Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  20.03.2016 13:18:18

Chyby, kterým se nevyhnou ani zkušení investoři

Dokonce i investor, který má za sebou patnáct let obchodování, občas šlápne vedle. Ti úspěšní se ovšem umějí poučit ze svých chyb. "Co tě nezabije, to tě posílí", to platí při investování dvojnásob. Na které chyby bychom si tedy měli dávat největší pozor?


1. Panické výprodeje

Přirozenou reakcí na propady akcií je studený pot na zádech a okamžité zbavení se pozic. Ovšem po velkých poklesech mají často akcie tendenci k obratu, takže pak mnohdy nakupujete danou akcii za vyšší ceny.

Panický výprodej v reakci na špatnou zprávu je to nejhorší, co můžete udělat. Pokaždé když se něco takového přihodí, měli byste udržet emoce na uzdě, připomenout si svůj původní investiční záměr a přemýšlet nad tím, jak zpráva ovlivní akcii dlouhodobě. Ne nadarmo Warren Buffett radí "mít strach, když jsou všichni chamtiví, a naopak být chamtivý, když mají všichni strach".

2. Obchodování na páku

Hodně drobných investorů se v době, kdy akcie posilují, nechá zlákat vidinou velkých zisků a využití pákového efektu, který je může znásobit. Bohužel, když akcie padají, násobí se i ztráty.

Likvidita je jako kyslík – oceníte ho až ve chvíli, když ho nemáte nazbyt. Stačí se podívat, jaké má důsledky využití páky nebo dluhové financování u firem. Společnosti spoléhající se na krátkodobé financování, jímž chtějí "nakopnout" byznys, se často ocitnou "bez dechu" ve chvíli, kdy se likvidita z trhu začne vytrácet. Některé může vyšší míra zadlužení v těžších dobách dohnat až bankrotu.

3. Novinky na trhu

Když přijde něco nového, investoři se za tím ženou jako můry za světlem. Loni to byla sociální média, v roce 1999 "internetové" akcie. Seznam vzestupů a pádů by mohl pokračovat.

Ani profíci se nedokážou poučit, a když se na trhu objeví módní novinka, jsou lační po tom, aby se na jejím domnělém bombastickém vzestupu také alespoň zčásti podíleli.

Výhledy zisků amerických firem nejsou dobré. Velké technologické společnosti navíc v důsledku škodí růstu ekonomiky 

Výhledy zisků amerických firem nejsou dobré. Velké technologické společnosti navíc v důsledku škodí růstu ekonomiky

Se ziskovostí firem v Americe již nějakou dobu není něco v pořádku. Banka Société Générale nyní přichází s tvrzením, že vyhlídky jsou vysloveně špatné.

 

4. Důvěra v analytiky

Analytici se ve svých odhadech soustavně mýlí, chronicky je nadsazují. Dokazují to mnohé studie. Ve většině případů nejde o malé nepřesnosti - často jsou od skutečnosti na míle daleko. Když se spolehnete na vlastní úsudek, nebude to o mnoho horší, a alespoň si pak nebudete vyčítat, že jste někomu naletěli.

Jak se analytici mýlí v odhadech růstu zisku firem

5. Hodnotová past

Nákup kvalitních společností v době, kdy jsou jejich akcie podhodnocené, je dlouholetá taktika Warrena Buffetta. Ale akcie byste neměli nakupovat automaticky pokaždé, když jsou statisticky levné (mají nízké P/E).

Trh může být náladový a krátkozraký, rozhodně však není hloupý. Některé společnosti mají nízké valuace právem (špatný management, nestálý zisk, malý růstový potenciál). Proto, než příště nakoupíte podhodnocené akcie, zajistěte si dostatek informací o daných společnostech.

6. Přehlížení minulých chyb

Jednou za čas si sedněte a projděte si chyby, které jste v poslední době udělali. Bylo jim možné předcházet (případně jak)?. Nejlepší investoři získávají zkušenosti právě tímto způsobem, pomáhá jim to vyvarovat se podobných omylů v budoucnu.

7. Časté obchodování

Každodenní obchodování vám možná dodá pocit, že jste profesionální trader, neměli byste však zapomínat na vysoké poplatky za velký počet transakcí. Je dokázáno, že dlouhodobě vyšších výnosů dosahují ti, kteří obchodují menší objem než přehnaně sebevědomí aktivní tradeři.

Úspěch Warrena Buffetta je založen na tom, že s rozmyslem nakupuje kvalitní společnosti za příznivé ceny a drží je dlouhodobě – jejich silné fundamenty a dobrý management mu pak nesou kýžené ovoce. Buffett málokdy prodává.

O alokaci a štěstí aneb Do čeho se (ne)vyplatilo investovat v posledních deseti letech 

 O alokaci a štěstí aneb Do čeho se (ne)vyplatilo investovat v posledních deseti letech

Začátek roku a spekulace o tom, kam se vyplatí, či nevyplatí letos investovat, případně tolik oblíbená možná překvapení, již máme za sebou. Podívejme se ale ve zpětném zrcátku trochu dále.


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688