Investice  |  10.03.2016 15:53:07

ECB tlačí sazby hlouběji do záporných čísel, a rozšiřuje tak měnovou expanzi


ECB snížila podle očekávání svoji depozitní sazbu o 10 bps. Navíc ale zvýšila objem měsíčního přímého tisku peněz (QE) o 20 miliard euro na 80 miliard eur/měsíc. To je víc než jsme čekali my i trh. Už jenom na základě těchto dvou zpráv se dá poměrně jednoznačně říci, že Mario Draghi tentokrát trhy nezklamal. Neopakuje se tak prosinec 2015, kdy ECB nebyla schopna naplnit vysoká očekávání trhů. 

Z dalších zpráv je zajímavé zmínit, že ECB současně snížila o 5 bps svoji základní repo-sazbu a mezní zápůjční facilitu. Navíc se v rámci QE zvýšily limity pro nákup dluhopisů na jednoho emitenta a ECB bude také nově nakupovat i korporátní dluhopisy. Současně bude pumpovat do ekonomiky peníze i skrze čtyři nové programy TLTRO. Na druhou stranu nedochází k natažení tisku peněz za horizont března 2017, ECB pouze říká, že je v případě potřeby ochotná program natáhnout. ECB se ale zjevně příliš nechce do dalšího snižování sazeb hlouběji do záporu. Mario Draghi jasně řekl, že existují limity pro posun sazeb do záporu a další krok tímto směrem neočekává. Je tedy jasné, že v případě dalšího zhoršení vyhlídek, ECB bude spíše měnit nastavení QE než snižovat sazby.

Balíček dnes přijatých opatření nezklamal a uvolnil nejprve prostor pro ztráty eura. To se bezprostředně po zasedání propadlo skoro o 1,5 % na 1,085 EUR/USD. Na druhou stranu krátký konec eurové křivky počítal s tím, že by sazby mohly jít v průběhu tohoto roku ještě hlouběji do záporu. V tržních cenách byl další pokles depozitní sazby na -0,5 % do června. Tím, že takový krok Mario Draghi zpochybnil, euro své ztráty smazalo (“Nepředpokládejte, že bude zapotřebí snižovat sazby hlouběji do záporu”). 

Rozhodnutí o agresivnějším QE může být pozitivní zprávou pro korunu, která by mohla po krátké pauze opět zažít výraznější příliv horkých peněz. V takovém případě může i ČNB na konci měsíce seriózně zvažovat zavedení záporných sazeb. Na druhou stranu, pokud ECB nepočítá s dalším poklesem sazeb do záporu, bude Na Příkopech narážet zavedení záporných sazeb na odpor řady centrálních bankéřů. Druhou důležitou zprávou pro ČNB je rozhodnutí nenatahovat program QE za březen 2017. V platnosti tak zůstávají naše sázky na exit z intervenčního režimu v únoru/květnu 2017.

Zdroj: Jan Bureš, ČSOB, a. s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688