaz požívání alkoholu. Potvrdil to ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Varování před provozem na silnicích je právě o Velikonocích na místě. Dokládají to smutné statistiky - třeba jako ta loňská, kdy o Velikonocích na českých silnicích zemřelo 11 lidí, což bylo dokonce meziročně o sedm víc. I podle ředitele dopravní policie Lercha jsou Velikonoce z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku.

Dopravní experti si to vysvětlují hned několika faktory. Nejen, že lidé mají tendence oslavovat a hlavně popíjením alkoholu pak porušovat bezpečnostní předpisy, ale zároveň začíná motorkářská sezóna a na silnicích se pohybuje větší množství chodců a cyklistů.

Komplikovat celou situaci může také i počasí. V noci klesá teplota k bodu mrazu, což může výrazně ovlivnit brzdnou dráhu aut. "Toto je důvod těch několika posledních dopravních nehod, při kterých umírali lidé na silnicích. Domníváme se, že toto riziko bylo řidiči velmi výrazně podceněno," řekl Lerch.

Policejní akce začne už ve čtvrtek, kontroly budou probíhat zejména na hlavních tazích až do pondělí. Na silnicích druhých a třetích tříd dohlídnou na provoz krajští policisté. Místa, která silniční hlídky obsadí, pochopitelně nejsou dopředu známa. Z jiných dopravně-bezpečnostních akcí lze ale odvodit, kde policisté stojí nejčastěji. Vybrali jsme pravděpodobná místa kontrol pro každý okres a naše tipy si můžete prohlédnout v přiložené galerii.

Podle policejních statistik se během loňských Velikonoc stalo 727 nehod, z toho u 54 případů hrál roli alkohol. Z 11 tragických nehod bylo nejčastější příčinou nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Řidiči by proto podle ředitele Lercha rozhodně neměli podcenit přípravu na cestu. Měli by si cestu naplánovat, připravit si časovou rezervu, nespěchat a odpočinout si v případě potřeby. "Nepozorný řidič je to největší nebezpečí, které na silnicích máme," řekl Lerch.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky