Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  18.03.2016 09:32:38

Proč se Fed dal na holubičí cestu? Volby, Čína, ... ?


  • Fed zmátl očekávání svým holubičím prohlášením
  • USD se zcela zastavil, kurz USDCAD padá volným pádem
  • Krok FOMC je možná způsoben obavami z Číny
   

Proč to Fed udělal? Proč Fed ve středu vydal tak šokující holubičí prohlášení a předpovědi a překvapil ty z nás, kdo tak toužebně očekávali trochu víc jestřábí postoj?

To je otázka, která se vnucuje daleko víc, než jakékoli suchopárné rozbory středečního jednoznačně holubičího úderu na všechny trhy. Otázka, která má význam pro současnou ekonomickou a tržní situaci a která je ještě důležitější vzhledem k tomu, co stále ještě samolibý trh vlastně očekával.

Za prvé, nejméně pravděpodobným důvodem je, že centrální banka rozpoznala ve svých rozborech něco důležitého, případně má nějaké podklady, ke kterým investorská veřejnost přístup nemá.

Avšak po katastrofálních pokusech o forward guidance a snaze zpomalit cestu k prvnímu zvýšení sazeb v prosinci by nám všem mělo být jasné, že Fed žádnou křišťálovou kouli nevlastní.

Pojďme se tedy podívat na ty uvěřitelné důvody pro krok Fedu.

Jedním z možných vysvětlení opatrnosti Fedu je jeho neochota nechat se vtáhnout do příliš rychlých reakcí na poslední dávku dat a prudké zlepšení finančních podmínek v obavě, že jeden z těchto faktorů nebo dokonce oba by se mohly opět propadnout a způsobit, že by výbor FOMC ztratil další část důvěry, což po nejistém zahájení nového režimu růstu depozitních sazeb v prosinci a následné reakci na to není žádoucí.

V průzkumech týkajících se klíčových aktivit se projevuje dostatek slabin, aby tato opatrnost měla opodstatnění. Ale může to být také přiznání pasti kvantitativního uvolňování Richarda Kooa, tzn., jakmile začnete s kvantitativním uvolňováním a politikou nulové úrokové sazby, už se z toho v podstatě nedostanete, aniž byste poškodili aktiva a spustili nový pokles.

Druhou možností spojenou s tou první je, že Fed se soustředí na nadcházející listopadové prezidentské volby v USA a obává se ohrožení politické stability (čti: možnosti zvolení Trumpa, což by šlo proti dosavadnímu statusu quo), pokud by do listopadových voleb šel s příliš přísnou monetární politikou. V takovém případě by Fed mohl tato rizika považovat za větší, než rizika způsobená příliš uvolněnou politikou, takže je lepší nyní nedělat nic než riskovat mnoho.

FOMC by toto samozřejmě nikdy neuvedl naplno, dokonce ani v zápisu z jednání, ale Fed musí být Trumpem naprosto vyděšen a zejména vyděšen tím, koho by případný prezident Trump mohl v roce 2018 jmenovat do čela Fedu místo Janet Yellenové.

Dalším možným pohledem na věc je myšlenka, že na únorovém jednání G20 v Šanghaji se za oponou dosáhlo daleko závažnějších politických dohod mezi hlavními mocnostmi, než se z prohlášení pro média zdálo. Toto prohlášení nabádalo státy, aby se nepouštěly do závodů v devalvaci a výsledky posledního jednání Bank of Japan i proslov guvernéra Kurody o negativních sazbách a zejména Draghiho náznaky, že ECB je na konci své cesty k negativním sazbám to vše by tento argument mohlo podpořit.

(Na druhou stranu, trh byl od začátku poměrně velmi důrazně proti negativním sazbám...)

A konečně, což je částečně spojeno s výše uvedeným bodem, možná Fed jen změnil názor na globální důsledky svých politických rozhodnutí a nereaguje tak na nic explicitního, co by bylo dohodnuto na schůzce G20. Možná Fed jen opatrněji zvažuje, zda je jeho politika vhodná pro největší rozvíjející se trhy a zejména Čínu (které jsou v posledních letech velmi závislé na dolarové podpoře).

Příliš restriktivní politika, která by vedla ke kolapsu těchto trhů, nese riziko, že se odrazí ve vyhlídkách na růstUSA. Také to samozřejmě znamená, že Fed riskuje, že se věci na domácí půdě poněkud přiostří. Bývalý guvernér Fedu Minneapolis Kocherlakota, významný zastánce holubičího přístupu, nás koneckonců nedávno všechny varoval s tím, že skutečný důvod k obavám o Čínu je ten, že USA a Čína tvoří de facto měnovou unii a že bychom měli být velmi opatrní, abychom tuto měnovou unii mezi dvěma největšími světovými ekonomikami nenarušili.

Jinak řečeno, tento krok Fedu by mohl být hlavně o bilaterálních vztazích USA/Čína a o tom, jak velká krize by nastala, kdyby Fed Čínu zatlačil za hranu a donutil k příliš prudké devalvaci. Tím, že udrží dolar slabý, nechává prostor pro úpravu juanu, která tak může být pomalejší a širší, což všem zúčastněným zajistí větší stabilitu.

Prognózy Fedu i trhu se nyní každopádně sladily a dubnové zvýšení sazeb je nyní nejspíš nereálné a pravděpodobnost červnového zvýšení se dále snížila. Slabost dolaru zřejmě v nejbližším období potrvá, protože jsme ještě stále neuvolnili dlouhé dolarové pozice (s výjimkou USDJPY a AUDUSD, pokud máme věřit pozicím na americkém trhu futures).

O autorovi:

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska.

Autor: John J. Hardy, vedoucí oddělení forexuSaxo Bank

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688