Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.03.2016 23:09:26

21. března: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie čtvrtý březnový týden zahájily opatrným růstem. Během dne všechny tři hlavní indexy kolísaly, v druhé polovině obchodování se ale dostaly nad nulu a v kladném teritoriu již zůstaly. Podporu našly mimo jiné na trhu s ropou, když černé zlato smazalo úvodní ztráty a nakonec se vydalo se výše.

Dow posílil o 0,12 % na 17 623,87 bodu, širší S&P 500 přidal 0,1 % na 2 051,60 bodu a Nasdaq Composite uzavřel silnější o 0,28 % na 4 808,87 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,64 % na 13,79 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o čtyři bazické body na 1,916 %.

V plusu uzavřela polovina z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru zdravotní péče, naopak nejslabší výkony podaly sektor základních materiálů a energetické odvětví.

Americké akcie (21. března 2016)
Americké akcie (21. března 2016)Zdroj: Google

Akcie technologické společnosti Apple (-0,01 %) uzavřely na červené nule navzdory tomu, že firma na tiskové konferenci představila nové verze mobilního telefonu iPhone a tabletu iPad. Nový iPhone s označením SE je vybavený 4palcovým displejem a procesorem Apple A9. Prodávat se bude ve verzi s pamětí 16 i 64 GB. Fotoaparát nového modelu má rozlišení 12 megapixelů a dokáže natáčet 4K video. Další vylepšení se týká rychlejších modulů pro LTE a wi-fi. Cena 4palcového iPhonu SE bude v USA začínat na 399 USD, v Evropě bude dostupný od 489 EUR. Současně Apple představil tablet iPad Pro s 9,7palcovou obrazovkou a nové řemínky pro hodinky Apple Watch.

Tisková konference byla odborníky i uživateli zařízení od Applu netrpělivě očekávána, některé reakce po jejím skončení ovšem upozorňovaly, že Apple nepředstavil prakticky nic nového, žádnou zásadní inovaci. Na to upozorňují i analytici, podle nichž bude pro Apple stále těžší uživatele přesvědčovat, aby své telefony obměňovali za nové verze stejně často jako dosud.

Více než sedm procent připsaly akcie farmaceutické společnosti Valeant Pharmaceuticals (+7,41 %), která v pondělí oznámila, že její šéf Michael Pearson odstoupí z funkce a členem jejího představenstva se stane aktivistický investor Bill Ackman, který v ní drží významný podíl. Současně firma oznámila, že její výsledky za roky 2014 a 2015 jsou kvůli přehodnocení jejích vztahů s prodejcem speciálních léků Philidor "nespolehlivé". Revidované výsledky chce společnost zveřejnit do 29. dubna, již nyní ale uvedla, že by se její zisk za rok 2014 měl snížit o 33 milionů dolarů, zatímco zisk za první čtvrtletí roku 2015 by se naopak měl o 24 milionů USD zvýšit při současném snížení tržeb o 21 milionů USD.

 

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech se bude postupně zvyšovat a inflace se bude přibližovat 2% cíli americké centrální banky (Fed). Prohlásil to v pondělí prezident richmondské pobočky Fedu Jeffrey Lacker.
  • Index aktivity chicagského Fedu v únoru klesl na -0,29 bodu z 0,41 bodu v lednu (revidováno z 0,28 bodu).
  • Prodeje starších domů ve Spojených státech v únoru meziměsíčně klesly o 7,1 % na celoročně přepočítané tempo 5,08 milionu jednotek. Čekal se mírnější pokles o 3 % na 5,31 milionu jednotek. V lednu prodeje o 0,4 % stouply a dosáhly celoročně přepočítaného tempa 5,47 milionu jednotek.
  • Americká technologická společnost Apple v pondělí na tiskové konferenci představila novou verzi chytrého telefonu. Přístroj je menší a levnější než předchozí verze a nese název iPhone SE. Jeho cena bude v USA začínat na 399 dolarech, v Evropě bude dostupný od 489 eur. Současně Apple představil tablet iPad Pro s 9,7palcovou obrazovkou a nové řemínky pro hodinky Apple Watch.
  • Americká společnost IHS, která poskytuje informace a analýzy podnikové sféře, se dohodla na spojení s londýnským dodavatelem finančních informací a služeb Markit v transakci za zhruba 5,9 miliardy dolarůVyplývá to z pondělního sdělení IHS.Akcionáři IHS budou mít po spojení 57 % sloučené společnosti IHS Markit, jejíž tržní hodnota se bude pohybovat kolem 13 miliard dolarů. Zbytek firmy budou vlastnit akcionáři Markitu.
  • Americký hotelový řetězec Starwood Hotels & Resorts obdržel od Marriott International vylepšenou nabídku na převzetí, které nyní dává přednost před nabídkou čínské skupiny Anbang Insurance. Spojením Marriottu a Starwoodu by vznikl největší hotelový řetězec na světě s více než 5 500 hotely ve více než 100 zemích světa, včetně České republiky.
  • Americká společnost Priceline Group se dohodla s Kubou, že bude nabízet prostřednictvím své dceřiné společnosti Booking.com americkým klientům ubytování v hotelech na Kubě. Stává se tak první americkou internetovou cestovní agenturou, která uzavřela dohodu s Kubou. Řekl to agentuře Reuters výkonný ředitel Booking.com Todd Dunlap.
  • Z vedení farmaceutické společnosti Valeant Pharmaceuticals odstoupí její výkonný ředitel Michael Pearson a členem jejího představenstva se stane aktivistický investor Bill Ackman, který v ní drží významný podíl. Firma současně oznámila revizi hospodářských výsledků za rok 2014 a první čtvrtletí roku 2015.
  • Největší čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding prodá ve fiskálním roce 2015, který skončí tento měsíc, prostřednictvím svých několika internetových stránek zboží za rekordní více než tři biliony jüanů (11,1 bilionu ). Důležitou hranici tří bilionů jüanů se firmě podařilo překonat deset dní před koncem fiskálního roku.
  • Monsanto jedná se společností Bayer ohledně potenciální akvizice divize vývoje obilnin v hodnotě 30 miliard USD.
  • Oppenheimer snižuje cílovou cenu akcií Amazonu na 660 ze 700 USD.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akcie pohledem technické analýzy: Růst by mohl pokračovat, v USA si trh po rychlém posílení možná vybere oddechový časAkcie pohledem technické analýzy: Růst by mohl pokračovat, v USA si trh po rychlém posílení možná vybere oddechový čas 

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688