Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  26.03.2016 09:02:41

Co musí ČEZ udělat, aby ustál revoluci v energetice


Energetická revoluce buší na dveře. ČEZko je buď otevře, nebo se k nám trendy nastartované ve světě prostě vlámou. V prvním případě budeme mít možnost se tomu, co se děje, přizpůsobit a vydělat na tom. V případě naplnění krizového scénáře, které reálně hrozí, naopak Česká republika a její dominantní polostátní energetický pilíř zapláčou. V pořadu Alter Eko na Rádiu ZET o tom hovořil analytik z J&T Banky a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. Základní teze jeho vyjádření zahrnují i návod na úspěšný přerod ČEZ na energetickou firmu 21. století.

Diktují českou energetickou koncepci politici, nebo lidé z ČEZ?

Je to uzavřený kruh, a to podle mě i personálně. Jsou to lidé, kteří neustále kolují mezi ministerstvem průmyslu a obchodu, ČEPS a ČEZ. Jsou to lidé, kteří koncepce historicky tvoří a těžko přistupují na změny, ke kterým dochází na energetickém trhu. Ještě před pěti lety se německé energii vysmívali, před třemi lety tvrdili, že se to zlomí a my Německo přechytračíme, že ještě Němci budou rádi, že budou mít naši energii. Před rokem říkali, že není možné, aby například spotřeba elektřiny klesala, když roste HDP. Přitom se zase a znovu děje úplný opak, vše jde proti koncepcím, které se vytvářejí. Chce to radikální změnu, a to jak v politice ČEZ, tak na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Jak by se měl ČEZ připravit na energetickou realitu 21. století?

To, že ČEZ aktuálně něco připravuje, že bude lidem financovat solární panely na střechách, že se bude očekávané vlny decentralizace aktivně účastnit, je zástupné téma. Zástupné téma, jímž je zastírán hluboký problém, který ČEZ má. Manažeři ČEZ o těchto věcech mluví, protože je to v současnosti sexy, politici rádi slyší, že ČEZ je moderní a tak dále.

Nicméně problém v ČEZ je mnohem hlubší. Stačí se podívat do Německa, co tam připravují velké energetiky, které mimochodem němečtí politici připravili za posledních pět let o tři čtvrtiny jejich tržní hodnoty. Připravují se na rozdělení, kterým ale rozhodně nechtějí zachraňovat situaci. Jde o promyšlený krok, který tyto firmy připravuje na budoucnost. A ČEZ je nyní ve stejné situaci.

Proč je nutné ČEZ rozdělit a jak do toho (ne)zapadá energie z jádra?

ČEZ mluví o tom, že chce dělat novou, revoluční energetiku, tu decentralizovanou (mikrokogenerace a tak dále). Musíme si ale uvědomit, že v té společnosti jsou aktuálně hnědouhelné elektrárny, černouhelné elektrárny a jaderné elektrárny. Hlavním úkolem oné revoluční části přitom je sebrat staré energetice co největší podíl na trhu; ta stará naopak musí postavit hradby a co nejdéle se bránit, aby udržela svůj výkon co nejdéle v provozu, protože je to ekonomicky stále ještě zajímavé. To jsou dvě zcela odlišné strategie, které potřebují jiný přístup vedení, jiný přístup k investicím.

Přesně to teď dělají německé společnosti a přesně k tomu je ČEZ odsouzen. Buď to udělá dobrovolně a včas, nebo k tomu bude donucen. V této souvislosti přitom nelze zapomínat na třetí část ČEZ, tedy jaderné elektrárny. Pokud někdo z politiků a úředníků opravdu myslí vážně – a já doufám, že nemyslí –, že se tu budou stavět jaderné elektrárny, tak se vší vážností říkám, že jadernou elektrárnu nikdy nepostaví ve veřejně obchodované společnosti, kde jsou minoritní akcionáři.

Co se stane, když ČEZko zaspí probíhající energetickou revoluci?

Je potřeba zdůraznit, že budoucnost může dorazit již velice brzy, dříve než za deset let. Nesmíme v této souvislosti uvažovat jen o ČEZ, ale o celé energetické koncepci státu. Rozhřešení je přitom jednoduché – pokud zaspíme a ke změně budeme nakonec donuceni, odevzdáváme se vlivu externích podmínek a tlaků, což v případě naplnění kritického scénáře může znamenat vynucené zavírání některých zdrojů a další špatné investice, tedy to, že se spousta peněz využije neproduktivně. Příkladem je paroplynová elektrárna v Počeradech, která nevyrábí, ačkoli stála 14 miliard.

Jde tedy o to, abychom změny provedli včas. Pak budeme mít možnost se zorientovat, přizpůsobit se a vydělat na tom. V opačném případě pojedeme po skluzavce a budeme nuceni se přizpůsobovat externím podmínkám, což bude znamenat ztráty technologické, finanční i časové.

Martin Novák (ČEZ): Starou energetiku ještě potřebujeme, rozvoj té nové ale probíhá naplno. Do roku 2020 chceme do distribuce a obnovitelných zdrojů investovat 50-60 miliard Martin Novák (ČEZ): Starou energetiku ještě potřebujeme, rozvoj té nové ale probíhá naplno. Do roku 2020 chceme do distribuce a obnovitelných zdrojů investovat 50-60 miliard Kč

Společnost ČEZ se nechce spoléhat jen na "starou" energetiku založenou na uhlí a hodlá masivně investovat do distribuce a obnovitelných zdrojů. Detailněji jsme to po zveřejnění výsledků firmy za loňský rok rozebrali s finančním ředitelem a šéfem "tradiční" části ČEZ Martinem Novákem.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688