Luboš Říha (DIC)
Okénko investora  |  22.03.2016 10:40:57

Je stále výhodné investovat do diamantů? Příležitosti a rizika vývoje trhu s diamanty

Svítá investorům na lepší časy po období propadu cen? Mohou očekávat růst a jak dynamický? Dle analytiků můžeme do konce roku 2016 očekávat mírné zvýšení řádově v jednotkách procent. Záleží však na velikosti kamene. Jaká jsou potencionální rizika?

V minulých dvou letech jsme mohli pozorovat zeslabenou poptávku po diamantových špercích, která se zpětně přelévala “dolů” po celém dodavatelsko-odběratelském řetězci. Tato skutečnost vedla v konečném důsledku k všeobecnému poklesu cen a snížení poptávky jak po broušených, tak po surových kamenech. Bude tento propad pokračovat nebo můžeme očekávat oživení?

V průběhu roku 2016 by ještě mělo dojít k poklesu ceny surových diamantů. Tento pokles však už nebude mít vliv na konečnou cenu broušených kamenů. Naopak, již máme v tomto roce za sebou první zvýšení ceny některých broušených kamenů, konkrétně velikosti do 0,7 karátu a to o 5 %. Do konce roku se dá očekávat také mírné zvýšení ceny kamenů nad 1 karát,  řádově v jednotkách procent.

Analytici se domnívají, že v dalších letech by ceny broušených diamantů měly opět vykazovat stabilní růstovou trajektorii. Z obchodního hlediska jde jednoznačně o pozitivní situaci, zejména z pohledu investiční poptávky, která dosud tvoří pouze 5 % celkové poptávky po diamantech, a kde vidím velký prostor pro růst. Pro srovnání, například investiční poptávka po zlatu tvoří 20 % celkové poptávky. I u diamantů totiž platí, že lidé investují podle zpětného zrcátka, tedy nejvíce kupují při růstu, ačkoliv nejvhodnější doba je pravděpodobně zrovna nyní.


Regulace trhu se syntetickými diamanty

Pokles spotřebitelské poptávky v letech 2014 a 2015 ukázal mimo jiné velkou slabinu celého prodeje diamantových šperků, a tou je klesající přitažlivost pro zákazníky. Spotřebitelské postoje v Evropě, Japonsku a USA, jejichž trhy dohromady generují kolem 50 % celosvětových tržeb z diamantových šperků, se mění. Diamanty pozbývají na atraktivitě a hlavně již neslouží jako vyjádření společenského statusu. Oživení celkové poptávky po diamantech by pomohlo kromě zvýšení atraktivity u konečného zákazníka i nastartování již zmíněné investiční poptávky.

Problémem, s kterým se potýká celý diamantový průmysl a který ohrožuje důvěru spotřebitele v nákup diamantových šperků, je penetrace neidentifikovaných syntetických kamenů mezi pravé kameny. Riziko je největší u menších kamenů. Nicméně kámen vyrobený v laboratoři lze spolehlivě s pomocí spectroscopu poznat a existují i další spolehlivá zařízení na velice rychlou rekognici. Tento neduh také řeší osvědčení a certifikáty výrobce i kamenů, a to jak přírodních, tak umělých. Jako nejspolehlivější certifikáty označují odborníci ty vydané institucemi the Gemological Institute of America (GIA) a the American Gem Society (AGS). V Evropě jsou nejspolehlivějšími a celosvětově uznávanými certifikačními autoritami IGI a HRD. V dohledné době budou v zemích s důležitými trhy schváleny zákony na označování všech kamenů u maloobchodníků s diamantovými šperky, které byly uměle vypěstovány v laboratoři. Ve šperkařství jsou však legálně použité průmyslově vyráběné kameny zastoupeny pouze 1 %. Z 99 % jsou použity přírodní kameny.


Existuje sekundární trh?

Další potencionální hybnou silou celého trhu je trh sekundární. Odhadovaný objem “recyklovaných” diamantů se pohybuje mezi miliardou až 1,2 miliardy dolarů, což odpovídá 3 až 5 % celého trhu broušených diamantů. Nejčastěji pocházejí z dědictví, zrušených zásnub a svatby, výprodeje zásob fondů či jiných kumulovaných majetků, likvidací investičních diamantů atd.

Sekundární trh je zatím malý a málo likvidní. Z pohledu možného dopadu na poptávku po broušených kamenech tedy nemá velký vliv. Nicméně pokud poptávka po přírodních diamantech bude v dlouhodobém horizontu růst, a stejně tak budou i nadále stoupat ceny nově broušených kamenů, může kanál s “recyklovanými” diamanty nabývat na důležitosti.


Luboš Říha, prezident a zakladatel společnosti DIC

Luboš Říha vystudoval medicínu, ale praxi nikdy nevykonával. V době, kdy lidé v České republice neměli vztah ani důvěru k investičním diamantům, založil s pouhými 5 000 USD firmu právě na prodej této komodity. Z původně malé firmy vybudoval světoznámou společnost, která prodává na světových trzích investiční diamanty a vyrábí vlastní luxusní řemeslné šperky. Zastává názor, že diamanty jsou důvěryhodným produktem, v podobě šperků budí emoce a jako investice dokáží uchovávat nabyté bohatství. V roce 2016 zahájil s DIC stavbu velkého developerského projektu DIC RESORT, luxusního hotelového komplexu nedaleko Dubaje, v hodnotě 3 miliard korun.


Logo Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC) je česká společnost zabývající se od roku 2005 prodejem investičních diamantů a výrobou vlastních luxusních řemeslných šperků. DIC působí na trhu v České Republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rusku, Bulharsku, Polsku a Spojených arabských emirátech. Showroomy společnosti se nachází v Praze, Bratislavě, Sofii, Budapešti, Moskvě, Varšavě a Dubaji. DIC je akcionářem diamantové burzy v Antverpách (Beurs Voor Diamantenhandel) a členem diamantové burzy v Dubaji (Dubai Diamond Exchange). Společnost je hlavním partnerem Miss Universe Organization a tvůrcem diamantové korunky pro soutěže Miss Universe, Miss USA a Miss US Teen.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688