Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  23.03.2016 08:52:18

Skupina ČEZ hledá mladou energetickou krev i na severu Čech

Montér měření z ČEZ Distribučních služeb seznamuje s vybavením zásahového vozidla středoškoláky ze SPŠ v Ústí nad Labem.   

Skupina ČEZ se podpoře technického vzdělávání věnuje přes dvacet let a v poslední době se snaží zaměřovat na konkrétní školy, žáky a studenty. V průběhu února a března 2016 navštěvuje tým odborníků z ČEZ Distribuční služby vybrané střední školy, kde prezentuje nabídku pracovních míst žákům posledních ročníků učebního oboru Elektrikář-silnoproud a maturitního oboru Elektrotechnik. Těm se tak nabízí šance získat práci a potřebnou kvalifikaci pro složení zkoušky podle § 6 vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro samostatný výkon činnosti.

„Jedná se o nabídku pracovních míst, na kterých mohou čerství absolventi elektrotechnických oborů načerpat nejen bohaté zkušenosti, ale také dostatečné znalosti ke složení takzvané padesátky. Navíc s těmi, kteří úspěšně ukončí celý adaptační program, počítáme dále jako se stálými členy týmu našich elektromontérů a provozních elektrikářů,“ popisuje Pavel Puff, manažer útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ, aktivitu, v rámci které odborníci ukazují studentům náplň zaměstnání přímo v praxi, a to na plně vybaveném vozidle, které denně využívají k práci.

Stávající návštěvy jsou součástí programu pro absolventy, který vznikl s cílem náboru mladých lidí a řešení otázky obměny stávajících zaměstnanců, z nichž 200 až 300 může v nejbližších 5 letech odejít do starobního důchodu. Obor energetiky však zůstává zajímavý i díky technologickým změnám a má perspektivu. „Budoucnost energetiky směřuje k decentralizaci výroby a revoluci ve fungování distribučních sítí. Potřebujeme mladé schopné lidi s inovativním myšlením, kterým nabízíme nejen jistotu dlouhodobého zaměstnání, ale i možnost být součástí proměny evropské energetiky. Letos bychom chtěli do programu nabrat 52 absolventů,“ dodává k tomu generální ředitel ČEZ Distribuční služby Karel Kohout.

Výhodou programu, který probíhá ve spolupráci s útvarem Strategický nábor Skupiny ČEZ, je jak možnost nastoupit bez jakékoliv praxe. Rovněž to, že absolvent má přiděleného zkušeného kolegu, který mu v průběhu celého programu pomáhá. Během jednoletého až dvouletého zácviku se absolventi seznámí s podmínkami práce na distribučním zařízení, lokalitou a jednotlivými činnostmi, které ČEZ Distribuční služby provádějí. V průběhu adaptace jim však nejsou upřeny benefity zaměstnanců, jako jsou 5 týdnů dovolené či příspěvky na sportovní aktivity a podobně.

Výhody absolventského programu Skupiny ČEZ potvrzuje i Michal Petrdlík, provozní elektrikář, který ve společnosti začínal právě jako čerstvý absolvent: „Měl jsem na první dva roky přiděleného garanta. Věnovali se mi ale i jiní zkušení kolegové. Úkoly mi přidělovali tak, abych se seznámil s co největším objemem práce a naučil se to. Ručili za mě. Navíc jsem nafasoval nehořlavé montérky a bundy, ale i trička, termoprádlo, ponožky a boty na léto i na zimu. Pravidelně dostáváme pití a příspěvek na jídlo.“

 Prakticky na každé střední škole se přitom našlo několik zájemců, kteří do připraveného formuláře napsali své jméno a kontaktní údaje. „Nabídka absolventského místa mne oslovila. Určitě bych chtěl u ČEZ dělat. A co si budeme povídat, jsem letos končící student a práce zase tolik pro čerstvé absolventy není. Firmy většinou hledají zkušené a zaběhlé lidi v oboru. Pokud pak práce je, zase nebývá až tak dobře ohodnocena. Dalším důvodem jsou proto pochopitelně i peníze, a tím i finanční zajištění slušným a stabilním příjmem,“ vysvětlil například své důvody zájmu o absolventskou pozici u Skupiny ČEZ Jiří Muška z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy strojní, stavebnídopravní v Děčíně. Ve stejném duchu hovořili i další oslovení středoškoláci z ostatních severočeských škol. Někteří k tomu ještě dodali, že by rádi navázali na dlouholetou práci svých otců u ČEZ.

„V Čechách i na Moravě navštívíme s kolegy z ČEZ Distribuční služby během února a března navštívíme na čtyřicet středních škol se zaměřením na elektro. Zatím jsme tak napříč celou republikou oslovili téměř 700 středoškoláků – silnoproudařů. Na místě projevila zájem a zapsala se do kontaktního formuláře asi třetina z nich. Z minulosti ovšem vím, že nakonec realita zájmu bývá jiná. Někteří totiž nesloží závěrečné zkoušky, další si mezitím našlo něco jiného a spousta z nich se jednoduše zapomene oficiálně zaregistrovat. Jaký tedy bude ve finále reálný počet zájemců o absolventská místa, si nyní opravdu netroufám odhadnout. To ukáže teprve čas,“ uzavřel Pavel Puff, manažer útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ.

Podpoře vzdělávání se Skupina ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého ministerstvem školství akreditovaného vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách či vzdělává středoškolské učitele jak zajímavě a poutavě učit fyziku a další přírodovědné předměty. Více informací na www.kdejinde.cz, na http://www.facebook.com/PracevCEZu nebo na www.cez.cz/vzdelavaciprogram .

 

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Čechy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688