Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  24.03.2016 15:54:19

Kam investovat ve světě záporných sazeb?

Centrální banky byly v různých koutech světa nuceny uchýlit se k nekonvenční měnové politice záporných úrokových sazeb. Jejich snahou je stimulovat ekonomiku i poté, co vyčerpaly běžné možnosti. Záporné úroky se stávají faktorem, na který si investoři musejí začít zvykat.

ECB v březnu snížila depozitní sazbu hlouběji do záporu. Bank of Japan překvapila investory stažením sazeb pod nulu již v lednu. Nekonvenční opatření centrálních bank jsou další ranou pod pás investorům, kteří již tak jen těžko na současných trzích hledají slušný výnos.

Mezi další centrální banky, které se daly na cestu záporných sazeb, patří švédská Riksbank (-0,5 %) a švýcarská centrální banka (-0,75 %). Dokonce i Fed, který se na konci roku 2015 pokusil opatrně začít ukončovat éru uvolněné měnové politiky prvním zvýšením sazeb po devíti letech, nedávno varoval banky, aby se minimálně připravily na možnost záporných výnosů státních dluhopisů.

Politika negativních úrokových sazeb si klade za cíl odradit komerční banky od držení hotovosti a povzbudit je k poskytování úvěrů, které mají stimulovat růst ekonomiky. Usnadňuje také spotřebitelům a firmám splácení dluhů. Na druhou stranu ale vytváří anomálie na trzích - ztěžuje život investorům při hledání výnosů, protože bezpečné investice (státní dluhopisy) mají mnohdy záporný výnos.

Jak se vyrovnávají s prostředím záporných sazeb světoví analytici a investoři?

Akcie

"Vzhledem k nedostatku alternativ nabízejí akcie (při selektivním přístupu s fundamentální analýzou) stále určitou hodnotu," tvrdí Francesco Curto z Deutsche Bank. Varuje ale, že výnos z akcií již tak atraktivní není, pokud vezmeme v úvahu jejich rizikovost.

Ewen Cameron Watt, šéf BlackRock Investment Institute, preferuje vybrané firmy z Evropy, jejichž byznys model je založený na spotřebitelích. "Vidíme hodnotu v některých kvalitních amerických firmách," uvádí. Odkazuje na pozitivní dopad nedávné akciové korekce na valuace akcií, není již ale tak silný jako před 3-4 týdny.

Zlato

Na zlato se snáší nejvíce kritiky za to, že nenabízí výnos (jako jsou úrok u dluhopisu nebo dividenda u akcie), ale ve světě úrokových sazeb pod nulou může nakonec i komodita bez pravidelného výnosu, jako je zlato, působit atraktivně. "Zlato je zajímavé. Vzhledem k současnému prostředí, v němž bezpečná aktiva nesou negativní výnos, je jeho nulový výnos konkurenční výhodou," tvrdí Kokou Agbo-Bloua ze Société Générale.

"Jsme svědky řady obchodů se zlatem, které jsou podmíněny vývojem cen jiných investic. Můžete například nakoupit call opci na zlato související s dalším poklesem cen ropy. Je to zajímavá sázka na stejnou rizikovou averzi, která ovlivňuje ceny aktiv, a lze ji využít jako zajištění portfolia," doplňuje. Call opce je derivát, který dává investorovi právo (ale ne povinnost) koupit si podkladové aktivum za předem určenou cenu.

i cesty k nadprůměrným výnosům: Překonat trh není nemožné 

Firemní a vysokovýnosové dluhopisy

"Pokud se nacházíme ve světě, kde nehrozí recese ani významné riziko nárůstu úrokových sazeb, a přitom americké vysokovýnosové dluhopisy nesou přes 9 % a evropské přes 6 %, pak vidím v sektoru high yield dluhopisů příležitost," říká Bill O' Neill z britské pobočky UBS Wealth Management.

Ewen Cameron Watt doplňuje, že se jeho tým zaměřuje na kapitálovou strukturu společností. "Za dluhopisy investičního stupně emitentům mnohdy platíte, abyste je vůbec mohli držet. To zatraktivňuje rizikovější bondy," vysvětluje Watt.

Finanční sektor

"Líbí se nám evropské banky, protože mají největší potenciál přecenění. Problémem není riziko insolvence, pouze nepříznivý výhled zisků. Sektor je ale levný," tvrdí O'Neill. Příležitost je to jako stvořená pro ty, kdo nemusejí investovat podle předem definovaných kolonek.

"Klientům doporučujeme držet se nastavených vah v portfoliu. Ve 12měsíčním výhledu počítáme s tím, že riziková aktiva předstihnou výkonností bezpečné investice," uzavírá O'Neill. Podle Watta z BlackRock lze najít příležitosti také v sektoru bank a pojišťoven v Evropě.

10 blue chips s hromadami hotovosti na účtech

10 blue chips s hromadami hotovosti na účtech

Hotovost na účtu znamená pro firmu flexibilitu. Co všechno mohou společnosti s bohatými hotovostními rezervami dělat a které světové firmy jsou na tom nejlépe? Nad tím se zamýšlí šéf PDL Capital Lawrence Meyers.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.08.2019Akcie vs. dluhopisy: Jak investovat ve světě záporných sazeb Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.03.2017Kam investovat v období nízkých úrokových sazeb Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688