Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.03.2016 22:44:58

15. března: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý mírně klesly. Obchodování bylo ale druhý den po sobě klidné, protože se investoři před středečním koncem zasedání Fedu nepouštěli do riskantních transakcí.

Dow sice posílil o 0,13 % na 17 251,53 bodu, širší S&P 500 ale klesl o 0,18 % na 2 015,93 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,45 % na 4 728,67 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,47 % na 16,84 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal prakticky beze změny na 1,9628 %.

Americké akcie (15. března 2016)
Americké akcie (15. března 2016)Zdroj: Google

V mínusu skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nedařilo se zejména odvětví zdravotní péče a sektoru základních materiálů. Nad nulou se udrželo technologické odvětví.

Index farmaceutického sektoru ztratil téměř dvě procenta. O 50 % se propadly akcie kanadské firmy Valeant Pharmaceuticals (-51,46 %), která snížila odhad letošních tržeb a naznačila, že pokud by kvůli účetním problémům musela odložit podání své výroční zprávy americkým úřadům, mohlo by to znamenat porušení smlouvy s věřiteli. Velký americký výrobce léků Eli Lilly (-3,61 %) pak ztratil takřka čtyři procenta a byl největší brzdou indexu S&P 500.

"Investoři dnes nakupovali zejména akcie ze sektorů, jež jsou obecně považovány za bezpečnější, což ukazuje, že mají jisté pochybnosti ohledně současné rally," řekl John Conlon, hlavní akciový stratég ve společnosti People's United Wealth Management.

Obchodníci čekají, jak ve středu skončí dvoudenní zasedání Fedu. Změna nastavení měnové politiky se neočekává, pozornost investoři zaměří hlavně na tiskovou konferenci šéfky banky Janet Yellenové a novou makroekonomickou prognózu. Na konci minulého roku trh odhadoval, že Fed po prosincovém zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 0,25-0,5 % letos se sazbami pohne ještě čtyřikrát, aktuálně jsou ale očekávání nastavena na maximálně jedno zvýšení sazeb.

"Investoři nechtějí dopustit, aby je Fed nachytal. Nikdo není přehnaně optimistický a nikdo není přehnaně pesimistický," uvedl Robert Pavlik, hlavní tržní stratég v Boston Private Wealth. "Obchodníci nechtěli být přehnaně agresivní a spíše vyčkávali," potvrdil Peter Cardillo, hlavní tržní ekonom ve First Standard Financial.

Akcie těžařů ropy a zemního plynu převážně zlevnily. Cenné papíry Chesapeake Energy (-4,57 %) odepsaly téměř pět procent a akcie Murphy Oil (-0,76 %) přišly o necelé procento. Cenné papíry Marathon Oil (+1,98 %) ale naopak bezmála dvě procenta přidaly.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Maloobchodní tržby v USA v únoru meziměsíčně klesly o 0,1 %, jak se očekávalo. Leden však byl nečekaně revidován z 0,2% růstu na 0,4% pokles. Po očištění o prodeje aut se tržby prodejců snížily rovněž o 0,1 %, čekal se pokles o 0,2 % po předchozím 0,1% růstu, který byl však zároveň také revidován na 0,4% pokles.
  • Výrobní ceny v USA v únoru meziměsíčně klesly o 0,2 %, jak se očekávalo po 0,1% růstu v lednu. V meziročním srovnání se ceny nezměnily po lednovém poklesu o 0,2 %, čekal se 0,1% růst. Po očištění o ceny energií a potravin meziměsíčně ceny stagnovaly, čekal se 0,1% růst po předchozím 0,4% růstu, meziroční tempo růstu zrychlilo na 1,2 % z předchozích 0,6 %, jak se očekávalo.
  • Index trhu s nemovitostmi NAHB v březnu stagnoval na únorových 58 bodech, čekalo se 59 bodů.
  • Japonská společnost Sony zaplatí 750 milionů dolarů za poloviční podíl zesnulého amerického zpěváka Michaela Jacksona ve společném podniku Sony/ATV Music, který je největším hudebním vydavatelstvím na světě. Sony, která se na transakci dohodla se správci Jacksonovy pozůstalosti, tak získá nad podnikem plnou kontrolu.
  • Americká kosmetická společnost Avon Products v rámci svého tříletého programu restrukturalizace zruší po celém světě zhruba 2 500 míst, což je více než 8 % celkové pracovní síly. Firma zároveň oznámila, že přesune ústředí z New Yorku do Británie. Akcie Avonu v úterý zlevnily o 8,22 %.
  • Barclays snižuje odhad růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí na 1,9 %, předchozí prognóza činila 2,4 %.
  • Citigroup snižuje doporučení na akcie Tiffany & Co. na "neutral" z "kupovat".
  • JPMorgan Chase zvyšuje doporučení na akcie Whirlpool na "overweight" z "neutral".

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Co býka nezabije, to ho posílíCo býka nezabije, to ho posílí 

"Jak dlouho ještě mohou akcie klesat?" ptali se redaktoři listu Wall Street Journal 9. března 2009 poté, co finanční krize z amerického akciového trhu odmazala biliony dolarů. Šlo o nejvážnější tržní krach od Velké deprese 30. let. Po sedmi letech si na něj vzpomene málokdo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688