Jarní úklid: aby byl jarní úklid hračka

Jaro je za dveřmi a s ním pro řadu hospodyněk také jarní úklid. Ne, že bychom ho s radostí očekávaly. Ne, že bychom se na něj nějak zvlášť těšily. Ale když už je tady, pusťme se do něj z toho správného konce.  

Jak začít? Určete si přesně, kolik času máte v úmyslu úklidu věnovat, koho do úklidu zapojíte a co chcete bezpodmínečně stihnout.

Plán je základ!

Připravte si seznam, abyste na nic nezapomněli a současně měli na paměti, že u jedné činnosti nemůžete strávit celou věčnost.

Nemusíte vše zvládnout během jediného dne. Rozdělte si činnosti (ještě lépe – rozdělte je mezi více členů domácnosti) a nezapomeňte mezi nimi odpočívat, zařadit i příjemné aktivity i něco dobrého na zub.

Správné pomůcky jsou potřeba

Vše potřebné si nachystejte ještě předtím, než se vrhnete na úklid, určitě se vám bude hodit:

šikovný mop správné velikosti a z mikrovlákna

kvalitní utěrka nebo prachovka

účinné čisticí prostředky, ty multifunkční vám ušetří spoustu času, například Diava multifunkční

vlhčené utěrky pro běžný úklid

Komody, skříně, skříňky, úložné prostory

Zimní oblečení vyperte, usušte a uložte do krabic nebo vybrané místo. Současně – záleží na času, který máte k dispozici – můžete pustit svěží jarní vítr také do skříní, skříněk a prostoru, kde se hromadí věci, které shromažďujete do budoucna, ale které už nikdy nepoužijete a zbytečně zabírají místo. Pokud neradi vyhazujete věci, protože je vám jich líto, odneste je do textilních kontejnerů nebo do charity, kde ještě najdou upotřebení. Staré deky jistě uvítá i každý psí útulek.

Bez praní záclon se často neobejde žádný jarní úklid. Jak na ně?

Většinu záclon můžete prát na teplotu 30 – 40 °C, přesný údaj najdete vždy na štítku, vyplatí se ho proto neodstřihovat. Bílé záclony perte maximálně na teplotu 30 °C. Od šedého nebo nažloutlého nádechu vám pomůže Jaso na záclony.

Barevné záclony perte ručně a zvlášť od těch bílých.

Záclony nikdy neždímejte.

Nepoužívejte aviváž ani změkčovadla, můžou způsobit šedý nádech.

Záclony věšejte mokré rovnou po vytažení z pračky, jednotlivá vlákna se krásně narovnají.

Pokud něco vašemu oku přeci jen nelahodí, přežehlete jemně lehce zahřátou žehličkou nebo narovnejte párou.

Tip na závěr:

● Podle průzkumu z roku 2014, který provedla společnost Tatrachema*, jsou názory a postoje žen a mužů na úklid velmi podobné. Doma by chtěli mít čisto muži i ženy. Každý druhý (55 %) se považuje za “pořádkumilovného”, v tom se ženy ani muži nijak zvlášť neliší. Co z toho plyne? Nenechávejte veškerou péči o úklid domu na sobě, vaše drahá polovička jistě také ráda přiloží ruku k dílu.



* Podrobné výsledky průzkumu najdete zde: http://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/muzi-zeny-a-uklid/


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky