Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.03.2016 23:59:48

8. března: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech v úterý klesly. Nepříznivé údaje o vývoji čínského zahraničního obchodu obnovily obavy o světovou ekonomiku a energetické společnosti se dostaly pod tlak kvůli poklesu cen ropy.

Dow oslabil o 0,64 % na 16 964,10 bodu, S&P 500 odepsal 1,12 % na 1 979,26 bodu a Nasdaq Composite uzavřel slabší o 1,26 % na 4 648,83 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 7,61 % na 18,67 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o osm bazických bodů na 1,829 %.

Devět z deseti hlavních sektorů skončilo v mínusu, nejvíce klesly energetický sektor (-3,99 %) a odvětví základních materiálů (-3,9 %). V plusu se udrželo pouze odvětví veřejných služeb (+0,26 %).

Údaje čínského celního úřadu ukázaly, že vývoz z Číny v únoru meziročně klesl o 25,4 %. To představuje jeho nejvýraznější propad od května 2009. Import klesl v únoru oproti loňsku o 13,8 % po lednovém snížení o 18,8 %. Analytici v průzkumu agentury Reuters předpokládali 12,5% propad exportu a 10% pokles importu.

Americké akcie (8. března 2016)
Americké akcie (8. března 2016)Zdroj: Google

Akcie oděvního domu Urban Outfitters (+16,08 %) vyskočily prudce vzhůru poté, co firma v pondělí po konci obchodování zveřejnila lepší než očekávané hospodářské výsledky. Společnost uvedla, že v posledním loňském čtvrtletí hospodařila se ziskem 0,62 USD na akcii při tržbách 1,01 miliardy USD. Trh čekal zisk na akcii 0,56 USD.

Spadla naopak cena akcií Citigroup (-3,66 %), a to poté, co její finanční ředitel John Gerspach řekl, že skupina očekává za první čtvrtletí letošního roku meziroční propad výnosů z aktivit investičního bankovnictví o 25 % a pokles výnosů z obchodování s pevně úročenými aktivy o 15 %. Gerspach se současně vyjádřil i k americkým úrokovým sazbám. Řekl, že Citigroup od Fedu stále čeká minimálně jedno zvýšení sazeb v letošním roce, a doplnil, že by byl velmi překvapený, pokud by centrální banka USA sazby místo zvýšení naopak srazila do záporu.

Citigroup s sebou stáhla i akcie dalších investičních bank. Cenné papíry bankyGoldman Sachs (-2,41 %) klesly o více než dvě procenta, akcie Morgan Stanley (-4,14 %) zlevnily o více než čtyři procentaJPMorgan Chase (-1,94 %) a Wells Fargo (-2,04 %) odepsaly zhruba dvě procenta.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Souboj o ovládnutí Oválné pracovny mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem, dvěma nejpravděpodobnějšími kandidáty na funkci amerického prezidenta, je mimo jiné také soubojem o americkou břidlicovou revoluci.Zatímco Trump tvrdí, že rizika spojená s frakováním prakticky neexistují, Clintonová se k těžbě z břidlic staví o poznání rezervovaněji.
  • Deflace, divergence a proces oddlužování pravděpodobně způsobí opětovný pokles cen komodit, tvrdí Goldman Sachs. I když banka věří, že na trhu s ropou letos dojde k rebalancování a do konce roku vznikne deficit (převis poptávky), první signály zlepšení podle ní nejsou zatím dostatečné k nastartování udržitelného býčího trhu.
  • Největší japonská telekomunikační skupina Nippon Telegraph & Telephone (NTT) jedná s firmou Dell o koupi její divize poskytující konzultace v oblasti informačních technologií Perot Systems. Cena má činit několik miliard dolarů, uvedl v úterý list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. Případné převzetí by bylo jednou z největších investic NTT v zahraničí za posledních několik let.
  • Investoři tvrdí, že rally na železné rudě má spíše co do činění se spekulací ashort squeezem než optimismem ohledně čínského růstu. Neuvěřitelný růst ceny komodity doprovází mnoho teorií.
  • Propad cen ropy vedl kromě jiného i k hromadnému přehodnocování dluhových hodnocení těžařů černého zlataTento trend pokračoval i na začátku letošního roku, přestože ceny ropy se od druhé poloviny ledna opět opatrně posunují vzhůru.
  • Jihokorejský výrobce automobilů Ssangyong Motor hodlá koncem roku 2019 vstoupit na trh ve Spojených státechUvedla to v úterý firma, jejímž majitelem je indická skupina Mahindra & Mahindra. Ssangyong chce rozšiřováním zahraničních aktivit kompenzovat propad poptávky v Rusku, které je jeho klíčovým exportním trhem.
  • Americký ropný koncern Chevron se rozhodl snížit výdaje na investice pro příští a přespříští rok o téměř 40 %. Oznámila to v úterý firma, která v době nízkých cen ropy nechce omezit výplatu dividend akcionářům. Snížení investičního rozpočtu je větší, než podnik původně předpokládal.
  • Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý opět vyzval k opatřením na podporu světové ekonomiky. Podle prvního náměstka výkonné ředitelky fondu Davida Liptona sice hospodářské oživení pokračuje, ekonomika se však nachází v delikátní fázi a čelí rostoucí hrozbě "vykolejení".

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Akcie pohledem technické analýzy: Po rychlém růstu lze očekávat korekciAkcie pohledem technické analýzy: Po rychlém růstu lze očekávat korekci 

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út   8:20  Wall Street zahájila týden obdobně, jako zakončila ten minulý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688