Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  17.03.2016 14:46:58

Dienstbier chce 40% na vedoucích místech. Ministrům rozdá úkoly


Více žen na volební kandidátky, do vedení velkých firem nebo na důležité pozice na úřadech by si přál dostat ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Poukazuje na to, že například v dozorčích radách 250 největších tuzemských společností dnes sedí pouze 13 procent žen. A ve vládě nebo v Poslanecké sněmovně je jich méně než pětina.

„V tomto směru je určitě co zlepšovat,“ nechal se slyšet ministr. Jeho úřad proto nyní sestavil „akční plán“ s 38 úkoly pro ministry na následující dva roky, které jim nyní rozeslal k připomínkám. Do roku 2020 se chce co možná nejvíc přiblížit stavu, kdy budou na důležitých rozhodovacích pozicích ženy zastoupeny aspoň ze 40 procent. „Pestřejší a lépe fungující pracovní týmy na vedoucích úrovních dokážou lépe reagovat na potřeby společnosti,“ vysvětlil Dienstbier.

Čtyřicetiprocentní hranice je podle Lucie Zachariášové, šéfky vládního Oddělení rovnosti žen a mužů, ideální pro to, aby měly ženy větší vliv na rozhodování. „Plán pracuje s předpokladem, že ženy nyní čelí různým znevýhodňováním, takzvaným skleněným stropům, a je třeba přenastavit podmínky pro výběr lidí na vysoké pozice,“ vysvětluje jedna z autorek dokumentu.

Pokud ministři nebudou mít vážnější připomínky a vláda jej schválí, změní se například volební kandidátky. Ministerstvo vnitra má upravit zákon tak, aby kandidátky k volbám do sněmovny, krajů nebo Evropského parlamentu musela tvořit aspoň ze čtyřiceti procent ženská jména. A Dienstbierův úřad bude také zkoumat, jestli předvolební kampaně neobsahují genderové stereotypy.

„Pod dohledem“ mají být i lidé na vysokých postech ve školství, vědě, ale i třeba v médiích nebo ve sportovních organizacích. Český statistický úřad bude shromažďovat a zveřejňovat informace o zastoupení žen na vedoucích pozicích, v případě školství nebo vědy i o rozdílech v odměňování.

A jak přesně chce Dienstbier dostat víc žen do vedení velkých firem nebo na úřady? „Například nastavením transparentních pravidel pro výběr do rozhodovacích pozic. Hlavně v těch případech, kdy jde o obchodní společnosti s majetkovou účastí státu, nebo dokonce státní podniky,“ říká ministr.

Takové firmy a také společnosti s více než 250 zaměstnanci by proto měly podle plánu zajistit, aby se na manažerské posty hlásili ženy i muži, pestré by měly být i výběrové komise. To samé má platit i u veřejné správy.
Oslovené státní podniky tvrdí, že na vyrovnané příležitosti myslí už teď. „Při výběrových řízeních na jakoukoliv pozici neupřednostňujeme ani ženy, ani muže a to chceme zachovat,“ uvádí mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Přiznává ale, že na odborných lesnických pozicích zaměstnává podnik z 90 procent muže – vystudované lesníky. „Co se ale týká právníků, účetních či personalistů, je to přesně naopak,“ dodává Jouklová.
Plán navíc úkoluje úředníky ministerstva financí Andreje Babiše (ANO), aby připravili daňové zvýhodnění pro firmy, které na rovné zastoupení mužů a žen myslí nebo lidem nabízejí volnější úvazky, aby zvládali péči o děti.
V plánu je také zavedení otcovské dovolené nebo podpora rodičů dětí mladších dvou let, kteří se chtějí vrátit na pracovní trh. Ministr Jiří Dienstbier chce také znovuzavést takzvané nekolidující zaměstnání, tedy možnost přivýdělku pro ty, kteří jsou zapsaní na úřadu práce.

***

ČEHO CHCE DIENSTBIER DOSÁHNOUT Více žen ve vedení Přestože 61 procent absolventů vysokých škol jsou ženy, v rozhodovacích pozicích nemají velké zastoupení. V Poslanecké sněmovně je jich necelá pětina, v zastupitelstvech obcí 27 procent a ve vrcholových orgánech má alespoň jednu ženu 36 procent velkých firem.

Výkonnější týmy Dienstbierův akční plán má do vedení dostat víc žen. Kromě lidských práv argumentuje ministr i tím, že větší množství žen manažerek bude mít také ekonomický dopad, například se tím mají vyrovnat mzdové nerovnosti. Pestrost prý také zvyšuje výkonnost týmů.

„Ajťačky“ nebo šéfredaktorky Úkoly míří směrem do politiky, veřejné správy, ale i školství, vědy nebo médií. V plánu je například podpora studia dívek na technických oborech středních a vysokých škol, ale i například zavedení dotací na vyrovnané zastoupení mužů a žen na vysokých postech v médiích.

40 % žen má být podle plánu zastoupeno do roku 2020 ve vedoucích pozicích velkých firem nebo ve veřejné správě.

13 % žen sedí podle analýzy organizace „Byznys pro společnost“ v dozorčích radách 250 největších českých firem.

Autorka: Adéla Skoupá

Zdroj: Úřad vlády ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688