STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  09.03.2016 16:00:11

Ropa: kdy dojde k nalezení rovnováhy?

Autor: Bc. Jiří Jahoda

Evropská ropa Brent se dostal poprvé po třech měsících dostala za hranicí 40 USD za barel. Mezi obchodníky postupně začíná panovat nálada, že už by konečně mohlo dojít k dlouhodobě očekávanému vzestupu cen na trhu s touto strategickou surovinou. Texaská ropa WTI zatím tuto hranici neprolomila. Co stojí za současnými cenovými růstovými faktory? Kdy v dlouhodobém horizontu bude nalezena rovnováha?

Klíčovým faktorem, který v současnosti stojí za růstem ceny ropy, jsou především indicie, které naznačují, že by mohlo konečně dojít k dohodě o dočasném omezení těžby ropy. Tento spíše psychologický efekt má za následek převážně umělý nárůst ceny ropy, který ovšem není doprovázen skutečnými tržními kroky. Můžeme spatřit, že k omezení těžby v některých oblastech USA sice došlo, ovšem tento krok není příliš dostatečný k tomu, aby mohlo dojít k odčerpání celosvětově přebytečné zásoby na trhu. Jde spíše o jakousi pozitivní náladu, za kterou stojí snaha zregulovat těžbu, a to je faktor, který šroubuje nynější cenu nahoru. Nelze s jistotou říci, že by se jednalo o nástup do dlouhodobě rostoucího trendu, zde můžeme spíše hovořit o mírných záchvěvech trhu, spíše krátkodobého charakteru.

Většina analytiků a médií se při rozboru opírá především o nabídkové faktory. Spousta analýz také zapomíná, že na vliv nabídkové strany nepůsobí pouze samotní ropní producenti, ale také rovněž producenti břidlicového plynu, kteří přebytečnou tržní nabídku významně prohlubují. Zde jako doporučované východisko pak spatřujeme striktní omezení produkce, od kterého si pak hlavně OPEC a Rusko slibují návrat do cenové rovnováhy.

Kým a jak je pak ovlivněna poptávka po ropě? Uvažujme, že poptávka po ropě je příčinou vyvolávající důsledek v podobě nabídky ropy. Od 70. let minulého století (po tzv. ropných šocích) lze vypozorovat neustále rostoucí trend po spotřebě ropy, kde reakcí na onu spotřebuje je i rostoucí těžba (viz. graf níže), čili zvětšující se tlak na nabídkovou stranu.

World

V loňském roce 2015 opět bylo vyprodukováno enormní množství ropné produkce, které ovšem vlivem poklesu poptávky již nenašlo své odbytiště, čímž došlo k převisu nabídky nad poptávkou, které mělo za následek rapidní snížení ceny ropy za barel. A aby toho nebylo málo, narůstající přebytek se nedaří pozastavit, naopak jsme svědky jeho prohlubování. Zajisté si položíme otázku, jak je možné, že nově vyprodukovaný ropný přírůstek v loňském roce, potažmo v letošním, nenašel odbyt? Odpověď tkví v zadrhnutí čínské ekonomiky. Toto je jeden z mnoha úhlů pohledu, který doposud není moc diskutovaný, ovšem v mnoha ohledech velmi přesvědčivý.

Největšími ropnými konzumenti jsou USA a Čína. Svět v posledním desetiletí, byl svědkem neustále rostoucího výkonu Číny. Ovšem nyní zažíváme, že i toto nekonečně rostoucí HDP může být zabrzděno. Připomeňme, že čínská ekonomika se již koncem roku 2015 dostává do mírných problémů, které se odráží i na ropné poptávce, což v důsledku vedlo k jejímu omezení. Ovšem toto omezení nijak nevyvolá dostatečné tlaky na nabídkovou stranu (ropné producenty), která dále těží, dokonce i rozšiřuje těžbu. A na trhu se tímto důsledkem začnou rozevírat nůžky v podobě přebytkové mezery.

China GDP annual growth rate

Existují dokonce studie, které se zabývají vzájemnou korelací čínského ročního přírůstku HDP a cenou ropy na světových trzích. Čína je sice druhým největším spotřebitelem ropy na světě (cca 50 % oproti USA), ovšem nutno dodat, že USA je pro Čínu nepostradatelný odběratel a současně také největší dlužník. V neposlední řadě také růst čínské spotřební společnosti, která je v mnoha ohledech, více pružnější než samotná USA. Výstupem článku, by mě být závěr, který poukazuje na možný nízkocenový ropný exit, který může přijít spolu s oživením čínské ekonomiky.

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688