Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  16.03.2016 22:08:57

16. března: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy ve středu posílily a posunuly svá letošní maxima. Pomohla jim vyjádření Fedu po březnovém zasedání a také růst cen ropy.

Index Dow nakonec posílil o 0,43 % na 17 325,76 bodu, S&P 500 zpevnil o 0,56 % na 2 027,22 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 0,75 % na 4 763,97 bodu. Přes dvě procenta přidaly sektory energetiky a základních materiálů, jako jediné zůstalo v mínusu odvětví zdravotní péče a jen lehce nad nulou se pohybovaly ceny akcií finančních společností. Index volatility VIX spadl o 10,99 % na 14,99 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA v reakci na rozhodnutí Fedu spadl za den o téměř šest bazických bodů na 1,9116 %, před rozhodnutím byl vysoko nad 1,98 %.

S&P 500 (16. března 2016)
S&P 500 (16. března 2016)

"Vliv posilování ropy na ceny akcií byl ve středu jasně patrný," uvedl John Bredemus z Allianz Investment Management. "A Fed, zdá se, vnesl alespoň trochu světla do toho, co plánuje ve zbytku roku."

Americká centrální banka na svém březnovém zasedání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 0,25-0,5 %. To se čekalo, banka ale překvapila tím, že chce oproti prosincovým plánům výrazně zvolnit, pokud jde o další zvyšování úroků, a to na pouhá dvě zvýšení letos a dvě v roce 2016. Fed také snížil výhled vývoje ekonomiky i inflace.

"Zpráva je negativní například pro banky (kvůli nízkým úrokům). Celkově tak bude podle mě pro akcie spíše neutrální," doplnil Ilya Feygin, stratég z WallachBeth Capital.

Po skončení obchodování oznámily hospodářské výsledky za poslední kvartál například společnosti FedEx a Guess. Jejich přehled nabízíme níže.

Ztráty dolaru a oživení cen ropy

Americká měna na devizovém trhu až do oznámení výsledků zasedání FOMC posilovala. Dolar podpořily příznivé statistické údaje a úpravy pozic investorů právě před zasedáním. Americké ministerstvo práce uvedlo, že se spotřebitelské ceny v USA bez zahrnutí kolísavých cen potravin a energií v únoru zvýšily o 0,3 %, tedy více, než se čekalo. Výstavba obytných nemovitostí pak po dvou měsících poklesu ožila a byla nejrychlejší za pět měsíců.

Po zasedání FOMC ale dolar začal prudce oslabovat. Vůči jenu i euru nakonec celkem výrazně ztratil. 

Světové ceny ropy výrazně oživily z dvoudenního poklesu a severomořská ropa Brent se vrátila nad 40 USD za barel. Trh podpořily menší nárůst ropných zásob ve Spojených státech a naděje na dohodu předních producentských zemí na zmrazení těžby.

Zásoby ropy na americkém trhu minulý týden stouply o 1,3 milionu barelů na nový rekord 523 milionů barelů. Analytici oslovení agenturou Reuters ale čekali nárůst až o 3,4 milionu barelů.

Předtím ropný trh povzbudilo sdělení katarského ministra energetiky. Ten řekl, že zhruba 15 předních producentů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i mimo ni se sejde 17. dubna v Dauhá, aby projednalo plán na zmrazení produkce. Na zmrazení těžby na lednové úrovni se už v únoru předběžně dohodly Saúdská Arábie, Rusko, Venezuela a Katar, podmínily to ale obdobnými kroky u dalších předních producentů.

Hlavní středeční události na amerických trzích

Výsledková sezóna


Bill Gross o extrémně nízkých sazbách: Změna se blíží, hrozby narůstají

Bill Gross o extrémně nízkých sazbách: Změna se blíží, hrozby narůstají

V svém březnovém investičním výhledu se Bill Gross zamýšlí nad tím, kam až mohou vést experimenty centrálních bank s negativními úrokovými sazbami. A nejsou to příliš pozitivní vyhlídky, v ohrožení jsou podle slavného investora kromě bank i penzijní fondy, státy, města i drobní střadatelé.

Esskuchen (Erste): V regionu střední a východní Evropy věříme titulům s cyklickou složkou, Česko zůstává defenzivní dividendovou jistotou

Esskuchen (Erste): V regionu střední a východní Evropy věříme titulům s cyklickou složkou, Česko zůstává defenzivní dividendovou jistotou

Trhy ve střední a východní Evropě jsou často házeny do jednoho pytle. Henning Esskuchen, hlavní akciový analytik Erste Group, na Investičním fóru nabídl pohled pod pokličku regionu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)
Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688