Jarní zahrada: příprava zahrady v 5 krocích

Jaro konečně zaklepalo na vrátka a nastal ten správný čas pro velký zahradní úklid. Během zimních měsíců dostala opravdu hodně zabrat, proto přinášíme několik šikovných rad, jak ji opět přivést k životu a zvelebit tak, aby nám během několika příštích měsíců dělala už jen radost.

Probuďte trávník

Trávník potřebuje na samotném začátku mnohem více živin, než během zbytku roku. Kvalitní hnojivo pomůže trávě dostatečně zesílit, a především pěkně zezelenat. Hnojení se doporučuje v období od března do května. Zhruba v polovině dubna je nutné pomocí vertikutátoru odstranit odumřelé rostliny a celkově provzdušnit trávníkové plochy.

Jakmile je půda dostatečně oživena a provzdušněna, nastává potřeba pravidelného sečení, díky kterému trávník po čase pěkně zhoustne. Seče se zhruba od poloviny dubna do konce října. Optimální výška trávníku je zhruba 3,5 až 5 cm. Pokud budete sekat dříve, než doroste do těchto rozměrů, travnatá plocha nehezky prořídne.

Připravte sekačku

Důležitá je především kontrola nože, který je potřeba nechat pořádně nabrousit. Musíte dbát také o svou bezpečnost, proto pečlivě zkontrolujte přívodní kabel. Během zimy mohlo dojít k jeho porušení. U benzínových sekaček je potřeba zjistit zda je v motoru dostatek oleje a zda je stále kvalitní. Nejlepším řešením před sezonou je však olej zcela vyměnit. Vyzkoušet můžete například olej z řady Mogul ALFA, který je vhodný pro benzinové motory s mimořádnými požadavky na užitné vlastnosti oleje. Použít jej můžete nejen do sekaček, ale také například do motorových pil a křovinořezů. Poté do sekačky dolijte nový kvalitní benzín. Podstatným krokem je kontrola vzduchového filtru. Sekačku celou pečlivě očistěte, především její podvozek.

Vysaďte stromky a keře

Na řadu přichází vysazování ovocných stromů. Začátek jara je pro většinu z nich přímo ideální. V dubnu je vhodná doba pro výsadbu bříz a jehličnanů, lze také vysadit keře, které jsou citlivé na velký chlad, jako například třezalky. Naopak, ovocné keře jako maliník nebo jahodník, by v dubnu měly být již vysazené. Pokud chcete svou zahradu zvelebit pěkným živým plotem, dejte se do práce. Jak keře, tak i stromy nezapomeňte seříznout, podpoříte tak jejich rychlejší růst. K tomu, aby měly stromy dostatečnou sílu, je třeba jim dopřát dávku dobře uleželého hnoje či kompostu.

Květinové záhony

Půdu v záhonku pořádně prokypřete. S teplými dny se také začíná objevovat první plevel. Poctivě a včas jej vyplejte, aby se nestihl rozmnožit. Zeminu hezky uhlaďte a můžete začít sázet. Vysévejte především trvalky a letničky, které zvládnou trochu ranního mrazu. Pokud je již venku opravdu teplo, zasadit můžete také růže.

Pravý čas na zeleninu

S chutí se můžete vrhnout i na sázení zeleniny. Během dubna se doporučuje sázet vše do pařníků, aby zelenina nepromrzla. Například okurky, rajčata i papriky by se měly nejdřív zasadit doma do květináče či truhlíků. Ven je přesadíme, až povyrostou. Jednotlivé sazeničky sázejte do země s dostatečnou vzdáleností. Poté nezapomeňte opět na přihnojení. Zahrada na jaře vyžaduje velké množství práce, ale za vaše úsilí se vám nakonec bohatě odmění.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada