Jiřina Kavková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  16.03.2016 13:46:17REKLAMA

Chcete konečně bydlet ve vlastním? Poradíme vám, jak si vybrat hypotéku

Nejste spokojení s vaším stávajícím bydlením? Uvažujete o koupi nové nemovitosti nebo plánujete postavit vlastní dům? Nebo chcete pouze zrekonstruovat vaše současné bydlení? Pokud jste na některou z těchto otázek odpověděli kladně, ale zároveň nemáte dostatek financí, abyste si nové bydlení mohli zaplatit celé najednou, vhodným řešením pro vás může být některý z hypotečních úvěrů. V tomto článku si řekneme, s jakými hypotékami se můžeme setkat, jaké společnosti je nabízejí a jak nejlépe vybrat nejvýhodnější hypotéku na trhu.

Hypotéky nabízejí nejen banky či stavební spořitelny

Na hypoteční úvěry se zaměřují nejen stavební spořitelny a většina velkých bankovních institucí - kromě nich už existuje i celkem slušná nabídka nebankovních hypoték, které jsou alternativou pro ty, co klasickou hypotéku získat nemohou. Jednotlivé bankovní i nebankovní hypotéky se od sebe v mnoha ohledech liší a to nejen, pokud jde o úrokové sazby, ale i v celé řadě dalších parametrů - např. minimální výše půjčky, poplatek za zřízení úvěru atd.

Kromě běžné hypotéky je populární i tzv. americká hypotéka

Vedle standardního hypotečního úvěru se u některých společností můžeme setkat i s produktem, který se nazývá americká hypotéka. Jedná se ale o zcela jiný druh úvěru – americká hypotéka je speciální půjčka, která je zajištěná zástavním právem na vaši nemovitost. Oproti klasické hypotéce je neúčelová, takže peníze můžete použít nejen na bydlení, ale na cokoliv budete chtít, musíte mít ale vlastní nemovitost, kterou dáte do zástavy – bez ní tuto půjčku nemůžete získat. Na podobném principu funguje i většina nebankovních hypoték, u nich jsou ale výhodou nižší nároky na klienta – mohou je tak získat i lidé se záznamem v registru dlužníků nebo ti, co nemohou prokázat výši svých příjmů.

S výběrem vám zdarma pomohou nezávislé finanční portály

Hypotéka patří mezi poměrně velká a významná rozhodnutí, která by se neměla dělat ukvapeně, ale je třeba si je velmi důkladně rozmyslet. Zvláště pokud se ve financích příliš nevyznáte, neměli byste sahat hned po první nabídce, kterou uvidíte, ale zvážit více možností a vybrat tu, která pro vás bude nejvýhodnější. Výběrem vhodného poskytovatele totiž můžete ušetřit až desítky tisíc – a to už rozhodně nejsou malé peníze.

Vybrat vhodnou hypotéku vám může např. finanční poradce nebo hypoteční specialista – jejich služby ale bývají často placené, v opačném případě se mnohdy může jednat o odborníky, kteří se sice v hypotečních úvěrech vyznají, ale nejsou moc nestranní. Doporučujeme se nejdříve podívat na internet a využít služeb některého z nezávislých portálů, zaměřených na porovnání úvěrových produktů. Některé z nich nabízejí i srovnání hypoték od velkého množství poskytovatelů – stavebních spořitelen, bank i nebankovních společností. Získáte tak přehledné a komplexní informace v kostce a navíc nemusíte zdlouhavě vyhledávat jednotlivé webové stránky.

Hypotéku si můžete i převést k jiné bance

Jednou z novinek na českém finančním trhu je možnost převodu hypotečního úvěru k jiné společnosti. Převést si hypotéku můžete např. k Air Bank, možnost refinancování hypotéky nabízí i Česká spořitelna. Výhodou převodu jsou lepší podmínky než u stávající banky – můžete si tak např. změnit výši měsíčních splátek podle vašich potřeb, ušetřit na poplatcích nebo získat peníze navíc. Převedení hypotéky k jiné bance se tak může vyplatit nejen těm, kteří jsou se svojí stávající hypotékou nespokojení, ale i ostatním, jenž mohou získat ještě výhodnější smlouvu než mají doposud.


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688