Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  24.03.2016 10:53:01REKLAMA

Je internet svobodný? DeepWeb & Bitcoin 1. díl

Je internet svobodný? Musíte myslet více do hloubky… aneb 1. díl série o DeepWebu a Bitcoinu

Úvod

Víte jak velký je internet? Nikdo z nás si to jistě nedovede ani představit. Jen takový Google prochází trilion dokumentů. Velikost indexu (pouze odkazů na webové stránky) Googlu přesahuje 100 milionů Gigabytů. A co kdybych vám teď řekl, že vše, co Google, Seznam a všechny další internetové vyhledávače naleznou, jsou pouhá 4% obsahu dat na internetu?

V příštích dílech tohoto seriálu se chci věnovat převážně tomu nejhlubšímu internetu a jeho roli Bitcoinu v něm. Internetu (a měně Bitcoin), který se dá opravdu označit za svobodný a na který se nedá přistoupit jinak, než anonymně. Toto téma bych chtěl ale osvětlit i lidem, kteří s ním nemají žádnou zkušenost, proto první díl bude zaměřen na všeobecný rozbor struktury internetu.

Začneme od vrcholu ledovce

Internet se často přirovnává k ledovci. Malou viditelnou špičku nad hladinou tvoří ta část, kterou všichni dobře znáte. Viditelný web, povrchový web (nebo anglicky Surface web) není nic jiného, než stránky, které mohou internetové vyhledávače indexovat a zobrazit ve výsledcích svých vyhledávání.

Abyste lépe pochopili, jak internetové vyhledávače - jako Google nebo Seznam - indexují obsah do výsledků svých vyhledávání, představte si, že si otevřete webovou stránku, kde klikáte na všechny odkazy, jež stránka obsahuje. Každý odkaz na který kliknete si poznamenáte a poté ho můžete nabídnout jako výsledek vyhledávání. To je vše. Umíte-li alespoň základy anglicky, nahlédněte na tuto stránku, kde vám Google názorně ukáže, jak se weby indexují krok po kroku.

Tato technika dobře pokryje výčet webů, o které se většina lidí zajímá (zprávy, služby, blogy,…), ale zároveň také vynechá mnoho obsahu.

Posuneme se tedy trochu hlouběji

Zde trochu narazíme na problém s názvoslovím. Termín „Deep Web“ se totiž používá jak pro tuto část, což je vše, co vyhledávače nejsou schopni indexovat, tak i pouze pro část, která je přístupná pouze přes proxy (o které si řekneme za chvíli a o které tento seriál i bude). S názvy bývá u tohoto tématu všeobecně problém, protože názvů se používá mnoho (Invisible web, Deep Web, Dark web, Tor Web, Onoin Land,…) a každý z názvů občas pro odlišné části.

Nebudeme se tedy trápit výrazy a budeme tuto část označovat za „hluboký internet“. Do této kategorie patří vyhledávači neindexovatelné stránky. Na některé stránky například nemusí být nikde na internetu odkaz. Vyhledávač se k nim nemá jak proklikat, proto je nemůže indexovat a ani vám je zobrazit. Patří sem i například stránky, na které se dostanete až po přihlášení nebo použitím formulářů či vyhledávačů přímo na webu. Také weby, které někdo úmyslně před vyhledávači skryl.

A nyní až na dno

Poslední částí je ta, o které tato série bude. Budeme ji označovat za „nejhlubší internet“. Na nejhlubším internetu neplatí stejná pravidla, jako pro zbytek internetu.

Do této části neviditelného internetu se nedostanete přes běžný prohlížeč. Nejznámější částí je síť TOR network. Jedná se o anonymní síť přístupnou pomocí prohlížeče TOR. Dá se říci, že tento internet je teprve synonymem svobody – naplatí zde žádná omezení sdílené obsahu. Z tohoto důvodu má samozřejmě nejhlubší internet svou stinnou stránku. Schází se tu a publikují hackeři, zloději, drogoví dealeři, nebo distributoři zakázané pornografie. Na tuto část se také zaměřují běžná media. Důležité však je neopominout i to dobré, co tato síť přináší. Náš tým ARBX zde totiž odstartoval naši službu, kterou jsme později přesunuli na internet viditelný.

Další díl řešící cenzuru a uvádí základy nejhlubšího internetu naleznete zde.

 ARBX3 za Arbolet.cz tým



Přečtěte si také:

05.09.2023Rizika spojená se zvířaty v pojištění vozidel (díl 1.) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
26.01.2022Jak si pojistit byt nebo dům (díl 1.) proPoradce.cz (proPoradce.cz)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688