Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.03.2016 22:42:56

10. března: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Wall Street má za sebou velice živý den. Po počátečním růstu a rychlém pádu téměř procento do mínusu se hlavní indexy zvedly a zakončily poblíž nuly, S&P 500 dokonce těsně v zeleném teritoriu. Náladu na trhu ovlivňovaly i spíše nepříznivé zprávy týkající se ropy.

Index Dow nakonec oslabil o kosmetických 0,03 % na 16 995,13 bodu, S&P 500 přidal necelý bod na 1 989,57 bodu (+0,02 %) a Nasdaq Composite se nevymanil ze ztrát a odepsal 0,26 % na 4 662,16 bodu. Nejvíce ztrácel sektor energií (-0,6 %), všechna odvětví tedy zakončovala blízko nuly, v plusu se udržely například tituly ze sektorů základních materiálů nebo síťových služeb. Index volatility VIX nakonec klesl o 1,58 % na 18,05 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelých pět bazických bodů na 1,9253 %.

S&P 500 (10. března 2016)
S&P 500 (10. března 2016)

"Oznámená opatření ECB (snížení sazeb, nové kolo TLTRO, rozšíření QE) vnímám jako vzkaz, že ECB nedochází munice. Dále to podle Draghiho spíše nebudou úrokové sazby, ale odkupy aktiv, banka ale zkrátka ještě má karty, se kterými lze hrát," uvedl Sameer Samana, globální stratég z Wells Fargo Investment Institute. "Rally ve druhé polovině čtvrtečního obchodování byla podle mě o tom, že se investoři spíše soustředili na to, co ECB udělala, než na to, že v oblasti sazeb již nevidí prostor pro další opatření."

"Nejde o to, jestli ECB udělala méně, nebo více, než se čekalo. Draghi zkrátka oznámil, že bude s větší silou dělat něco, co dosud nefungovalo," nesouhlasí Peter Boockvar, hlavní analytik The Lindsey Group.

Silnější euro, slabší ropa

Euro se ve čtvrtek vyšplhalo na třítýdenní maximum vůči americkému dolaru a dostalo se nad 1,12 USD. Jednotná evropská měna nejprve prudce oslabila v reakci na rozhodnutí Evropské centrální banky nečekaně výrazně uvolnit měnovou politiku. Později však zamířila vzhůru, neboť šéf ECB Mario Draghi dal najevo, že s dalším snižováním úroků prozatím nepočítá.

ECB snížila všechny své úrokové sazby, posílila program nákupů dluhopisů a nabídla bankám nové kolo levných úvěrů. Euro se bezprostředně po tomto oznámení propadlo až na šestitýdenní minimum 1,0823 USD. Později ale propad zastavilo a následný růst kurz měny vynesl až nad 1,12 USD.

"Viděli jsme prudký pohyb kurzu kvůli jednomu Draghiho výroku, že nepředpokládá další snižování sazeb. Až se ale situace uklidní, bude podle mého názoru euro opět směřovat dolů. A to proto, že ECB svými opatřeními překonala očekávání," řekl agentuře Reuters analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange.

Ceny ropy na světových trzích zastavily růst, a sestupují tak z letošního maxima. K poklesu přispívají obavy, že kvůli jarní údržbě rafinerií v USA se ještě více zvýší zásoby ropy v tamních skladech, vliv mají ale také obnovené pochybnosti, zda budou velcí producenti ropy skutečně schopni se dohodnout na omezení těžby.

K poklesu přispěl i přechodný růst kurzu dolaru po rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) výrazněji uvolnit měnovou politiku. Dolar ale zisky později ztratil, takže ropa zmírnila ztráty.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 18:30 SEČ pokles o více než 2,5 procenta na zhruba 40 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela zhruba 1,8 procenta na 37,60 USD.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby benzinu v USA minulý týden výrazně klesly, zásoby ropy se ale zvýšily a vystoupily na nový rekord 521,9 milionu barelů. Někteří analytici dnes uvedli, že kvůli údržbě rafinerií by se zásoby mohly ještě zvýšit.

Zdroje agentury Reuters mezitím uvedly, že avizovaná schůzka zástupců největších světových vývozců ropy z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i mimo ni se pravděpodobně neuskuteční. Jednání o možném zmrazení produkce se předpokládá 20. března v Moskvě. Írán ale ještě neřekl, zda by se k takové dohodě připojil.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 5. března klesl na 259 tisíc z 277 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 278 tisíc). Čekalo se 275 tisíc. 4týdenní průměr se snížil na 267 500 žádostí. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 27. února klesl na 2,225 milionu z 2,257 milionu v předchozím týdnu, čekalo se 2,255 milionu.
  • Podíl individuálních investorů v průzkumu příslušní asociace, kteří nahlížejí na akcie optimisticky, se v posledním týdnu zvýšil z 32 % na 37,4 %, podíl medvědů naopak klesl z 29,2 % na 24,4 %. Podle analytiků jde po několika týdnech růstu cen akcií o typickou změnu.
  • Společnost Apple rozeslala pozvánku na svůj jarní event, během kterého hodlá představit novinky ve své nabídce. Sledovaná událost se bude konat 21. března v pro firmu domovském Cupertinu. Analytici a fanoušci očekávají například aktualizace softwaru pro Apple Watch, nový iPad Pro s úhlopříčkou 9,7 palce a upgrade iPhonu s úhlopříčkou 4 palce.
  • Americká internetová společnost Yahoo! jmenovala dva nové členy své správní rady. Firma k tomuto kroku přistoupila v době, kdy uvažuje o budoucnosti svých klíčových internetových aktivit. Akcie Yahoo! za poslední rok oslabily o více než 20 % a někteří velcí investoři tlačí firmu k tomu, aby své klíčové aktivity odprodala.
  • Amazon plánuje provozovat vlastní leteckou přepravu. Poskytovatel leteckých cargo služeb Air Transport Services Group oznámil, že si od něj největší on-line obchod pronajal 20 letounů Boeing 767 na pět až sedm let.
  • Toyota se hodlá více soustředit na segment vozů bez řidiče (samořízených aut). Firma si najala kompletní sestavu zaměstnanců společnosti Jaybridge Robotics, která v oboru podniká.
  • Společnost Twitter nabízí svým zaměstnancům nový program bonusů složených z hotovosti a akcií firmy. Snaží se tak ve firmě udržet talenty. Informaci přinesl list Wall Street Journal.
  • Piper Jaffray zvýšila doporučení na akcie společnosti Expedia z "neutral" na "overweight" a zvýšila cílovou cenu na 140 USD z dosavadních 130 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

S&P 500: Jak uplynulých sedm let růstu změnilo hlavní americký index?S&P 500: Jak uplynulých sedm let růstu změnilo hlavní americký index?

9. března 2016 podle většiny komentářů americký akciový býk oslavil sedmé narozeniny. Není to tak docela pravda, zatím naposledy zestárl loni 21. května, když uzavřel na historickém maximu. Pokud z tehdejší úrovně neklesne o 20 % a podaří se mu zároveň uzavřít nad ní, bude to teprve den, který potvrdí trvání býčího trendu. A býkovy bude najednou třeba sedm a čtvrt. Jak se nicméně index S&P 500 za posledních sedm let změnil?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688