Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.03.2016 21:59:23

22. března: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie se dokázaly vymanit z úvodních ztrát způsobených obavami z bezpečnostní situace v Evropě ve světle bombových útoků v Bruselu. V poslední hodině ale hlavní indexy mírné zisky převážně vrátily a zakončily smíšeně.

Index Dow nakonec ztratil 0,23 % na 17 582,71 bodu a přerušil sedmidenní sérii růstů, S&P 500 klesl o 0,09 % na 2 049,80 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,27 % na 4 821,66 bodu. V plusu se udržela pouze odvětví zdravotní péče a technologií, bývajících osm sektorů ztrácelo do půl procenta. Index volatility VIX stoupl nakonec jen o 2,76 % na 14,17 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA op výletu pod 1,9 % zakončil den o necelé tři bazické body výše na 1,9421 %.

S&P 500 (22. března 2016)
S&P 500 (22. března 2016)

"Vzepětí akcií bylo vzhledem ke zprávám z Bruselu impozantní, o to více, že americký trh má za sebou velice solidní růst," uvedl Jeremy Klein, hlavní tržní stratég FBN Securities.

Technologickému sektoru významně pomáhaly akcie Applu (+0,76 %), který v pondělí představil několik "menších" produktových novinek včetně iPhonu SE. Dílčí index biotechnologických společností navíc přidával přes 2 %. Vedle Applu byly v indexu Dow nejvýkonnější akcie společnosti UnitedHealth (+1,06 %), do mínusu benchmark největší měrou stahovaly finanční tituly jako -1,34 %) a American Express (-0,99 %).

Objem obchodů byl v úterý podprůměrný. Podle analytiků za to nemohly pouze blížící se Velikonoce. "Ti, kdo potřebují alokovat kapitál do akcií, to dělají bez ohledu na to, jaké chodí zprávy. A ti, kdo do akcií alokovat nepotřebují, si zkrátka sedí na rukou," uvedl Ilya Feygin, stratég z WallachBeth Capital. "Na dění v Bruselu reagují investoři selektivně."

To v úterý platilo především o sektoru přepravy, který byl pod tlakem právě kvůli obavám o menší poptávku po cestování (American Airlines -1,63 %Delta Air Lines -1,42 %).

Dolar těžil z obav o bezpečnost Evropy

Evropské měny po teroristických útocích v Bruselu oslabovaly, vzhůru se naopak vydal americký dolar. Například britská libra se k dolaru propadla na týdenní minimum. Útoky tak zvýšily averzi investorů vůči riziku a současně podpořily názor, že se zvyšuje pravděpodobnost odchodu Británie z Evropské unie.

"Útoky v Bruselu jsou špatnou zprávou pro Británii, protože hrají do karet těm, kteří chtějí odejít z EU v domnění, že tak budou ve větším bezpečí," řekl agentuře Reuters analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman.

V důsledku útoků zamířil vzhůru japonský jen, který je považován za bezpečné útočiště v období nejistoty. "Ta zpráva má dopad na náladu investorů," uvedl analytik Judžiro Goto ze společnosti Nomura. "Podporuje měny, které jsou považované za bezpečné útočiště," dodal. Euro se vůči jenu propadlo až na dvanáctidenní minimum.

"Po listopadových útocích v Paříži mohou mít obavy z dalších podobných událostí v Evropě dlouhodobější dopad na sektor cestovního ruchu i na náladu spotřebitelů," uvedl analytik Charalambos Pissouros ze společnosti IronFX Global.

Ropa na houpačce

Světové ceny ropy po útocích v Bruselu klesaly, později ale většinu ztrát smazaly. Události v belgické metropoli přiměly investory, aby přešli od rizikových investic k bezpečným aktivům, odpoledne ale začaly akcie a kurz eura z počátečního poklesu oživovat.

 

Při atentátech islamistů na letišti Zaventem a v bruselském metru zemřelo nejméně 34 lidí. Útoky vyvolaly bezpečnostní opatření po celé Evropě a ochromily část letecké dopravy. "Ceny tlačí dolů pocit zvýšeného rizika," řekl agentuře Reuters analytik z Commerzbank Eugen Weinberg.

Libye oznámila, že se nezúčastní schůzky, kterou přední producenti z kartelu OPEC i mimo něj chystají příští měsíc v Kataru. Zástupci zhruba 15 zemí se sejdou 17. dubna v Dauhá, aby projednali plán na zmrazení produkce. Na zmrazení těžby na lednové úrovni se v únoru předběžně dohodly Saúdská Arábie, Rusko, Venezuela a Katar, podmínily to ale obdobnými kroky u dalších předních producentů.

Globální přebytek nabídky nad poptávkou spolu s růstem zásob suroviny srazil ceny ropy od poloviny roku 2014 do začátku roku letošního o zhruba 70 %, v lednu ceny sestoupily na dvanáctileté minimum kolem 26 dolarů za barel. Od té doby se však ceny začaly zvyšovat a přidaly již více než 50 %.

Hlavní úterní události na amerických trzích

Výsledková sezóna

10 blue chips s hromadami hotovosti na účtech10 blue chips s hromadami hotovosti na účtech

Hotovost na účtu znamená pro firmu flexibilitu. Co všechno mohou společnosti s bohatými hotovostními rezervami dělat a které světové firmy jsou na tom nejlépe? Nad tím se zamýšlí šéf PDL Capital Lawrence Meyers.

Podíl dividend na celkových výnosech klesá. Máme se na ně vykašlat?Podíl dividend na celkových výnosech klesá. Máme se na ně vykašlat?

Význam dividend a jejich vliv na celkové výnosy klesá již déle než půl století, což může souviset jak s růstem spekulativních obchodů, tak s technologickým rozvojem a vlivem médií. Zatímco v minulosti se investoři při hromadění svého bohatství spoléhali především na zisk ve formě dividendy a jeho reinvestování, dnes jsou zaměření spíše na kapitálový výnos a cenový rozdíl. Je to dobře, nebo špatně?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688