TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.03.2016 10:11:15

Auditoři udělili za Čapí hnízdo pokutu 6 milionů! Babiš: Nic nevím


Andrej Babiš dřív prohlašoval, že kontroly Čapího hnízda nikdy žádné pochybení nenašly. Teď změnil taktiku. "Je to znovu politicky motivovaná kampaň proti mé osobě. Já jsem nebyl vlastníkem ani akcionářem farmy Čapí hnízdo jako fyzická osoba," hájí se ministr financí.

Čapí hnízdo mu ale přes několik firem patří. A navíc se jím i chlubil. "Myslím, že je to nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel," říkal Babiš v dokumentárním filmu Matrix AB.

Pokuta, kterou podle webu Neovlivní.cz už v září 2011 vyměřil středočeský dotační úřad společnosti Farma Čapí hnízdo nyní patřící pod Babišův holding Agrofert, přesáhla šest milionů. "S tím nemám nic společného," odmítá ale dál Babiš.

Na situaci už reagují další politici. "To hlavní není, že dostal pokutu. To hlavní je, že podvodným způsobem vylákal 50 milionů," prohlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A přidal se i předseda ODS. "Na jedné straně tady EU vyšetřuje pravděpodobně neoprávněnou dotaci, na druhou stranu tady vicepremiér vlády, ministr financí, veřejně neříká pravdu," kritizoval Babiše Petr Fiala.   

Informace o utajené pokutě farmě Čapí hnízdo ale pobouřily i Babišovy koaliční partnery. "Měl by vysvětlit svoje výroky a taky ozřejmit, jaká byla vlastnická struktura té firmy v době, kdy získala dotace," uvedl místopředseda ČSSD Jan Hamáček. "Já se domnívám, že by to měl vysvětlit jak občanům, tak nám," souhlasí i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

O pokutě z roku 2011 se Babiš údajně dozvěděl z médií. Stejně jako jeho stranická kolegyně a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, pod jejíž úřad dotace spadají. "O tom, že by tam byla pokuta a další věci, o tom my jako ministerstvo pro místní rozvoj máme informace opravdu jenom z médií," tvrdí Šlechtová. 

Šestimilionová pokuta, o které údajně nevěděl ani ministr Babiš, ani ministryně Šlechtová, se ale razantně snížila zásahem středočeských dotačních úředníků.

A ten, kdo navrhl snížení pokuty o 99 %, je podle webu nyní poradcem premiéra a náměstkem na ministerstvu průmyslu a obchodu. Tam dokonce dostal za mimořádné zásluhy při čerpání dotací milionovou odměnu.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688