Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  11.03.2016 06:00:41

CEO Chevronu: stále existuje spojení mezi hospodářským růstem a spotřebou energií

Pokles cen ropy je hlavním důvodem, proč se většině ropných společností nedaří. Pro společnost Chevron a jejího generálního ředitele Johna Watsona to však tolik neplatí.

Pravděpodobně jsme nikdy nebyli ve výhodnějším postavení, než právě teď,“ říká Watson pro Financial Times. Watson samozřejmě bere na vědomí, že časy jsou těžké pro každého v ropném průmyslu kvůli propadu cen ropy a zemního plynu od léta roku 2014.

Ve srovnání se svými konkurenty, ať menšími nezávislými producenty ropy ve Spojených státech nebo velkými nadnárodními společnostmi, má však Chevron lepší pozici. Může dobře přečkat současný pokles, aby poté těžil z oživení. To podle Watsona již brzy přijde. Kritici Chevronu a dalších velkých mezinárodních ropných společnost poukazují na to, že jejich obchodní model je v ohrožení. To ale Watson odmítá: „Myslím, že Chevron může být životaschopnou a pulzující společností dlouhou dobu. Stále existuje dobré spojení mezi hospodářským růstem, prosperitou a spotřebou energie. A budeme také potřebovat všechny druhy energie,“ uvedl.

Chevron i přesto prochází obtížným obdobím. Návratnost vloženého kapitálu byla loni jen ve výši 2,5 %. Za posledních 5 let mají akcie společnosti výrazně horší výsledky než vývoj v indexu S&P 500. Projevuje se to i v ziskovosti, která začala padat ještě před poklesem cen ropy.

Watson však zůstává optimistou, podle něj veškeré faktory, které ukazují silnou finanční pozici společnosti se „sejdou v dobrém v příštím roce nebo v blízké budoucnosti“. Společnost byla známá v minulých letech svými rozsáhlými investicemi do nejrůznějších projektů. Na svém vrcholu v roce 2014 měla společnost výdaje do těžby a do průzkumu vyšší než ExxonMobil, přestože tržní kapitalizace Exxonu je vyšší o 80 %.

Některé z projektů společnosti jsou přitom před dokončením. Jedná se například o největší továrnu na zkapalněný zemní plyn v Austrálii, která být měla být v chodu již příští týden. Další velké projekty, například Big Foot, což je ropný projekt v Mexickém zálivu, by měl „přijít na scénu“ v průběhu několika let. V důsledku toho se očekává, že produkce ropy a plynu Chevronu by měl mezi lety 2015 a 2017 růst o 13 %.

Po tomto období by mělo pokračovat přibližně 1 procentní zvyšování. „Jakmile dokončíme projekty, které jsou ve výstavbě, tak naše kapitálové výdaje sestoupí a budeme generovat více peněz,“ oznamuje Watson. Vzhledem ke snižování nákladů, propouštění a dokončování velkých projektů Chevron očekává, že bude schopný pokrýt své kapitálové výdaje a dividendové platby, pokud cena ropy bude alespoň na 52 dolarech za barel. Pokud cena za barel bude nižší (Ropa WTI se v tomto týdnu obchodovala za cenu 38-40 dolarů za barel), pak si společnost půjčí na výplatu dividendy, protože akcionářská základna si cení předvídatelnosti výplaty dividend: „Výplata dividendy je pro nás prioritou čísla 1,“ uvedl pro televizi CNBC v prosinci Watson s tím, že „společnost bude dělat vše, co bude možné, aby se snížily budoucí výdaje„.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688